FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU GSP

EXCLUSIV Viața din Polonia a unui candidat cert la un loc în echipa tricolorilor pentru Euro 2024 » Comparație cu România: „Vă spun care sunt diferențele”

Bogdan Racovițan +32   FOTO
Bogdan Racovițan

Articol de - Publicat marti, 30 ianuarie 2024 09:49 / Actualizat vineri, 02 februarie 2024 00:23

Bogdan Racovițan, 23 de ani, fundașul campioanei Poloniei, Rakow Częstochowa, a povestit pentru GSP.ro cum vede el desfășurarea a ceea ce va urma pentru el, atât la club, cât și la națională. A explicat de ce consideră el că a devenit titular la una dintre forțele Poloniei.

Bogdan Racovițan este unul dintre fundașii centrali care speră să prindă lotul naționalei pentru Euro 2024. Campion în Polonia cu Raków Częstochowa, românul născut la Dijon, în Franța, a ajuns în urmă cu doi ani în Ekstraklasa, iar FC Botoșani a încasat 600.000 de euro pentru transfer.

+28 FOTO

Unul dintre titularii campioane en titre a Poloniei - deja a strâns trei trofee cu Rakow -, Racovițan a povestit într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor care sunt țintele pe care și le-a setat la început de 2024. Echipa sa de club este pe locul 4, la 9 puncte de Slask Wrocklaw, dar nu a renunțat la lupta pentru supremație.

Bogdan își joacă șansa și pentru a îmbrăca tricoul tricolor la turneul final din Germania. Racovițan încă n-a debutat la prima reprezentativă, dar este în circuitul naționalei, a fost convocat deja de Edward Iordănescu în lotul lărgit, în octombrie și noiembrie 2023.

Bogdan Racovițan are planuri uriașe pentru prima parte din 2024: eventul în Polonia, un loc la Euro 2024

- Bogdan, cum îți merge in Polonia si care este obiectivul in acest sezon?
- Mă simt bine în Polonia, am avut o jumătate de sezon destul de bună pentru ca am fost titular. Obiectivele mele pentru acest sezon sunt să câștig campionatul, Cupa Poloniei și să mă duc la Euro cu echipa națională.

- Care este țelul tău în 2024?
- Pentru 2024 îmi doresc să reușesc să-mi îmbunătățesc performanțele pe teren. Este clar că dacă joc tot mai bine voi putea să fac un pas înainte în cariera mea și să ajung într-un campionat și mai puternic.

31de meciuri a strâns Racovițan pentru Rakow în actuala ediție, marcând și 3 goluri

Bogdan Racovițan despre Euro 2024: „A fost presiune mare, dar cred că putem avea un parcurs frumos"

- Cum se vede echipa națională din Polonia?
- Dacă te referi la cum suntem văzuți de către polonezi ca echipă națională, cred că tot mai bine, dată fiind și calificarea.

- Ce șanse consideri că ai să prinzi lotul pentru Euro 2024?
- Voi face tot ceea ce depinde de mine aici la club pentru a avea performanțe bune care să-l convingă pe selecționer și m-aș bucura să reușesc.

- Te-a căutat cineva de la lot în ultima perioadă?
- Ultima oară am vorbit cu colegii de la lot pe grupul de WhatsApp de Sărbători. Staff-ul ne urmărește în permanență pe toți și cei de acolo țin legătura cu noi.

- Ce șanse estimezi că avem la Euro?
- Eu zic că avem toate șansele, totul depinde numai de noi. A fost o presiune mare să ne calificăm, dar acum cred că putem avea un parcurs frumos, cu sprijinul tuturor românilor.

1,5milioane de euro este cota lui Racovițan conform transfermarkt

Bogdan Racovițan reușește acolo unde Deian Sorescu nu-și găsește locul: „Eu încerc să mă concentrez pe ceea ce pot face concret"

- Cum este campionatul Poloniei comparativ cu cel al României?
- În Polonia este mai mult fizic și cu o intensitate mai mare. În România aș spune că este un plus de calitate tehnică.

Viața din Polonia a unui candidat cert la un loc în echipa tricolorilor pentru Euro 2024 » Comparație cu România: „Vă spun care sunt diferențele”

- Cum de tu reziști acolo, iar Deian Sorescu nu și-a găsit locul la Rakow?
- Nu cred că pot să-mi dau eu cu părerea prea mult despre situația lui Sorescu. Și nici nu vreau să vorbesc pentru el. În fotbal sunt mulți parametri pe care nu-i controlezi mereu. Eu încerc să mă concentrez numai pe ceea ce depinde de mine și ce pot face concret. Nu m-am schimbat niciodată și am rămas cu aceeași mentalitate și cu principiile mele. Acestea sunt seriozitatea și munca. Iar când joc, dau totul indiferent de adversar și încerc să fiu cel mai bun.

- E greu să reziști printre străini?
- Nu pot să zic că e greu. Vorbesc limba engleză, mă înțeleg bine cu toată lumea, e o atmosferă bună. Este o plăcere pentru mine să vin zilnic și să joc fotbal. Știu că am o șansă imensă, comparativ cu alți oameni care au job-uri "normale". Așa că nu vreau și nu am de ce să mă plâng.

Este prematur să vorbim de următoarea experiență, eu simt că misiunea mea aici nu s-a terminat. Am jucat meci de meci doar o jumătate de sezon. Sunt concentrat pe ceea ce am de făcut aici, iar dacă o să fac o treabă bună, voi putea să mă gândesc la următorul pas
Bogdan Racovițan, fundaș Rakow

Viața în Polonia a lui Bogdan Racovițan: „Par mai reci la prima vedere, dar, după ce-i cunoști, sunt foarte prietenoși"

- Ce ai învățat cel mai important în această experiență în străinătate?
- Cred că răbdarea și calmul. Sezonul trecut pentru mine a fost unul destul de greu. Nu a fost așa cum mi-am dorit. A fost greu pentru că nu jucam tot timpul. Concluzia mea este că totul se întâmplă pentru un motiv. Când treci peste momentele grele, devii mai puternic.

- Ce-ți place cel mai mult în Polonia?
- Atmosfera de pe stadioane, faptul că lumea iubește fotbalul, asta se vede.

- La ce n-ai putut să te adaptezi?
- Limba lor încă îmi pare grea, sincer. Chiar dacă acum pot să mă descurc și înțeleg puțin, mai am de învățat.

- Cum sunt polonezii comparativ cu românii?
- La prima vedere polonezii par mai reci și mai închiși, dar, după ce îi cunoști mai bine, sunt foarte prietenoși. Noi suntem mai deschiși și mai calzi ca si caracter, din prima.

Se pare că FCSB este principala favorită la titlu în acest sezon. Campionatul se joacă încă în România, dar FCSB are acel ceva în plus
Bogdan Racovițan, fundaș Rakow

Nu știu și nici nu vreau să mă pronunț cine este principala favorită la câștigarea Euro 2024. Nu-mi place să evidențiez pe alții când, poate, sunt și eu implicat. Mă interesează ca România să aibă un parcurs cât mai lung, fiindcă eu zic că trebuie să te vezi mereu cel mai bun!
Bogdan Racovițan, fundaș Rakow

Citește și alte știri:

EXCLUSIV / VIDEO Românul cu 10 trofee în carieră e categoric: „Cu talentul nu mai faci nimic, nu reziști doar cu el” + „Cei care nu jucau se antrenau de 3-4 ori mai mult decât titularii”

EXCLUSIV // VIDEO Sorin Cârțu a dezvăluit cum a decurs colaborarea lui cu Gigi Becali: „Avea acest of, cu Nicolae Dică. El voia ceva, eu îi explicam”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
valentindragobete
valentindragobete  •  30 Ianuarie 2024, 11:12
Postat de ionescugeorge77 pe 30 Ianuarie 2024, 10:31

...un baiat care stie ca la nationala selectia nu se face pe competente ...

Cum le mai știe el, ca un om mare dar mic la minte!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  30 Ianuarie 2024, 10:31

...un baiat care stie ca la nationala selectia nu se face pe competente ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează