FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

INEDIT George Pușcaș e inevitabil » Top 5 curiozități despre unul dintre „tricolorii” momentului

George Pușcaș / Sursă foto: Imago Images +11   FOTO
George Pușcaș / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 19 noiembrie 2023 21:40 / Actualizat duminica, 19 noiembrie 2023 22:34

George Pușcaș, autorul unui gol de o importanță capitală pentru naționala României, cel care a egalat la unu împotriva Israelului (2-1) și a deschis drumul „tricolorilor” spre EURO 2024, și-a salvat, astfel, chiar la final, o campanie în care a deziluzionat deseori, contestatarii săi înmulțindu-se pe durata acestor preliminarii.

La 27 de ani și jumătate, George Pușcaș pare că joacă de-o viață pentru națională, iar în tot acest interval a cules critici cât pentru o carieră întreagă. Departe de a fi fost vreodată un favorit al tribunelor, atacantul de la Genoa s-a transformat într-un factor inevitabil la prima reprezentativă.

Iar din momentul primei sale selecții și până astăzi, „Pusky” le-a trăit pe toate la echipa națională. Iată 5 lucruri inedite despre „tricolorul” George Pușcaș:

„Diamantul” fotbalului românesc face declarația momentului despre Ianis Hagi: „Cel mai complex jucător pe care l-am văzut!”
ROMÂNIA - ELVEȚIA
„Diamantul” fotbalului românesc face declarația momentului despre Ianis Hagi: „Cel mai complex jucător pe care l-am văzut!”

1. Noiembrie e luna lui Pușcaș

Pușcaș a înscris împotriva Israelului pe 18 noiembrie, la cinci ani și o zi de la primul său gol sub tricolor. Pe 17 noiembrie 2018, la 22 de ani și 7 luni, puncta în victoria cu Lituania din Nations League, 3-0. Selecționer era Cosmin Contra. A mai înscris în această lună și în 2020, în amicalul cu Belarus, 5-3.

Pușcaș stabilea atunci un record de precocitate. Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Mutu și Dudu Georgescu au punctat pentru prima oară în partide oficiale când erau mai în vârstă decât era Pușcaș la acel moment.

George Pușcaș e inevitabil » Top 5 curiozități despre unul dintre „tricolorii” momentului
George Pușcaș, la debutul în prima reprezentativă / Sursă foto: GSP

2. El a dat tonul 

Campania încheiată prin calificarea la EURO 2024 a fost precedată de victoria cu Bosnia din Nations League, 4-1, pe 26 septembrie 2022. A fost ultimul meci oficial al „tricolorilor” înaintea acestor preliminarii, iar Pușcaș a înscris o „dublă”, deși selecționerul îi acordase doar 25 de minute.

George Pușcaș e inevitabil » Top 5 curiozități despre unul dintre „tricolorii” momentului
Pușcaș, sărbătorind alături de Andrei Rațiu „dubla” cu Bosnia / FOTO: GSP

3. „Demon” la Erevan

În preliminariile Mondialului din 2022, naționala a pierdut un meci de o importanță vitală la Erevan, cu Armenia, scor 2-3. La 2-1 în favoarea „tricolorilor”, Pușcaș a fost eliminat după o intrare necugetată. În inferioritate, naționala lui Rădoi era învinsă dramatic, 2-3.

George Pușcaș e inevitabil » Top 5 curiozități despre unul dintre „tricolorii” momentului
Pușcaș și-a lăsat echipa la greu la Erevan / foto: Reuters

4. A depășit nume importante

Cu golul marcat în poarta Israelului, Pușcaș a ajuns la borna #11 în tricoul naționalei mari, în 39 de apariții la lot. Strict din punct de vederel al golurilor, a depășit fotbaliști de profil ofensiv precum Dorin Mateuț (10), Mircea Lucescu (9), Emerich Dembrovschi (9), Daniel Pancu (9), Daniel Niculae (9), Mircea Dridea (8). 

Și tocmai l-a egalat pe marele Iosif Petschovschi, și el cu 11 goluri. Va căuta să-i devanseze și pe Lăcătuș (13), Adrian Ilie (13), Keșeru (13) sau Gabi Balint și Bogdan Stancu (ambii cu 14).

GALERIE FOTO. GSP publică 11 imagini de senzație cu George Pușcaș: cine îi mai preia coafura afro? 😁

MM Stoica
Gigi Becali
Gică Hagi
Edi Iordănescu
Răzvan Burleanu
+7 FOTO

5. Pușcaș, antrenat de ambii Iordănescu

George Pușcaș va juca la primul său turneu final de seniori sub comanda lui Edward Iordănescu, însă a avut ocazia de a fi selecționat și de seniorul familiei.

La 18 ani, „Tata Puiu” l-a convocat pe „Pusky” în preliminariile EURO 2016. A fost rezervă neutilizată cu Irlanda de Nord, pe 14 noiembrie 2014. Însă debutul s-a produs abia patru ani mai târziu, pe 31 mai 2018, sub comanda lui Contra, în amicalul cu Chile (3-2). Partidă în care a oferit un assist la golul victoriei marcat de Budescu!

George Pușcaș e inevitabil » Top 5 curiozități despre unul dintre „tricolorii” momentului
George Pușcaș, în dreapta, convocat de Anghel Iordănescu în 2018 / FOTO: Arhivă GSP

Criticile? Lumea nu mă cunoaște personal, mă vede doar pe teren și mă judecă pentru ce fac pe acolo. Nici nu am avut prestații foarte bune, dar criticile astea mi-au adus un plus. Știam în suflet că voi scoate la capăt munca depusă de mine, de Mister, de tot grupul ăsta.

Știu că atunci când îmbrac tricoul ăsta, când intru pentru România, cred că orice român vede că dau ultima picătură de transpirație. Nu există mândrie mai mare pentru mine decât să reprezint țara, să pot juca la cel mai înalt nivel pentru România.

- George Pușcaș, atacant România

VIDEO Imaginile bucuriei alături de galerie, după ce „tricolorii” s-au calificat la EURO 2024

Citește și alte știri despre naționala României:

EXCLUSIV „Diamantul” fotbalului românesc face declarația momentului despre Ianis Hagi: „Cel mai complex jucător pe care l-am văzut!”

Ce schimbări pregătește Iordănescu pentru meciul cu Elveția » Cum arată echipa probabilă

EXCLUSIV „Putea să «explodeze», dar n-a făcut-o” » Românul care a făcut carieră în Germania i-a alcătuit portretul lui Edi Iordănescu: „La ce jucători sunt acum...”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
gepeto
gepeto  •  20 Noiembrie 2023, 10:14

Mi se pare disgratios cum sariti de la critica la lauda cu bale. Jucatorul este in continuare slab. Rateaza 90% din ocazii. Bine ca a bagat-o acum desi a dat fix pe portar. Ratiu si Dragus merita 90% din laude la faza. Alibec era mai potrivit, Andone este ignorat si mai oportun. Chiar si Chitu merita acolo. Birligea e de viitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează