FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA, LA EURO 2024

Exclusiv Temperează entuziasmul lui Burleanu, după calificarea la Euro 2024: „Eu zic să rămânem modești. Ne-am calificat, dar ca joc n-am fost spectaculoși”

Paul Codrea, antrenor la Poli Timișoara FOTO: Facebook Poli Timișoara
Paul Codrea, antrenor la Poli Timișoara FOTO: Facebook Poli Timișoara

Articol de - Publicat vineri, 24 noiembrie 2023 17:57 / Actualizat vineri, 24 noiembrie 2023 22:48

Paul Codrea (42 de ani), fost mijlocaș al echipei naționale a României la Euro 2008, a comentat pentru GSP.ro calificarea "tricolorilor" lui Edward Iordănescu (45 de ani) la Euro 2024. Internaționalul cu 44 de selecții, în prezent antrenor la Poli Timișoara, în Liga 3, aplaudă performanța de a merge din nou la un turneu final continental după 8 ani, dar temperează elanul președintelui FRF, Răzvan Burleanu, care a lansat o provocare curajoasă: „Ne dorim să fie cea mai bună generație din ultimii 20 de ani”.

Propunere în direct pentru Edi Iordănescu: „Contract de 500.000 de euro pe an”
EURO 2024
Propunere în direct pentru Edi Iordănescu: „Contract de 500.000 de euro pe an”

Codrea recomandă să nu ne entuziasmăm prea tare și să ne menținem cu picioarele pe pământ. „Eu zic să rămânem modești. Să vedem întâi grupa, să vedem cum ajungem noi acolo. OK, ne-am calificat, dar ca joc n-am fost spectaculoși. Adică n-am fost ca Generația de Aur, când mai dominam adversarele cap-coadă. Acum am fost doar eficienți. 

Hai să nu mai comparăm timpurile! Că dacă s-a început cu Euro cu opt echipe, acum sunt 24, peste opt ani vor fi 32. Acum e mult mai ușor să te califici la Euro decât era cu ani în urmă. Acum vedem că și echipe eliminate încă mai au șanse prin Liga Națiunilor. Eu zic că nu are rost să facem comparații, pierdem timpul dacă încep cu comparații din astea, gen cine, ce a făcut”.

Paul Codrea: „Să fim realiști, chiar am avut șansă mare de tot la anumite meciuri!”

- Te salut, Paul! Cum ai caracteriza această campanie de calificare? Chinuită, norocoasă, meritată?
- Cred că a fost un pic din toate. Cel mai bine a sintetizat domnul Mircea Lucescu, care a spus că echipa a crescut pe parcurs. Probabil, cu obținerea primelor rezultate bune a crescut încrederea băieților, a staff-ului, a echipei. Probabil că asta a făcut ca și norocul în anumite meciuri să fie de partea noastră. Să fim realiști, chiar am avut șansă mare de tot la anumite meciuri! Terminăm neînvinși grupa, dar cu șansă. Până la urmă, cum au zis și Mircea Lucescu și Gică Hagi, șansa ține cu cei curajoși, cu cei care merită. În fotbal e nevoie și de șansă.

- Voi nu ați avut șansă la Euro 2008. Mutu a ratat acel penalty cu Italia, care vă putea califica în „sferturi”.
- Noi am avut șansă, dar n-am fructificat-o. Dar am avut și noi șansă până am ajuns la Euro. Fiecare echipă, fiecare antrenor cu istoria lor. Sunt momente și bune, și rele. În preliminariile astea au fost mai multe momente bune.

+43 FOTO

Paul Codrea: „Grupul ăsta poate să se califice și la Mondialul din 2026”

- Per ansamblu, cum ai caracteriza mandatul lui Edi Iordănescu?
- A început rău, am terminat pe ultimul loc în Liga Națiunilor. Am și retrogradat în a treia categorie valorică. Toată lumea îl voia schimbat, a fost presiune mare, dar uite: cum, necum, a găsit metoda! În fotbal și în viață contează rezultatul. Nu mai contează cum ai jucat, cum n-ai jucat, atât timp cât îndeplinești obiectivul.

- Când ai fost convins cu adevărat că ne calificăm?
- Sincer să fiu, am așteptat meciul cu Israel. Dacă pierdeam acolo, lucrurile se complicau foarte rău pentru noi. Dar și acolo am avut o șansă imensă. Israelienilor le-au lipsit jucători, au jucat pe teren neutru, au avut război, campionatul s-a oprit. Jucătorilor le-a fost greu să se concentreze la fotbal. În plus, au jucat trei meciuri în șase zile. Până la urmă, nu mai contează. Am câștigat, am jucat bine. Echipa chiar a crescut pe parcurs.

- Cu ce trebuie să rămânem din această calificare la Euro 2024?
- Eu zic că se poate crea un grup foarte bun de acum încolo. Cel mai mare câștig al calificării la Euro 2024 este că grupul acesta de jucători tineri poate să formeze nucleul pentru următoarele calificări. Poate să ne ducă și la Mondialul din 2026. Cumva îți dă încredere că de acum încolo România poate deveni o echipă care să conteze cu adevărat.

Paul Codrea: „Eficiența a fost atuul României în campania de calificare la Euro 2024”

- Meciurile cu Israel și Elveția ne dau o imagine a ceea ce ar putea fi naționala României la Euro?
- Într-adevăr, am jucat bine, dar să fim realiști că și cu Elveția Moldovan a fost într-o zi de grație. Elvețienii și-au creat multe ocazii de gol, dar n-au marcat, în timp ce noi am fost foarte eficienți. Am fructificat una dintre puținele noastre șanse. Eu îmi doresc de la echipa României să devină ca Elveția: o echipă puternică, o echipă matură, solidă, stăpână pe jocul ei. Avem un nucleu de jucători destul de tineri, 24-25 de ani, care poate face performanță. Avem doar 4-5 jucători la 30 de ani.

Mi-au plăcut toți mijlocașii care au jucat în preliminarii. Toți și-au făcut treaba. Și Marius Marin a jucat bine când a intrat și Screciu. E greu să zici ceva de rău când obții o asemenea calificare. Dacă pierdeam ultimele două meciuri, cu Israel și cu Elveția, totul era acum negativ. În fotbal e foarte subtilă linia dintre critică și laudă. Contează doar rezultatul. Trebuie să fim foarte fericiți și mândri de această calificare 
- Paul Codrea, fost mijlocaș România (2000-2010)

- Care crezi că a fost atuul României în preliminarii?
- Unitatea grupului și eficiența. N-am avut un golgheter care a dat 10 goluri. N-am marcat mult, dar am fost eficienți. Din puținul pe care l-am creat, am obținut foarte mult. Să ne gândim la elvețieni câte puncte au pierdut fiind egalați în ultimele minute. Nu ne interesează pe noi de ce n-au fost ei eficienți. Sunt perioade în fotbal pe care nu poți să le explici. Elveția a jucat bine și la București, dar n-a marcat, iar când nu marchezi e grav.

VIDEO. Paul Codrea despre Edi Iordănescu și o comparație cu era Pițurcă: ”Să nu mai aud de atitudine! Trebuie să fie în rutină! Nu exiști ca jucător de top fără atitudine. E jenant”

Paul Codrea: „Generația Under 21 s-a maturizat”

- Dar și România a arătat bine, nu?
- Sigur, echipa noastră a arătat bine, a ieșit bine la presing. Totuși, să fim realiști: șansele mari și clare de gol le-a avut Elveția! Eu zic că au fost patru. Victoria e extraordinară.

- Care a fost diferența dintre echipa care a retrogradat anul trecut în Liga Națiunilor și cea care a câștigat grupa din preliminariile Euro 2024 neînvinsă?
- Lipsa de maturitate. A punctat foarte bine tot domnul Lucescu. Au trecut câțiva ani peste generația de la tineret Under 21, care formează nucleul acum la echipa mare. În aceste preliminarii s-a văzut că băieții s-au mai maturizat, au început să mai joace pe la echipele lor de club. Au apărut Drăgușin, Rațiu, jucători pe care nu-i cunoșteam în urmă cu doi ani. Au fost niște căutări care s-au finalizat fericit în campania asta.

M-a surprins ascensiunea lui Radu Drăgușin. Nu-l cunoșteam, pentru că nu a jucat în România la seniori. Bravo lui! Îmi place foarte mult. Mă surprinde tot mai mult. Crește de la meci la meci, de la o lună la alta. Am văzut că și cota i-a crescut. Am prieteni în Genova și toată lumea e încântată de el acolo. Joacă foarte bine la Genoa. Să o țină tot așa, să fie sănătos și să ne reprezinte cu mândrie mai departe!
- Paul Codrea, ex-mijlocaș România (2000-2010)

Paul Codrea, replică pentru Răzvan Burleanu: „Nu are rost să facem comparații, pierdem timpul”

- Ce prevezi că vom face la turneul final din Germania? Președintele FRF, Răzvan Burleanu, se așteaptă ca această generație să devină cea mai bună din ultimii 20 de ani. Deci să vă depășească și pe voi, care ați fost la Euro 2008.
- Da, n-am nicio treabă. Dar hai să nu mai comparăm timpurile! Că dacă s-a început cu Euro cu opt echipe, acum sunt 24, peste opt ani vor fi 32. Acum a mult mai ușor să te califici la Euro decât era cu ani în urmă. Acum vedem că și echipe eliminate încă mai au șanse prin Liga Națiunilor. Eu zic că nu are rost să facem comparații, pierdem timpul dacă încep cu comparații din astea, gen cine, ce a făcut.

- Prin acest mesaj, practic, FRF transmite că își propune ca naționala să treacă de faza grupelor.
- Doamne ajută, să treacă! Toată lumea ar fi fericită să meargă mai departe de grupe. Eu zic să rămânem modești. Să vedem întâi grupa, să vedem cum ajungem noi acolo. OK, ne-am calificat, dar ca joc n-am fost spectaculoși. Adică n-am fost ca Generația de Aur, când mai dominam adversarele cap-coadă. Acum am fost doar eficienți.

Nu cred că mai are importanță cu cine vom fi în grupa de la Euro. Din moment ce am ajuns acolo, totul e un bonus pentru noi. Și dacă nu reușim să trecem de grupe va fi o experiență pozitivă. Grupul se va consolida și mai mult. Avem numai de câștigat
- Paul Codrea, ex-mijlocaș România (2000-2010)

- N-ar fi rău să ne țină eficiența asta și la Euro.
- Eu zic că se poate. Dacă băieții au aceeași încredere, se poate! Vedem că fotbalul s-a schimbat foarte mult. Nu mai sunt echipe mici. Dacă și o echipă din Feroe era să ajungă în Champions League, îți dai seama!

E bine pentru Pușcaș că a marcat cu Israel. E un jucător de echipă, are anumite caracteristici, din moment ce selecționerul îl cheamă și îl bagă în primul unsprezece. Înseamnă că vede ceva la el. Eu l-aș sfătui pe Pușcaș să-și găsească o echipă unde să joace. La Genoa e mai mult rezervă. Ar putea să-și găsească o echipă în Serie A, are un statut, s-a calificat la Europene, a jucat deja în Serie A. Să se ducă oriunde, e greu pentru un fotbalist să nu joace, deoarece e tot mai greu să fie convocat la națională. Nu merge la nesfârșit să te cheme selecționerul dacă nu joci la club

Pentru orice fotbalist, participarea la un Campionat European reprezintă o experiență extraordinară. Ești conștient când ajungi acolo și se apropie ora meciului că te afli printre cei mai buni fotbaliști din Europa. Simți o emoție deosebită
- Paul Codrea, ex-mijlocaș România (2000-2010)

VIDEO. Răzvan Burleanu, încrezător în viitorul echipei naționale: „Am uitat să ne bucurăm! Vrem să fim cea mai bună generație a ultimilor 20 ani”

Citește și alte articole:

Răzvan Raț, necruțător cu un „tricolor”, pe care nu-l vede la Euro 2024: „Aș alege o soluție tânără, decât pe el”

Horațiu Moldovan, ofertă de la o campioană care tocmai și-a vândut portarul » Ar evolua în grupele cupelor europene

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (3)
Flory72
Flory72  •  25 Noiembrie 2023, 12:22

El a fost mai modest decât fotbaliștii de acum. Hai să ne bucurăm de această calificare. Să nu mai criticam, și ne vedem de drum. Hai să formăm o echipă competitivă. Noi suporterii, suntem alături de echipa națională. Cu ce avem, cu ce putem, să creem un grup competitiv. Părerea mea este ca Florinel Coman, va deveni un fel de lider al naționalei. Drăgușin, stâlpul apărării, iar Ianis va fi cel care vine cu ideile. (cu sclipirile) Eu unul am crezut în acestă calificare, pentru că știam că vine din urmă o gereretie bună. Generația care ne-a făcut mândri, la acel campionat european de tineret. Dacă ne-am calificat de pe primul loc, asta înseamnă că am meritat din plin această calificare. Și dacă băteam Franța. Se găseau critici care să spună că : (Franța nu mai este ce a fost...) Infine. Băieții ăștia au muncit pe teren și merită toate aplauzele și susținerea noastră

cirus11
cirus11  •  24 Noiembrie 2023, 22:07

Da, sunt 24 dar nu am ajuns acolo pe ultimele locuri, ne-am castigat grupa!! Am fi mers si la mondiale

parachioara5
parachioara5  •  24 Noiembrie 2023, 22:01

...echipa si a atins obiectivul ...gata ...acum poate sa piarda ...Edy nu face selectia pe competente ...el lasa multi jucatori buni acasa ...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează