FOTBAL  »  NATIONALA  »  ISLANDA - ROMÂNIA

ISLANDA - ROMÂNIA. Povestea incredibilă a portarului care vrea să ne blocheze drumul spre Euro 2020 » S-a retras la 20 de ani, s-a făcut regizor și e expert la penalty-uri

Hannes Thor Halldorsson
Hannes Thor Halldorsson

Articol de - Publicat marti, 06 octombrie 2020 16:16 / Actualizat marti, 06 octombrie 2020 16:30

Hannes Thor Halldorsson, 36 de ani, goalkeeperul ”vikingilor”, nici nu visa să facă parte dintr-o generație formidabilă, care a participat succesiv la primul Euro și primul Mondial din istoria Islandei, învingând Anglia la turneul final continental și apărându-i un penalty lui Messi la debutul la CM.

Pe el trebuie să-l învingem. Pe acest goalkeeper blond din Reykjavik cu nume de viking, Hannes Thor Halldorsson. Nu își imagina vreodată că, într-o zi, va juca la cel mai înalt nivel, va învinge cu 2-1 Anglia dincolo de grupe, luptându-se cu Harry Kane și Rooney, și se va califica în "sferturile" Euro chiar la primul turneu final din istoria Islandei, în 2016, pentru ca, doi ani mai târziu, la debutul la Mondial, să îi apere un penalty lui Messi, la 1-1 cu Argentina! El, care voia renunțe definitiv la fotbal la 20 de ani și care toată viața a fost mai îndrăgostit de camerele de filmat și de regie decât de sport, pregătind reclame și clipuri muzicale în cantonamentele naționalei. Și lui i se pare ireal.

Regizor și actor, în rol de portar

Thor, 36 de ani, povestește într-un interviu pentru The Times cum a început marea sa pasiune. "La 12 ani, am avut ideea, împreună cu prietenii mei, să facem un film scurt. Eu am ținut camera, am înregistrat și am editat filmul". De atunci, nu s-a mai despărțit de cameră. În adolescență, a realizat un film horror, "când am simțit cel mai mare impuls de adrenalină, care a depășit orice sentiment trăit după victoriile naționalei", în 2012 a regizat videoclipul Gretei Salome, reprezentanta țării sale la Eurovision... Mai târziu, în plină carieră, a filmat un spot publicitar pentru compania aeriană Icelandair, cu reprezentativa de fotbal în prim-plan, fiind și regizor, și actor, în rol de portar: "Râdeam cu colegii. Asta nu se putea întâmpla decât în Islanda". Țara în care unul dintre cei mai importanți istorici, Gudni Johannesson, este și președinte, primarul capitalei, Dagur Eggertsson, e doctor și producător de emisiuni radiofonice, fostul selecționer Heimir Hallgrimsson e stomatolog, iar portarul numărul 1 este și regizor.

Cariera a pornit rău. Scurtcircuit! 

Și fotbalul? La 14 ani, Halldorsson cădea de pe snowboard și își disloca umărul. Cinci ani, a stat departe de teren. A revenit, însă la doar un an s-a oprit iar, după o adevărată dramă. Era rezervă la o echipă de liga a patra, Leiknir. În ultima etapă, titularul s-a accidentat și antrenorul i-a cerut să intre. Un singur punct îi trebuia formației lui pentru a promova. Și el a greșit tocmai atunci. I-a pasat direct unui adversar, care a înscris. Adio, promovare! "Acea gafă e faimoasă în cartierul meu. Mi-e imposibil să o uit, pentru că toți amicii erau în echipă. Am distrus totul". A abandonat sportul.

"Mai degrabă aș fi zburat pe Lună"

La cinci luni după ce s-a retras, perioadă în care lucra pentru Sagafilm, antrenorul lui Leiknir l-a sunat, rugându-l să se întoarcă la club, pentru că nu are decât un goalkeeper. Măcar pentru antrenamente. Era supraponderal, nepregătit, însă a acceptat. Și scânteia s-a aprins din nou. În acel moment a pornit ascensiunea lui. La 23 de ani, apăra în prima ligă. La 27, debuta la națională și semna cu KR (Knattspyrnufelag). Nu visa însă la ce avea să i se întâmple: "Să-i apăr eu un penalty lui Messi la Mondial? Mai degrabă aș fi zburat pe Lună".

"Încrederea că putem bate pe oricine" 

Venirea suedezului Lars Lagerbäck ca selecționer, în 2011, ajutat de Heimir Hallgrimsson, a schimbat totul. "Înainte, întotdeauna aveam unu, doi, poate trei fotbaliști de top, iar șapte, opt erau modești, chemați doar să completeze formația. Acum sunt șapte băieți care joacă la cel mai înalt nivel, în timp ce restul, inclusiv eu, dau mereu maximum. Ne-am legat, ne-am unit și totul a făcut click într-un mod fantastic. Avem talent, avem mentalitate, o combinație perfectă de antrenori buni, spirit de echipă, entuziasmul islandez și încrederea că putem bate pe oricine", a decriptat Halldorsson pentru The Times secretele "vikingilor".

E foarte bun la 11 metri 

Cum au învins Anglia în "optimile" Euro 2016? "Fără niciun plan tactic extraordinar. Doar câteva reguli simple: nu pierde duelurile unu contra unu, nu lăsa adversarul direct să te depășească și nu face erori stupide. Pur și simplu, Anglia nu a găsit antidot pentru încrederea noastră", își amintește el. După alți doi ani, a debutat la Mondial chiar împotriva lui Messi. Dezvăluie un detaliu care s-ar putea să-l intereseze și pe Mirel Rădoi. E foarte bun la 11 metri. "Mă pregătesc mult la penaltyuri. Înaintea meciului cu Argentina, i-am zis secundului: «Dacă trage Messi, mă arunc în dreapta!»". Ceea ce a și făcut, blocând șutul căpitanului albicelest. "După ce am apărat, mă întrebam: «Asta chiar s-a întâmplat?». Era complet suprarealist, toate planetele se aliniaseră pentru mine. Aș putea să creez un film sportiv decent cu povestea noastră, dar ar părea un gest egoist din partea mea, așa că las pe altcineva să-l facă".

 La 36 de ani, întors în campionatul intern, la Valur Reykjavik, Halldorsson mai vrea o performanță înainte de a se retrage și de a-și dedica tot timpul regiei. Calificarea la Euro 2020. Dar pentru a-și împlini și acest ultim vis al carierei trebuie să treacă de noi. Noi îi putem opri joi pe el și pe puternicii islandezi.

70 de selecțiiare Halldorsson la echipa națională, începând din 2011

350.000 de locuitoriare Islanda, a 180-a țară din lume după populație

Totul despre Islanda - România, semifinala barajului pentru Euro 2020:

Citește mai multe știri despre Islanda - România: 

Cel mai bun arbitru din 2019, la centru la Islanda - România + La ce meci a fost desemnată o brigadă de români

Barajele, coșmarul naționalei! Ce s-a întâmplat la precedentele 3 confruntări decisive disputate de „tricolori”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează