FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAȚIONALA

EXCLUSIV Un fost fotbalist român ce trăiește de 20 de ani în Elveția i-a demolat pe „tricolori”: „«Mbappeii» au descoperit Maldivele și fructele de mare. Unde joacă talentele lui Hagi, unde sunt vedetele de la FCSB?”

Cristi Ianu
Cristi Ianu

Articol de - Publicat marti, 17 octombrie 2023 16:31 / Actualizat marti, 17 octombrie 2023 17:27

Cristi Ianu, 40 de ani, fost fotbalist important în liga din Țara Cantoanelor, a făcut un rechizitoriu dur fotbaliștilor și analiștilor sportivi din România. A mărturisit din Elveția, care i-a devenit casă de două decenii, de ce nu are de gând să se întoarcă acasă

Cristi Ianu, fost golgeter în Elveția, tocmai a împlinit 40 de ani, luni, și fix jumătate din viață și-a petrecut-o în Țara Cantoanelor. Dinaintea pandemiei, împreună cu soția, elvețiancă, și cu fiul lor de 9 ani, s-a mutat din nou în zona italiană a Elveției, aproape de Lugano. Mai joacă la o echipă de "seniori", de old-boys, GC Carassesi, după ce ani buni a evoluat pentru Bellinzona, Aarau, Luzern, Sion, Lausanne și Schaffhausen. 

Într-un dialog pornind de la confruntarea dintre România și Elveția pentru un loc la Euro 2024, timișoreanul care a jucat în Liga 1 pentru UTA Arad a făcut un portret în tușe dure fotbaliștilor de la națională sau vedetelor din primul eșalon intern.

- Cristi, trăiești de 20 de ani în Elveția, în țara a cărei națională se luptă cu România pentru un loc la Euro 2024. Ce șanse avem noi, românii, să mergem la turneul final?
- România are o șansă foarte bună. Chiar dacă mai șchioapătă. 

Elveția a greșit din vina ei, a intrat cu aroganță în această grupă, trebuie să spunem adevărul, încă de la începutul campaniei. Îi auzeam, inclusiv public, pe elvețieni că e o grupă ușoară, că nu vor fi probleme. În fotbal, ca-n viață, trebuie să tratezi pe toată lumea serios. Cu România trebuia să fie 3 sau 4-0 la un moment dat, dar s-a terminat 2-2, nici noi nu știm cum. Jucăm meciul cu Elveția la București, probabil, va fi o atmosferă de presiune, doar că nu suporterii bagă mingea în poartă.

Ianis Hagi, petrecere de logodnă imediat după meciul cu Andorra » Imagini spectaculoase alături de Elena: dans pe muzică machedonească! Gică Hagi a plecat la ora 19:00
PETRECERE
Ianis Hagi, petrecere de logodnă imediat după meciul cu Andorra » Imagini spectaculoase alături de Elena: dans pe muzică machedonească! Gică Hagi a plecat la ora 19:00

- La fotbalul din România te mai uiți?
- Ocazional. Mai mult pe youtube, la diverse emisiuni, mai văd și meciuri. Opinioniști! Suntem o țară de opinioniști, toată lumea în România știe fotbal, suntem mai tari decât italienii, spaniolii sau englezii. La noi văd că 24 de ore din 24 se vorbește despre fotbal. Care fotbal? Suntem vai de noi, toți dau lecții, și pricepuți, și nepricepuți, toată lumea critică și tot în aceeași gaură neagră suntem de atâta vreme.

"Românii au mentalitate zero, n-aș da nici măcar un milion pe vreunul"

- Dar uite că, târâș-grăpiș, România e peste Elveția în clasamentul grupei și stă la mâna ei, dacă învinge în ultimele două etape.
- Uite, hai să-ți zic o opinie a mea, mai ales că toți sunt experți și dau lecții. Nu avem valoare și nu avem talent! Acesta este adevărul. Generația lui Mutu și a lui Chivu a fost ultima cu valoare și cu talent. (devine nervos) Să nu mai aud la TV bazaconii, când ieșim afară, nu facem nimic! Unde joacă talentele lui Hagi, unde sunt vedetele de la FCSB? Niciunde! Și-i umflă toți. Aud că un jucător din România e alintat "Mbappe". Este glumă? Doar aberații. Sau că sunt cotați jucători la 30-50 de milioane de euro. Sincer, eu, ca și conducător de club în străinătate, n-aș da nici măcar un milion de euro pe un jucător român! În ce campionat din Occident se impune vreun român? Ce ligă e cea din România?

- Tu ai activat 15 ani în fotbalul helvet, jumătate în prima ligă, la echipe de top 6, jumătate în al doilea eșalon. De ce nu se acomodează românul în străinătate și să fie piesă importantă la un nivel bun și foarte bun?
- Păi văd experți care ies la TV și spun: "Noi, românii, avem talente!". Cine, unde?! Nu au mentalitate. Sau, mai bine zis, au mentalitate zero afară, de aceea nu supraviețuiește un român în Occident. Că doar nu e antrenorul nebun să nu-l bage. Ce ne-am mai ambalat și în 2019, după acele rezultate ale naționalei de tineret. Unde joacă cei de atunci? Care a ajuns să joace la un nivel mare în străinătate? Zero pe linie.

"Hagi și Dobrin ce condiții aveau? Acum, doar tatuaje, instagram și poze"

- Nu există un fotbalist român de acum, de la națională, din campionatul intern, care să ajungă de top european sau mondial?
- Nu joacă nimeni niciunde, nu critic pe nimeni, spun doar adevărul. Nu cunosc pe niciunul, nu am prietenii, sunt de 20 de ani în Elveția și am o mentalitate diferită. Românii pe care-i lăudați în România nu știu să facă nimic când ies afară, atât pe teren, cât și în afara gazonului! De aceea sunt trecuți pe linia a doua. Și mă deranjează la culme un detaliu.

- Care?
- Se spune, tot la TV: "Domne, nu avem condiții! Dacă am avea condiții ca-n Ungaria, ca-n Elveția, ca-n Germania...". Am face ce? Pe vremea lui Hagi aveam condiții? Atunci aveam talent și jucătorii erau serioși! Acum, doar tatuaje, instagram și poze, cu ce mănânci, fructe de mare și prostii! Hagi, Dobrin aveau condiții?! Aveau foame, nu stăteau la cafea la mall! Nici iarbă pe teren nu aveau. Acum, nu avem nici talent, nici seriozitate. Jucătorii ăștia frezați și fițoși din România, ”Mbappei”, au descoperit Maldive și Sardinia și zici că doar ei sunt pe lumea asta. Îi mai văd pe Budescu și pe celălalt...

- La ce sau la cine te referi?
- Alibec! Dacă ăștia au ajuns fotbaliști reprezentativi pentru România, să tragem de ei, să mă ierte Dumnezeu, ne merităm soarta! Unde joacă Farul, campioana României, în ce ligă, în ce grupe europene? Jucătorii de acum nu ajung nici la degetul mic al lui Mutu și Chivu!

În Elveția, conducătorii de aici preferă să ia kosovari sau albanezi, nici nu se gândesc la români. Ăia au foame de performanță! Nu vor șmecheri d-ăștia care cad la primul duel
Cristi Ianu

45de goluri a marcat în 147 de meciuri în prima ligă helvetă. Mai are 85 de reușite în 163 de partide în eșalonul secund, plus alte 18 goluri în 22 de meciuri în Cupa Elveției

Cristi Ianu despre viața unui bănățean timp de două decenii în Elveția:

- "Sincer, câteodată, îmi vine să mă întorc acasă, în România, dar îmi trece destul de repede acest gând. E diferență uriașă, de la nivelul de trai la organizare și tot"

- "Viața e mai scumpă în Elveția, deși am înțeles că s-a scumpit și în România. Dar nu te părăsește statul, nu te lasă pe drumuri. Voi rămâne român toată viața mea, în sufletul meu"

- "Problema este că mă simt străin când vin în România, poate e urât de zis, dar este adevărul. Nu mai mulți prieteni acasă. Vin o săptămână în România, apoi de-abia aștept să plec. Când văd lipsa educației, bădărănia, așa-zisa șmecherie din România... E jale! Tot mai rău o să ne fie"

- "Tuturor ne plac banii, dar parcă nouă, românilor, ne place să nu facem nimic pentru ei, să pice din cer. Păcat că românii au mentalitate păguboasă, de a se mulțumi cu puțin, mai ales la sport. Și când ieșim afară, nu suntem nimic, suntem zero pe toate fronturile!"

VIDEO Nicușor Bancu, zeflemitor după victoria cu 4-0 de pe Arena Națională: „Putem spune că a fost o joacă de copii, știam că Andorra este o echipă slăbuță”

Citește și alte știri:

3 detalii pro-Dinamo și 3 pro-Hermannstadt: „câinii” caută ce a găsit Marius Măldărășanu

Cu toate liniile spre titlu! » Premieră absolută la FCSB în acest sezon

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (44)
AA.........
AA.........  •  21 Octombrie 2023, 17:23

Corect ce zice! Suntem cea mai proastă combinație: latini cu balcanici + influența otomană (mai bine de 500 de ani).. Vorba clasică a romanului: las că merge și așa!

dinamo_forever_77
dinamo_forever_77  •  20 Octombrie 2023, 09:30

Perfect adevarat ce a spus. Totul pleaca de la educatie.....sau mai precis lipsa ei!

Kuba.nr1
Kuba.nr1  •  18 Octombrie 2023, 21:36
Postat de adevarulfaraura pe 18 Octombrie 2023, 16:31

Un "mare patriot", care nu a jucat niciodata pentru nationala Romaniei, care la 19 ani s-a transferat gratuit "free" de la UTA Arad la o echipa din liga secunda AC Bellinzona Elvetia, o echipa cu un stadion de 5000 locuri, vine, "judeca", "hotaraste", decide despre starea fotbalul romanesc si nationala Romaniei. Iar noi "romani inteligenti' sarim sa-l aprobam, "sa ne facem praf singuri" atat pe noi ca si romani cat si pe fotbalistii nostrii, care "lupta pentru tara noastra" in conditiile si greutatile specifice tarii noastre. Un "asa zis fotbalist" din echipe care nu conteaza nici macar in Elvetia, care habar nu are sau "se face ca nu stie" numele adevarat al lui Florinel Coman, un jucator adevarat, talentat, la nivelul caruia nu a fost niciodata! Suntem multumiti cu fotbalistii nostri, care joaca pentru Romania si pentru noi romanii, asa cum suntem. Celor care nu au facut niciodata nimic pentru Romania, pentru sportul romanesc, ii rugam sa ne respecte pe noi si fotbalistii nostrii, iar daca cred ca sunt ei "mai grozavi" sa ne demonstreze pe terenul de fotbal, nu in articole "lipsite de sens"

Vad ca adevarul doare tare.Respect Ianu

Vezi toate comentariile (44)
Comentează