FOTBAL  »  NATIONALA  »  FINLANDA - ROMÂNIA 0-2

FOTO Furie şi rock » Momentele meciului dintre Finlanda şi România: muzică, bere, fotografii şi răfuieli balcanice

O trupă rock a încins seara rece de la Helsinki // Foto: Raed Krishan (Helsinki) +2   FOTO
O trupă rock a încins seara rece de la Helsinki // Foto: Raed Krishan (Helsinki)

Articol de - Publicat miercuri, 15 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 15 octombrie 2014 01:21

O trupă de heavy-metal i-a încălzit pe fani înaintea meciului de la Helsinki, iar ultraşii români n-au ratat prilejul partidei din Finlanda pentru a-şi etala scandările preferate împotriva tripletei Sandu - Dragomir - Piţurcă.

Un meci la Helsinki se încălzeşte pentru suporteri începînd cu trei, patru ceasuri înaintea startului jocului. Pe esplanada din faţa arenei olimpice se produce o trupă rock, responsabilă cu întreţinerea ritmului, iar la miniterasele organizate ad-hoc se servesc bere, sandviciuri şi răcoritoare.

Într-un alt colţ, sponsorii federaţiei au amenajat un cort unde fanii se pozează în tricoul Finlandei, iar profilul le este apoi ataşat la imaginea de grup a reprezentativei, semn pentru fani că echipa naţională nu înseamnă doar cei 11 băieţi de pe gazon şi colegii lor de pe banca de rezerve.

Cînd mai e o oră pînă la începutul partidei, apar şi grupurile compacte de români. Tobe, fulare şi voci ridicate cu scandarea "România, România", împachetată însă, ca de obicei, cu trimiteri către eternii "preferaţi" ai peluzei, chiar dacă oamenii nu mai conduc fotbalul din Carpaţi: "La puşcărie, Mitică, la puşcărie!", plus varianta similară cu Mircea Sandu.

Selecţionerul fluierat
În tribune nu mai e aceeaşi agitaţie ca la partida disputată sîmbătă de finlandezi contra Greciei, sînt undeva pe la 20.000 de suporteri, iar una dintre peluze e complet goală. Cînd se cîntă însă imnurile, glasurile răsună apăsător peste stadion şi mica galerie "tricoloră" ţine ritmul cu arena.

La anunţarea la staţia de amplificare a numelui lui Victor Piţurcă nu uită însă să-l fluiere copios pe selecţioner, ascuns sub copertina de plexiglas a băncii de rezerve. De acum, fiecare şi-a vărsat năduful şi s-a calibrat la atmosfera meciului, confruntarea poate să înceapă!

18 euro a fost costul unui fular confecţionat special pentru meciul Finlanda - România, aflat la vînzare pentru fani

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
secundul
secundul  •  15 Octombrie 2014, 12:35

Gafiuc numai roman nu e! Cred ca s-a uitat prea mult la Serbia-Albania, acolo au fost Balcanii. Romania e in Carpati, 2-3% e in Peninsula Balcanica! Nu stiu ce balcanisme ai vazut tu la Finlanda-Romania, faptul ca noi avem fenomenul ultras iar ei nu? Si au fost doar cativa ultrasi, in rest muncitori romani din Finlanda.

daccian
daccian  •  15 Octombrie 2014, 10:39

Bai Justin Gafiuc, in articol amintesti Carpatii si macar din asta pari sa ai habar ca Balcanii nu se afla pe teritoriul tarii noastre. In Peninsula Balcanica, iar nu suntem, pentru ca tara noastra e situata in plin continent. Centrul geografic al Europei e oficial un punct din Maramures. Trei sferturi din tara nu a avut niciodata nicio legatura cu cultura balcanica, ma refer la Transilvania si Moldova. Luand toate astea in considerare, poate ne mai scutesti de referirile la balcanisme si le lasi pentru cei care chiar sunt in Balcani.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează