FOTBAL  »  NATIONALA  »  ELVEȚIA - ROMÂNIA 2-2

INEDIT Nu suntem la prima „ispravă” » Două meciuri recente în care naționala a fost „sac de box”, dar a scăpat miraculos de la eșec + o coincidență izbitoare

Elveția - România s-a încheiat pe ritmurile lui Valentin Mihăilă / foto: Raed Krishan (GSP) +21   FOTO
Elveția - România s-a încheiat pe ritmurile lui Valentin Mihăilă / foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat marti, 20 iunie 2023 08:00 / Actualizat marti, 20 iunie 2023 12:15

Egalul cu scrâșnete din dinți reușit de România în Elveția (2-2) nu e singurul moment din istoria recentă a naționalei când tricolorii” au suferit un meci întreg pentru a obține cu chiu, cu vai, un punct. S-a întâmplat cel mai recent în Norvegia, în vara lui 2019.

Scena era aceeași - meci din preliminariile unui Campionat European - iar adversar ne era tot o națională superioară valoric, a cărei vedetă se numea la acel moment Martin Odegaard. Cu Cosmin Contra pe bancă, am îndurat timp de mai bine de 75 de minute dominația gazdelor și doar paradele lui Tătărușanu au reușit să limiteze proporțiile scorului.

„Avem noi ieșirile astea...” » Rodion Cămătaru îl taxează pe eroul naționalei: „Prea mult! Trebuie să te bucuri, dar nu așa”
ELVEȚIA - ROMÂNIA 2-2
„Avem noi ieșirile astea...” » Rodion Cămătaru îl taxează pe eroul naționalei: „Prea mult! Trebuie să te bucuri, dar nu așa”

Alt #13 ne-a salvat și la Oslo. Tot de la 0-2!

La 2-0 pentru Norvegia, când aproape nimeni nu mai credea într-un come-back, în rol și-a intrat Claudiu Keșeru.

Pe atunci în vârf de formă, la Ludogorets, atacantul a redus din diferență în minutul 77, pentru ca egalarea să vină tot din bocancul lui, în al doilea minut al prelungirilor. „România scoate în prelungiri un egal, după ce a fost boxată bine 70 de minute”, titra GSP.ro în acea seară. 

Coincidență incredibilă: Și Keșeru, la fel ca Valentin Mihăilă la Lucerna, avea pe tricou tot numărul 13! Unul ce pare să-i poarte noroc naționalei din când în când. 

Nu suntem la prima „ispravă” » Două meciuri recente în care naționala a fost „sac de box”, dar a scăpat miraculos de la eșec + o coincidență izbitoare
În 2019, Keșeru a fost „lucky number 13” în Norvegia / foto: Arhivă GSP

În orice caz, punctul de la Oslo n-a avea să ducă nicăieri: am încheiat grupa pe locul 4, sub norvegieni. Un an mai târziu, nordiciii n-au mai scăpat meciul din mână la 2-0 și au demolat România lui Rădoi în Nations League: 4-0, cu un hat-trick necruțător al lui Haaland. 

Năuciți de Mitrovic, am scăpat miraculos și-n Serbia

Tot un 2-2 nesperat am obținut și la Belgrad, în septembrie 2018, în ediția inaugurală a Nations League. Și tot pe un teren unde porneam în mod evident cu șansa a doua: bookmakerii ne oferiseră atunci cota 8.00, aceeași pe care a avut-o naționala și în Elveția! 

O estimare a caselor de pariuri deloc departe de adevăr ținând cont de numele existente atunci în echipa sârbilor: Kolarov, Milinkovic-Savic, Tadic, Mitrovic sau Nemanja Matic.

N-am revenit de la 0-2, dar am egalat de fiecare dată când am fost conduși, la 0-1 și 1-2, tot pe un fond de dominare cvasitotală a adversarilor. Cu o posesie de peste 60%, Serbia a „înghesuit” serios naționala antrenată de același Cosmin Contra, care a găsit resurse miraculoase pentru a pleca cu un punct din vecini.

Stanciu, din penalty, și Țucudean, gol norocos dintr-o fază fixă, au anulat „dubla” lui Aleksandar Mitrovic. Era abia a doua etapă din Liga Națiunilor, iar remiza a fost binevenită, un punct de plecare pentru ai noștri. România a încheiat grupa pe 2, cu 12 puncte, imediat sub Serbia.

Nu suntem la prima „ispravă” » Două meciuri recente în care naționala a fost „sac de box”, dar a scăpat miraculos de la eșec + o coincidență izbitoare
Vedetele Serbiei i-au făcut viața grea lui Răzvan Marin / foto: Arhivă GSP

La fel ca-n Elveția, aseară, la fel ca la Oslo, în 2019, impresia lăsată de „tricolori” a fost însă aceeași: cea a unei echipe care a scăpat ca prin minune de un scor-fluviu și care a trebuit să treacă prin „iad” pentru a se întoarce la București cu un punct dulce-amărui. 

„Trăim! Plecată ca victimă sigură, naționala lui Contra a smuls un egal după o repriză secundă excelentă”, titra Gazeta Sporturilor a doua zi.

A fost important că nu am cedat, dar am știut să suferim. La Kosovo am suferit din cauza terenului, iar aici din cauza celor două goluri primite. Mesajul pe care trebuie să îl știe toată lumea este că ne-am adaptat de fiecare dată la situație. Nu cedăm și credem în noi. 

- Ianis Hagi, după Elveția - România 2-2

România a suferit teribil până în minutul 89, dar cele două goluri miraculoase ale lui Mihăilă, ambele din pasa lui Moruțan, ne-au adus un punct uriaș. Kosovo a pierdut în Belarus, 1-2, iar calificarea la Euro rămâne o afacere în 3: Elveția - România - Israel.

VIDEO Valentin Mihăilă a oferit interviul serii: „Vreau să dau un semnal! Ăștia suntem, alții nu aveți”

Citește și alte știri despre naționala României:

VIDEO A salvat România, apoi a oferit interviul serii: „Vreau să dau un semnal! Ăștia suntem, alții nu aveți”

Gică Popescu: „Am arătat ca o echipă foarte mică”

Lovitură de teatru în Belarus - Kosovo! România primește un ajutor nesperat: se prefigurează o luptă cu Israel pentru locul secund

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (11)
Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  20 Iunie 2023, 10:57
Postat de laur_gr pe 20 Iunie 2023, 09:24

Seamana cu meciul Romania-Irlanda de Nord 0-1, in care am dominat tot meciul si ei au inscris la probabil singura ocazie. Atunci Irlanda a aratat ca o echipa mica la fel cum am aratat noi aseara. Dar s-a calificat!

Sau România-Slovenia cu Hagi sr. antrenor...????

richter90210
richter90210  •  20 Iunie 2023, 10:50

Problema e felul in care joaca, multi s-au bucurat cand a plecat Radoi, dar cu Edi jucam fricos si vad frica asta pana si in discursul fotbalistilor. Nu e vorba sa nu admiti superioritatea adversarilor, dar pareau invinsi dinainte sa intre pe teren. Daca il aveam pe Radoi pe banca, scoteam 3 puncte, victorie cu Kosovo (luam macar un gol) si infrangere Elvetia (dadeam 2 luam vreo 5). In total faceam 3 puncte jucand fotbal si lasand o impresie buna. Asa, am facut 2 puncte norocoase ambele, si impresia pe care o lasa echipa este de frica si de refuz al jocului. Si inca ceva, vad aici oameni care spun "pai le mai dadeam unul pe contra la Olaru" - pai uitati ca inainte de contra aia adversarii au lovit transversala? Am iesit prea bine din meciul asta la felul in care am jucat.

ccristian0
ccristian0  •  20 Iunie 2023, 10:36

Ce invataminte tragem noi de aici? Vorba aceea romaneasca cu "2-0 este cel mai periculos scor" devine o sperietoare pentru adversarii nostri, iar Iordanescu cu afirmatia "Suntem pe un drum bun!", ar trebui introdus in Guvernul Romaniei intr-o functie inalta, pentru ca doar acolo lucrurile merg jalnic, dar toata lumea considera ca suntem pe un drum bun de peste 30 de ani.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează