FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

FRF îl vrea, dar Mirel Rădoi zice „adio”! EXCLUSIV Motivele pentru care selecționerul e decis să renunțe

FRF îl vrea, dar Mirel Rădoi zice „adio”! +47   FOTO
FRF îl vrea, dar Mirel Rădoi zice „adio”!

Articol de , , - Publicat joi, 15 octombrie 2020 20:25 / Actualizat joi, 15 octombrie 2020 21:18

Dezamăgit de rezultatele din ultimele trei partide, de frământările din interiorul lotului și de incapacitatea jucătorilor de a traduce pe teren sistemul propus de selecționer, Mirel Rădoi, 39 de ani, e decis să renunțe la echipa națională după meciurile cu Norvegia (15 noiembrie) și Irlanda de Nord (18 noiembrie). Doar o renaștere miraculoasă a reprezentativei i-ar mai putea întoarce gândurile

Trei înfrângeri consecutive pentru echipa națională l-au adus pe Mirel Rădoi în vârtejul contestărilor, cu voci tot mai multe care cer plecarea selecționerului după numai cinci partide pe banca primei reprezentative. N-ar fi prima dată în epoca postrevoluționară când FRF ar schimba antrenorul foarte rapid.

Urmașul lui Ienei după Mondialul din 1990, Gheorghe Constantin, a stat în fruntea "tricolorilor" doar patru jocuri, două amicale (2-1 URSS, 2-1 Polonia) și două oficiale (1-2 Scoția, 0-3 Bulgaria), fiindu-i fatală severa înfrângere de pe teren propriu contra lui Stoicikov, Sirakov și compania. Iar Gică Hagi a rezistat exact cinci meciuri în toamna lui 2001, când a plecat după ratarea barajului cu Slovenia pentru CM 2002. "Regele" bifase o singură înfrângere, în turul play-off-ului, trei remize și o victorie specială, 2-0 la Budapesta cu Ungaria.

Acum însă, după un start încurajator, în frunte cu spectaculosul 3-2 din Austria, naționala lui Rădoi s-a prăbușit. Dar, spun surse federale, seria îngrozitoare din octombrie pe axa Islanda (1-2) – Norvegia (0-4) – Austria (0-1) nu va duce, finalmente, la un divorț imediat. Mirel rămâne pe loc cel puțin pentru ultimele jocuri din Liga Națiunilor, în noiembrie, cu Norvegia (a) și Irlanda de Nord (d), plus un amical pe care-l vom disputa înainte, pe data rezervată pentru finalele barajului către Euro 2020.

A avertizat înainte să înceapă campania!

După aceea, apele devin tulburi. FRF își dorește să meargă mai departe cu Rădoi și în preliminariile CM 2022, fie și pentru că a-l înlătura unilateral ar implica plata unor compensații. Dar selecționerul e înclinat deja să spună "pas" din proprie inițiativă. De altfel, după înfrângerea cu Austria, el a ieșit cu câteva declarații care-i trădează dezamăgirea și deschid porțile către o despărțire: "Poate peste o lună veți fi toți mai fericiți. Dacă voi considera că nu există progres și nu putem îmbunătăți ceva, atunci ar fi mai bine să ne vedem de treaba noastră și să vină altcineva care poate să vă satisfacă plăcerile".

Nu e o noutate discursul abrupt al lui Rădoi. Într-un interviu pentru GSP în luna iunie, când încă nu apucase să conducă niciun meci al României, avertizase, surprinzător atunci, că "în momentul în care simt că nu pot să îmi mai aduc contribuția, nici eu nici staff-ul meu, la îmbunătățirea jocului, la progresul jucătorilor, la imaginea echipei, atunci nu voi ezita să plec, indiferent că se întâmplă după o partidă sau după zece la națională. Să te dai la o parte când crezi că nu mai poți face bine nu e lașitate".

+43 FOTO

Dezamăgirile: Mitriță, Deac, Alibec, Keșeru

De fapt, Rădoi a cedat și el după eșecul cu Islanda, nu numai jucătorii, ajunși cu moralul la pământ. Tehnicianul de 39 de ani n-a mai purtat discuții individuale cu fotbaliștii, iar comunicarea s-a rezumat la ședințele cu colectivul, în care a anunțat formula de start, tactica, strategia. A realizat că e o diferență semnificativă între ceea ce și-a închipuit că va găsi la lot, ce reușise să miște la primele două partide și ce are efectiv la dispoziție pentru a-și pune în aplicare ideile tehnice și de gestionare a grupului.

A apucat însă să-și exprime în public doar o parte din dezamăgirea pe care a simțit-o. A fost nemulțumit de atitudinea delăsătoare a unora dintre jucători, în frunte cu Mitriță și Deac. Nici Alibec n-a mai trecut testul încrederii.

Bulversat de drumul de 19 ore pe ruta New York – București – Reykjavik, ex-craioveanul a stat cu gândul mai mult la transferul din SUA în Arabia Saudită. Iar pentru mijlocașul lui CFR se apropie finalul aventurii la națională, probabil va mai apuca să vină la jocurile din noiembrie, după care Man va urca de la U21, iar locul în banda dreaptă va deveni o opțiune închisă pentru Deac, mai ales că acolo există și alternative cu jucători mai tineri și mai eficienți, gen Maxim.

Și pentru Keșeru se anunță cântecul de lebădă la națională. Atacantul de 33 de ani s-a numărat și el printre deziluziile lui Rădoi, n-a reușit să aducă niciun plus atunci când a venit de pe bancă în toate cele trei partide, 10 minute în Islanda și câte jumătate de oră cu Norvegia și Austria. În avanposturi există deja soluții mai bune, în frunte cu Pușcaș, urmează să revină și Florin Andone.

Contre cu Hagi jr., uimit de fragilitatea lui Stanciu

La toate acestea, s-a adăugat frustrarea lui Hagi jr., cu care selecționerul a ajuns într-un conflict la nivelul declarațiilor. Ianis s-a plâns că aleargă prea mult ca să recupereze mingea și că nu mai are energie când echipa e în posesie, părând să fie vocea tatălui său. Gică i-a și cerut public în mod explicit lui Rădoi "să păstreze sistemul de la tineret", adică 4-4-1-1, cu Ianis liber în spatele unui vârf, fără să fie nevoit să participe mult la faza defensivă.

A intervenit și fragilitatea unora dintre "tricolori", cazul lui Stanciu. Evoluția lui a fost sub așteptări, e afectat de critici, de atitudinea agresivă a media și a suporterilor. Rădoi a simțit că Stanciu, pe care îl considera printre cei mai importanți, nu a mai jucat la capacitatea obișnuită din cauza fricii.

Jucătorii au simțit schimbarea

Una peste alta, echipa a simțit că selecționerul e pe punctul de a renunța, jucătorii au realizat că s-a comportat diferit față de prima acțiune a naționalei cu Mirel, la meciurile cu Irlanda de Nord și cu Austria, când atmosfera fusese bună, iar el, comunicativ, deschis.

Dacă echipa nu o să progreseze grozav, încât să câștige ambele meciuri și să îi schimbe starea, Rădoi e pregătit să demisioneze înaintea preliminariilor Campionatului Mondial, în care România s-ar putea afla în urna a treia la tragerea la sorți, deci cu cel puțin două formații mai bune în grupă. 

Fanii l-ar dori în continuare

Într-un sondaj realizat pe gsp.ro, cu întrebarea "E vinovat Mirel Rădoi pentru ratarea calificării la EURO 2020?", doar 26% dintre votanți (11.746) au ales opțiunea "Trebuie să plece". În schimb, 33% dintre fani (14.755) sunt de părere că "a greșit, dar nu trebuie schimbat", iar 41% (19.179) consideră că jucătorii și oficialii FRF sunt cei care poartă vina rezultatelor dezastruoase.

Atacăm recordul absolut de 4 eșecuri consecutive?

De la primul meci al naționalei până în prezent, România a trecut prin 12 serii de câte trei înfrângeri consecutive. Prima s-a înregistrat în 1935 (0-4 și 0-2 cu Iugoslavia, 0-4 cu Bulgaria, toate în Cupa Balcanică, selecționeri Alexandru Săvulescu și Costel Rădulescu), iar ultima a venit în 2010, cu Răzvan Lucescu pe bancă (0-2 cu Israel, 2-3 cu Ucraina, 0-1 cu Macedonia, toate amicale). Ilie Oană a mai pățit în 1965 rușinea a trei eșecuri la rând doar în jocuri oficiale: 1-2 cu Portugalia, 1-3 cu Cehoslovacia, 1-2 cu Turcia, în preliminariile CM 1966. Unic e însă șirul de patru partide pierdute una după alta în 1979, selecționeri Ștefan Kovacs (2) și Constantin Cernăianu (2): 0-1 cu RDG, 0-3 cu Polonia, 1-3 cu URSS, 1-2 cu Iugoslavia, primele 3 amicale.

Succesiunea se joacă între Hagi și Petrescu

Variantele cele mai directe pentru succesiunea lui Mirel ar fi Dan Petrescu și Gheorghe Hagi. Primul are salariu de un milion de euro la CFR Cluj și i-ar fi greu să se mute de la campioană fără un contract cât de cât decent, de tipul 500.000 de euro, exact nivelul asigurat lui Daum după Euro 2016. Iar venirea "Regelui" ar pune naționala într-o postură sensibilă prin prisma interesului de business pe care Hagi l-ar avea la lot să promoveze jucători din Academia sa de la Viitorul.

26,6%e procentul de reușită al lui Rădoi la națională în primele 5 partide, al doilea cel mai slab din istoria naționalei, cu o victorie, o remiză și 3 înfrângeri: e depășit doar de Costel Rădulescu, 20% în 1935, un succes și patru eșecuri

240.000 de euroe salariul lui Mirel Rădoi în postul de selecționer, iar contractul lui expiră în noiembrie 2021, la capătul preliminariilor CM 2022

Selecționerii României cu cele mai bune rezultate în primele 5 meciuri

Nume Anul numirii Procentaj reușită
1. A. Iordănescu1993100%*
2. C. Dinu1992 80%*
3. A. Iordănescu2002, 201473,3%
4-6. Valentin Stănescu1980 70%*
Emeric Ienei189670%*
Mircea Rădulescu1991 70%*

*Se dădeau două puncte la victorie

"Victoria din Austria a fost o întâmplare. Părem ca o echipă care nu știe ce să facă cu mingea. Totul e pe dos la noi, încâlcit. Driblează când vor să se bage în seamă, să iasă în evidență. Rădoi e un băiat care citește, știe fotbal, categoric. Dar nu suntem la play-station, să transmiți ideile calculatorului. Ai noștri nu pot, oricât i-am lăuda! Ăsta e nivelul!"
Gabi Balint, la Digi Sport

VIDEO Mirel Rădoi, despre Ianis Hagi: „Dacă nu-ți place să ții mingea când o ai, atunci aleargă după ea"

Marius Niculae, analiză severă a naționalei: „Am intrat în istorie cu această echipă! Ce s-a întâmplat acum e tipic românesc”

Ipoteză-șoc lansată de Helmuth Duckadam: „E un complot împotriva lui Rădoi! Cornel Dinu, Gigi Becali, toată lumea vrea asta”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (116)
476995182506736
Nelu Feier  •  16 Octombrie 2020, 21:01

Este clar ca sportul romanesc in intregul lui este la pamant pt.ca materialul este ff.subtire pe zi ce trece.Cu asemenea imitatii de sp.nu se va face in veci performanta.La fotbal singurul care vede ceva pozitiv in viitor(de la mijloc in sus spune ca avem juc.de talie mondiala)este regele.Eu zic ca ar trebui numit la nationala pt.a se vedea si ce valoare are el ca antrenor(astea cu Viitorul sunt clare,cu ce juc.valorosi a produs el,juc .de piciorul broastei),si poate se trezeste la realitate si vizavi de fiul sau(clar o non valoare) si vizavi de alte"valori" trecute pe la Viitorul.Astept cu nerabdare numirea regelui la nationalaRomaniei.

remarque
remarque  •  16 Octombrie 2020, 15:43

auzi acolo. Fanii il doresc pe Mirel Radoi. Sa reconstruiasca. Cu buldozerul? O sa ajungem de rasul Europei. Penibili suntem deja. Auzi acolo. Sa jucam frumos. :)))))))))))))))))))))))))))))))))). Suntem cumva echipa de bob a Jamaicai la Olimpiada de iarna?

109620883845176
Gabriel Topai  •  16 Octombrie 2020, 14:40

După Euro 2016, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a girat trei selecționeri care au eșuat pe banca naționalei. Salariile plătite tripletei Daum - Contra - Rădoi, precum și cele achitate către staff, plus premiile imense ratate de la FIFA și UEFA prin necalificarea la CM 2018 și CE 2020 au transformat „administrația Burleanu” într-un dezastru financiar pentru vistieria federală. Un mamaligar.

Vezi toate comentariile (116)
Comentează