FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANALIZĂ GSP

Mai jos nu am fost niciodată » Concluzie dramatică: naționala în COLAPS! Suntem printre cei mai slabi din Europa

Concluzia cea mai dramatică e aceea că în intervalul iunie 2016 - noiembrie 2020, România s-a situat doar peste 5 naționale // Foto: IMAGO +14   FOTO
Concluzia cea mai dramatică e aceea că în intervalul iunie 2016 - noiembrie 2020, România s-a situat doar peste 5 naționale // Foto: IMAGO

Articol de , , - Publicat vineri, 20 noiembrie 2020 08:53 / Actualizat vineri, 20 noiembrie 2020 10:49

ANALIZĂ. Începând din vara lui 2016, de la ultimul Euro pe care l-am bifat și până acum, naționala a fost implicată în 6 campanii și singurele echipe deasupra cărora s-a situat sunt Irlanda de Nord, Feroe, Malta, Armenia, Kazahstan și Lituania

România coboară tot mai mult la nivel de echipă națională. Euro de anul viitor va fi al doilea turneu consecutiv pe care îl ratăm, iar radiografia ultimilor 4 ani, inclusiv modul în care ne-am prezentat la ultimul turneu final la care am fost prezenți, arată colapsul în care naționala noastră a ajuns.

În 2016 ne bătea Albania și terminam sub această reprezentativă modestă, iar astăzi am ajuns să ne batem cu Irlanda de Nord pentru evitarea retrogradării în lumea a treia a continentului. De fapt, concluzia cea mai dramatică e aceea că în intervalul iunie 2016 - noiembrie 2020, România s-a situat doar peste 5 naționale. Toate care nu contează în fotbal: Feroe, Malta, Armenia, Kazahstan și Lituania. 

În Liga Națiunilor de acum două ediții am terminat și peste Muntenegru, însă cu un an înainte, în campania pentru CM 2018, naționala de la Podgorica fusese peste noi! În schimb, am depășit doar state care nu contează. Dintre țările pe care le-am lăsat sub noi una singură a participat la un turneu final, e vorba despre Irlanda de Nord! În fața căreia, în actuala grupă de Liga Națiunilor, am făcut de două ori 1-1!

Mai jos nu am fost niciodată! Concluzie dramatică pentru echipa națională

Sub ce echipe am fost între iunie 2016 și noiembrie 2020

  • FORMAȚII DE CLASĂ: Franța, Spania 
  • FORMAȚII FOARTE BUNE: Elveția, Polonia, Suedia 
  • FORMAȚII BUNE: Danemarca, Serbia, Austria, Norvegia, Islanda 
  • FORMAȚII SLABE: Albania, Muntenegru

Peste ce echipe am fost între iunie 2016 și noiembrie 2020

  • FORMAȚII DE CLASĂ:
  • FORMAȚII FOARTE BUNE:
  • FORMAȚII BUNE:
  • FORMAȚII SLABE: Irlanda de Nord, Muntenegru 
  • FORMAȚII FOARTE SLABE: Armenia, Kazahstan, Malta, Feroe, Lituania

Radiografia celor 4 ani și jumătate de decădere totală

EURO 2016 - Antrenor Anghel Iordănescu: ne-a bătut Albania!

Practic, prăbușirea a început la turneul final din Franța, ultima prezență a noastră la o competiție majoră la nivel de seniori. N-am avut o grupă din cale afară de dificilă, dar cu toate acestea am terminat pe ultimul loc. Fără nicio victorie și cu o înfrângerea de-a dreptul umilitoare în ultima partidă a grupei, 0-1 cu Albania!

Mai jos nu am fost niciodată » Concluzie dramatică: naționala în COLAPS! Suntem printre cei mai slabi din Europa

PRELIMINARII CM 2018 - Antrenor Christoph Daum: doar locul 4!

A fost o campanie dezastruoasă, în care România s-a clasat abia pe locul 4, după Polonia, Danemarca și chiar și Muntenegru. Singurele țări peste care am fost: Armenia și Kazahstan, două naționale fără pretenții și care nu spun nimic în fotbal la nivel de prime reprezentative. Calificarea a fost compromisă de către Daum, care a stat pe bancă la 90% din campanie.

Mai jos nu am fost niciodată » Concluzie dramatică: naționala în COLAPS! Suntem printre cei mai slabi din Europa

LIGA NAȚIUNILOR 2019 - Antrenor Cosmin Contra: singura minisatisfacție

Am avut parte de o tragere la sorți favorabilă, iar grupa a fost la îndemână. Am reușit să nu pierdem în două meciuri cu Serbia, dar tot n-am câștigat seria. Am terminat pe locul 2, lucru care, în cele din urmă, ne-a oferit posibilitatea de a merge în semifinalele barajului pentru Euro 2020.

Mai jos nu am fost niciodată » Concluzie dramatică: naționala în COLAPS! Suntem printre cei mai slabi din Europa

PRELIMINARII CE 2020 - Antrenor Cosmin Contra: doar Malta și Feroe au fost sub noi

O altă campanie dezamăgitoare. E drept, grupa a fost dificilă, însă România nu a reușit absolut nimic, iar singurele echipe pe care le-am învins au fost Malta și Feroe. Ne-am clasat iarăși pe locul 4, la fel ca și sub comanda lui Daum, în preliminariile pentru Mondiale.

Mai jos nu am fost niciodată » Concluzie dramatică: naționala în COLAPS! Suntem printre cei mai slabi din Europa

LIGA NAȚIUNILOR 2020 - Antrenor Mirel Rădoi: am fost aproape de retrogradare

Grupa din care am făcut parte a fost mai grea decât cea în care a evoluat echipa lui Contra. Totuși, nu ne-am apropiat de obiectivul fixat de FRF: ocuparea primului loc, singurul care dă posibilitatea echipelor care ratează preliminariile CM să ajungă în baraj! Mai mult, dacă nu câștigam prin forfait jocul cu Norvegia, atunci, miercuri la Belfast, am fi fost la doar 9 minute distanță de o retrogradare!

Mai jos nu am fost niciodată » Concluzie dramatică: naționala în COLAPS! Suntem printre cei mai slabi din Europa

BARAJ EURO - Antrenor Mirel Rădoi: singura echipă pe care Islanda a bătut-o în 2020!

România a arătat jalnic împotriva Islandei și, deși a pierdut la limită, impresia a fost că adversarul ne-a dominat la toate capitolele. Și cine ne-a învins? O națională care în 2020 a pierdut toate partidele disputate în rest, câte o „dublă" cu Belgia, Anglia și Danemarca, plus finala barajului cu Ungaria, golaveraj în cele 7 înfrângeri: 4-19! De fapt, în afara României, ultimele succese ale Islandei au fost bifate în toamna lui 2019 cu Moldova și Andorra.

+10 FOTO

PRECEDENT. Între 2012 și 2016 am fost la alt nivel!

În ultimii 4 ani am arătat jalnic, dar cum ne-am prezentat în cei 4 ani de dinaintea acestei perioade? Adică între 2012 și 2016. În lipsa unei competiții de genul Liga Națiunilor, am participat în două campanii: una pentru Mondialul din 2014 și cealaltă pentru Europeanul din Franța. Și am arătat de fiecare dată bine, chiar foarte bine:

  • Mai întâi, într-o grupă extrem de tare, cu Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia și Andorra, am reușit să ne clasăm pe locul 2 și să mergem la baraj, unde ne-a scos Grecia, care avea să joace faze eliminatorii la turneul brazilian. A fost o campanie care i-a aparținut în totalitate lui Victor Pițurcă.
  • În preliminariile pentru Euro 2016 am obținut calificarea într-o grupă în care am terminat pe locul 2. A fost o campanie începută excelent cu Pițurcă, 7 puncte în primele 3 jocuri cu rivale la calificare, Grecia, Finlanda și Ungaria, continuată apoi de Iordănescu. CONCLUZIA: în această perioadă, am fost peste echipe respectabile ca Turcia, Grecia, Finlanda și de două ori Ungaria. În prezent, 3 dintre ele, cu excepția Greciei, sunt calificate la Euro de anul viitor.

Unde am fost între 2000 și 2008?

O lungă perioadă de necalificări am bifat și între prezența la Europeanul din 2000 și cel de peste 8 ani. Am avut 3 campanii la rând ratate: două de Mondial și una de European, însă au arătat cu totul altfel decât situația din prezent. Am fost la barajul cu Slovenia în 2001, după care, pentru Euro 2004 am ratat dramatic accesul în baraj, cu un gol încasat la ultima fază din partea Danemarcei. 

În plus, în campania pentru Euro 2008 am realizat o performanță incredibilă, am câștigat o grupă din care a făcut parte Olanda, care îi avea în echipă, printre alții, pe Heitinga, Van Bronckhorst, Robben, Van der Vaart, Seedorf, Van Nistelrooy, Huntelaar, iar antrenor era Van Basten.

VIITOR. Ne așteaptă o calificare aproape imposibilă

Luna viitoare va avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022. Suntem în urna a doua valorică, însă chiar și așa sistemul de calificare ne va îngreuna teribil misiunea de a ajunge în Qatar. Se califică direct doar câștigătoarele de grupă, iar echipele de pe locurile 2, plus alte două formații, sigur nu România, din Liga Națiunilor, cel mai probabil Austria și Țara Galilor, vor ajunge la baraj, care va avea semifinale și 3 finale. Practic, pentru a merge la Mondial, România trebuie să termine măcar pe 2 în grupă, după care să câștige două baraje consecutiv, cu echipe de genul Suedia, Ucraina, Elveția, Austria, Turcia, Țara Galilor, Polonia! 

Între 2000 și 2017, România a ratat 5 campanii la rând pentru un Campionat Mondial. Cel mai aproape am fost în 2002, când ne-a eliminat Slovenia la baraj, la fel și pentru CM 2014, când ne-a scos Grecia, tot la baraj! Antrenorii care au ratat aceste campanii de Mondial: Hagi, Iordănescu, Pițurcă de două ori și Daum.

Mai jos nu am fost niciodată » Concluzie dramatică: naționala în COLAPS! Suntem printre cei mai slabi din Europa

Din primele două urne, doar România e zero barat

La tragerea la sorți pentru preliminariile CM ne vom afla în urna a doua, deci suntem între primele 20 de naționale ale Europei. Pe hârtie așa stau lucrurile, realitatea e însă cu totul alta. România e singura dintre aceste formații care n-a fost prezentă nici la CM din 2018 și nu va fi nici la Euro de anul viitor. De fapt, chiar și în urna a 3-a sunt doar 4 state, din 10, care se află în situația noastră: Irlanda, Irlanda de Nord, Grecia și Norvegia.

VIDEO Mirel Rădoi e contestat dur de liderul selecțiilor sub tricolor, Dorinel Munteanu: „Nu trebuia să accepte!”

Citește mai multe știri despre echipa națională:

Anghel Iordănescu, despre situația lui Rădoi: „Numai un prost ar pleca de la națională”

Șefii FRF speră să-l întoarcă din drum pe Tătărușanu: „Asta spune multe lucruri. Sper să se mai gândească”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (34)
montgomerry
montgomerry  •  20 Noiembrie 2020, 19:13

Avem o Federatie de folcloristi, antrenori fara scoala, fotbalisti de nivel submediocru, e normal sa fim acolo unde suntem. Indiferent de adversare, nu vom termina preliminariile pentru CM mai sus de locul 3, asta in cel mai fericit caz.

ang3ldev1ls
ang3ldev1ls  •  20 Noiembrie 2020, 18:01

Imi pare rau de Mirel, dar daca el este cu adevarat unicul selectioner, atunci sa ne lase, dar daca in spatele lui se afla alti papusari, aka *** si Vochitza(care ii faceau selectia si lui Daum, poate chiar si lui Contra, dar mai ales lui Mutu!), atunci sa dea cu pietre in cei doi ca sa-l lase in pace, ca sunt PILF cu Nuci!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

robotzel
robotzel  •  20 Noiembrie 2020, 17:29
Postat de Marcel Popa pe 20 Noiembrie 2020, 16:45

Va inselati ca de obicei ,Nistor spunea ca am jucat bine si incet dar sigur Romania revine in prima urna.Asa ca fiti oprimisti in Romania sub Pnl si Usr va curge numai lapte si miere ca Psd a furst destul ,acum vin altii.

ce *** treaba are PSD-ul si PNL-ul aici? Esti postac PSD si te superi ca o sa fie inlaturat cancerul din tara asta? fotbalul este o afacere.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează