FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U19

Portretul puștiului care a uimit cu Suedia U19 » Are un naș cu un traseu exotic în viața publică: "I-am pus numele hotelului meu: Irinel" :)

Alex Măţan a marcat în ambele partide din Turul de Elită: două goluri cu Serbia și unul contra
Suediei // FOTO Raed Krishan
Alex Măţan a marcat în ambele partide din Turul de Elită: două goluri cu Serbia și unul contra Suediei // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 26 martie 2018 09:00

Aurel Moldovan, primul antrenor al lui Mățan la Petroșani, povestește cum a lucrat trei ani cu puștiul care face acum legea la U19. Meciul decisiv pentru calificarea la Turneul Final Euro 2018 se va juca marți.

Eroul primelor două meciuri din Turul de Elită la U19, Alex Mățan, a plecat din Valea Jiului ca să cucerească lumea fotbalului, via Academia Hagi. Iar poveștile începuturilor sale de carieră s-au scris cumva tot pe Litoral, acolo unde "Regele" crește acum "perla" cu numărul 10 pe tricou.

Mățan are un naș cu un traseu exotic în viața publică. Raj Tunaru a fost senator PRM în 2000, a candidat la alegerile prezidențiale în 2004, iar în 2006 s-a trezit arestat în SUA pentru violență domestică. Părinții lui Alex au lucrat mult timp în turism, în conducerea hotelurilor ex-parlamentarului, între care complexul "Irina" din Venus.

"Pe când Alex avea vreo patru ani, țineam o echipă de fotbal pe plajă, numită «Tunarii». Cantonamentele le făceam la mare, iar Alex mergea și bătea mingea cu noi pe nisip. De atunci le-am zis părinților că «Messi» scrie pe el, fiindcă e tot micuț și agil ca argentinianul. Puțini știu că-l mai cheamă și Irinel, după numele hotelului meu!", își amintește Raj Tunaru.

"Alergam cu el pe plajă la trei ani"

"Când lucram la Venus, ieșeam împreună cu soția în fiecare dimineață să alergăm pe plajă, iar Alex ținea pasul cu noi, chiar dacă avea doar vreo trei ani", mărturisește și tatăl lui Alex, Ilie.

Seniorul e convins că "tricolorii" pot da lovitura acum cu calificarea la turneul final, chiar dacă "presiunea la meciul cu Ucraina va fi imensă. Vor avea nevoie de concentrare maximă, din această cauză am și evitat în această perioadă să stăm pe telefoane, să-l distragem de la pregătirea partidelor. Am schimbat doar câteva mesaje".

Mățan sr. spune că are încredere în potențialul fiului său și pentru jocul decisiv de marți: "Alex e un jucător foarte maturizat, deși are doar 18 ani. A făcut mereu diferența și sunt sigur că poate repeta evoluțiile reușite de până acum. Asta chiar dacă în fața Suediei n-am arătat chiar nivelul demonstrat cu Serbia".

"Era imposibil să nu sară în ochi"

Același discurs optimist vine și din partea lui Aurel Moldovan, primul antrenor al lui Mățan la Petroșani: "Copilul a ieșit imediat în evidență. Am participat cu Jiul la două turnee zonale, iar momentul culminant s-a petrecut la Odorhei, unde am câștigat competiția. Alex a fost desemnat cel mai bun jucător din 700 de participanți. La semifinală, l-am scos din teren ca să-l mai odihnesc.

A început să plângă pe bancă! I-am explicat de ce l-am înlocuit. N-a fost chip să înțeleagă. A trebuit să-l bag la loc în teren! În vara aceea, a plecat la mare cu părinții, iar la un moment dat m-a sunat tatăl. Înainte să-mi spună ce dorea, i-am zis direct: «L-a oprit Hagi, nu?». S-a blocat omul. «Dar de unde știți? Că doar eu și soția cunoșteam asta!». A fost intuiție, pentru că la calitățile băiatului era imposibil să nu sară în ochi".

Refuzat la U15 fiindcă era prea scund!

Pe vremea când naționala U15 era pregătită de Dumitru Uzunea, ulterior secundul lui Gâlcă la Steaua și la Espanyol, Mățan a fost refuzat la o selecție din cauza înălțimii sale. "A fost foarte afectat un timp, mai ales că aproape toți colegii săi de cameră de la Viitorul fuseseră opriți, iar el nu! S-a simțit nedreptățit, dar a trecut peste momentul respectiv", spune tatăl lui Alex Mățan.

9meciuri a jucat Alex Mățan pentru Viitorul în actuala ediție de campionat; a marcat un gol

clasament

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
kpaxcmdr
kpaxcmdr  •  26 Martie 2018, 17:34

Inseamna ca omul acela este suporter Barcelona pana in maduva oaselor,il stia pe Messi de la Academie.....

balauru48
balauru48  •  26 Martie 2018, 16:38
Postat de Trandafir Asgardian Dumitru pe 26 Martie 2018, 14:21

2005 - Messi marca primul gol pentru Barcelona 2003 - Tunaru spunea ca Matan va fi noul Messi :) serios ?

Asta-i credibilitatea gesepistilor...

dinamo_fan
dinamo_fan  •  26 Martie 2018, 15:07
Postat de Trandafir Asgardian Dumitru pe 26 Martie 2018, 14:21

2005 - Messi marca primul gol pentru Barcelona 2003 - Tunaru spunea ca Matan va fi noul Messi :) serios ?

:)))))))))

Vezi toate comentariile (16)
Comentează