FOTBAL  »  NATIONALA  »  GERMANIA - ROMÂNIA

Karim Adeyemi și legăturile lui cu România » De ce vine la Brașov noua senzație a Germaniei

Karim Adeyemi, alături de bunica sa
Karim Adeyemi, alături de bunica sa

Articol de - Publicat joi, 07 octombrie 2021 09:39 / Actualizat joi, 07 octombrie 2021 22:17

Karim Adeyemi (19 ani), noua senzație a naționalei Germaniei, fotbalist cu origini române, vizitează ori de câte ori poate orașul Brașov, locul natal al mamei sale. Rupe și câteva cuvinte românești.

  • Fotoreporterul Raed Krishan și reporterul Viorel Tudorache sunt trimișii GSP în Germania și transmit cele mai importante informații de la fața locului.
  • Vineri, 8 octombrie, de la ora 21:45, „tricolorii” dau piept cu Germania, la Hamburg.
  • Partida va putea fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV.

Născut la Munchen din mamă româncă și tată nigerian, atacantul Karim Adeyemi, de la Red Bull Salzburg, face parte din lotul convocat de selecționerul Hansi Flick pentru partida cu România, programată mâine seară la Hamburg. 

Puștiul va fi încurajat din tribune de părinții săi, Alexandra (45 de ani), originară din Brașov, și Abbey (53 de ani), fost fotbalist în Nigeria. Cei doi locuiesc la Unterhaching, o suburbie a orașului Munchen.

Din informațiile GSP, mama celui considerat de specialiști viitorul Mbappe a absolvit Colegiul Național Johannes Honterus", cu predare în limba germană.  „Alexandra mi-a fost elevă. Ea a învățat limba germană de la grădiniță", a dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor profesoara Carmen Elisabeth Puchianu. 

Pasiunea pentru fotbal, moștenită de la tată

Apropiații familiei au povestit pentru GSP că în copilărie Karim a vizitat adesea locul de naștere al mamei sale. La Brașov locuiește în prezent bunica Sanda Manciulea. Puștiul-minune rupe câteva cuvinte românești. 

Alexandra, mama lui Adeyemi, a plecat în Germania în 1995, după ce a terminat liceul, iar pe 18 ianuarie 2002 l-a născut pe Karim, la Munchen. Acesta a crescut într-un cartier liniștit, Forstenried.

Karim Adeyemi și legăturile lui cu România » De ce vine la Brașov noua senzație a Germaniei
Adeyemi a marcat 8 goluri în cele 10 meciuri jucate pentru RB Salzburg în acest sezon // FOTO Imgao

„Îmi place să fac patinaj cu mama" 

În interviurile acordate presei germane, Adeyemi spune că a moștenit câte ceva de la părinții săi. 

„Îmi place să fac patinaj cu mama. Asta a fost întotdeauna treaba noastră. Poate de aici vine viteza mea", a dezvăluit Karim, care a preluat la „Mannschaft" celebrul număr 13, purtat în anii ‘70 de legendarul Gerd Muller.

Pasiunea pentru fotbal i-a transmis-o tatăl său. „El mi-a dat dragostea pentru fotbal încă de la naștere. A fost fotbalist profesionist în Nigeria și spune că ar fi putut face o carieră grozavă în Europa, dar era prea bătrân când a venit în Germania. Avea 30 de ani totuși, așa că am devenit pariul lui", a declarat Karim Adeyemi pentru site-ul lui Red Bull Salzburg.

Era dispus să joace pentru România

Anul trecut, Karim Adeyemi ar fi fost dispus să joace pentru România. El le-a spus jurnaliștilor germani că dacă nu ar fi convocat la prima reprezentativă a Germaniei ar fi fericit să joace pentru oricare dintre țările de origine ale părinților săi.

Nemții nu puteau rata însă un asemenea talent imens. Karim a câștigat CE de tineret cu naționala Germaniei U21, iar noul selecționer Hansi Flick i-a trimis telegrama după evoluțiile remarcabile din Champions League. Copilul-minune a debutat fulminant cu un gol marcat în meciul cu Armenia (6-0).

Karim Adeyemi a atras atenția marilor cluburi, în special, grație vitezei și dexterității în duelurile unu contra unu. Bayern Munchen și Liverpool încearcă să-i obțină semnătura după evoluțiile senzaționale din Liga Campionilor. Specialiștii susțin că puștiul este mai rapid decât Usain Bolt. Aleargă 30 de metri în doar 3,6 secunde.

Scopul meu este să fiu pe teren cu cei mai buni jucători din lume 
- Karim Adeyemi

Dat afară de la Bayern pentru indisciplină

Succesul lui Adeyemi se datorează și părinților săi. Ambii lucrează la Academia de tineret Unterhaching, acolo de unde Karim a fost cumpărat, în 2018, de Red Bull Salzburg, cu 3,3 milioane de euro, pe când avea 16 ani. 

Karim Adeyemi și legăturile lui cu România » De ce vine la Brașov noua senzație a Germaniei
Karim Adeyemi și părinții lui

Mama Alexandra a dezvăluit pentru presa locală că fiul ei s-a dezvoltat enorm la SpVgg Unterhaching, unde a ajuns la 10 ani, după ce a fost dat afară de la grupele de copii ale lui Bayern Munchen pentru indisciplină. 

„Părinții colegilor erau invidioși pe mine, iar la Bayern nu sunt acceptați jucători care nu respectă planul tactic și fac ce vor în ofensivă", a mărturisit Adeyemi, care încerca să-l imite pe idolul său Arjen Robben. La juniorii lui Bayern Munchen, Adeyemi a fost coleg cu nepotul lui Franz Beckenbauer, cu fiii lui Ivica Olici și Daniel van Buyten.

VIDEO Cele mai spectaculoase faze reușite de Karim Adeyemi

Citește și: 

Două cluburi mari, cu ochii pe puștiul cu origini românești » Karim Adeyemi poate prinde transferul carierei

Furia Roja se răzbună pe San Siro » Spania e în finala Nations League! Italia, prima înfrângere după 37 de meciuri

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
dinamo4eva
dinamo4eva  •  07 Octombrie 2021, 12:29

frumoasa mamica

donbaas
donbaas  •  07 Octombrie 2021, 12:11

Care "capitala Munchen"? A landului, poate...

carol_k
carol_k  •  07 Octombrie 2021, 11:20

Obisnuiti-va cu astfel de superstaruri cu origini romanesti. Au inceput deja sa apara, eu ma bucur sa am un motiv in plus sa-i urmaresc. Niciodata n-am sa spun ca sunt romani, pentru ca nu sunt. Apartin de tara in care s-au nascut, ori cea care i-a adoptat, unde au crescut si s-au format ca sportivi.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează