FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Cifrele îi dau dreptate lui Rădoi » Răzvan Marin, mai slab decât Stanciu și Cicâldău

Răzvan Marin
Foto: GSP
Răzvan Marin Foto: GSP

Articol de - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 08:18 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 11:43

Monitorizările InStat arată că Răzvan Marin s-a aflat sub Stanciu și Cicâldău la partidele din actualul sezon, ceea ce va fi avut probabil un rol important în evaluarea mijlocașului de la Cagliari drept opțiunea numărul trei la meciurile din septembrie ale naționalei. 

Răzvrătirea „italianului” arată, așadar, doar ca un puseu de orgoliu, nu amendarea unei nedreptăți.

Finalul partidei de miercuri seara de pe „Tose Proeski Arena” a adus la microfon un Răzvan Marin cu discurs neobișnuit de tăios. Asta după ce, la tripla din septembrie a naționalei, mijlocașul lui Cagliari a apărut ca titular doar la întâlnirea de acasă cu Liechtenstein, iar în Islanda și Macedonia de Nord a intrat pe final: 14 minute la Reykjavik, 27 de minute la Skopje.

13 criterii de comparație

După ce Rădoi l-a plasat pe Nedelcu în rolul de mijlocaș defensiv, fiul lui Petre Marin a intrat în concurență cu Stanciu și Cicâldău pentru două posturi de interi în sistemul 4-3-3 adoptat de selecționer. A luat însă antrenorul reprezentativei decizia justă pe axa celor trei candidați? 

Cifrele InStat pot oferi câteva răspunsuri, mai ales că selecționerul a dovedit în mandatul său că pune mare preț pe monitorizările individuale, care-l ajută să facă diferența în materie de decizii, inclusiv atunci când sunt în discuție jucători de valori sensibil apropiate. 

Gazeta a luat în considerare 13 criterii importante de evaluare. Mai întâi, partidele din actualul sezon, club plus națională, care ar fi indicatorul la zi pentru convocări și titularizări. Iar datele de aici tind să-i dea dreptate selecționerului.

 Cel mai scăzut index

În comparația cu Cicâldău și Stanciu, Marin are cel mai scăzut index InStat, adică suma tuturor parametrilor scanați, și cele mai puține minute jucate. 

La fel, e după colegii de la Galata și Slavia Praga la patru capitole vitale ofensive, acolo unde ne durea cel mai tare la meciurile cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord, disputate cu sabia deasupra capului: șanse de gol create, dueluri câștigate, driblinguri. 

A fost, în schimb, superior la frecvența șuturilor pe poartă, acuratețea paselor sau mingi pierdute, dar, per total, profilul iese, deocamdată, cu Răzvan Marin pe locul 3! Asta se datorează probabil și faptului că el a luat startul în Italia cu aproape o lună mai târziu decât Cicâldău în România&Turcia și Stanciu în Cehia.

Mai eficient la națională în primăvară

Pe de altă parte, Răzvan Marin la echipa națională înaintea partidelor de acum, mai precis la cele cinci jocuri din primăvară (3 oficiale și 2 amicale), și-a făcut mai clar simțită prezența decât Stanciu sau Cicâldău. 

Până la semnalul renașterii de la Reykjavik, Nicolae a traversat, oricum, o perioadă mai cenușie la lot, iar Alex și-a trecut în cont cele două goluri de la Erevan, inutile la rușinosul 2-3 cu Armenia, dar, în rest, a navigat mai degrabă într-o zonă cenușie. 

Marin a fost mult mai folosit la meciurile de la începutul anului, a strâns și cifre superioare la 11 dintre cele 13 criterii comparative, în frunte cu același index InStat. 

Prin urmare, răspunsul pentru situația de acum a „italianului” stă cel mai probabil în contextul de moment al naționalei, iar la partidele de luna viitoare cu Germania (Hamburg, 8 octombrie) și Armenia (București, 11 octombrie) va avea șansa să redevină o opțiune prioritară pentru Rădoi.

E un jucător important în angrenajul echipei naționale, îi înțeleg frustrarea. Rădoi a preferat acolo un închizător clasic, pe Nedelcu. Știm foarte bine calitățile lui Marin, nu joacă această poziție, e un optar, un mijlocaș box-to-box. O să îi treacă. Foarte bine că este supărat, acest lucru îl va motiva și mai mult.
-Viorel Moldovan

Dacă am o problemă cu un jucător, nu vin s-o dezbat în fața dumneavoastră. Au fost anumite discuții, că de ce l-am ales pe Nedelcu în locul lui Răzvan Marin. Până la partida din Islanda, eram acuzat că nu bag un mijlocaș defensiv și-l prefer pe Marin. Acum, sunt acuzat că nu mai joacă Răzvan Marin. E simplu. Avem patru jucători pentru două poziții: el, Cicâldău, Stanciu și Olaru.
-Mirel Rădoi, selecționer România

33de selecții a adunat Răzvan Marin la echipa națională, pentru care a marcat două goluri

Comparație pentru meciurile din sezonul actual

Parametru Cicâldău R. MarinStanciu
Index InStat  268  263267
Minute jucate 597 400797
Goluri/Medie2/0,25 1/0,21/0,11
Assist021
Șuturi pe poartă/Medie meci  6/0,754/0,812/1,33
Acuratețe pase85% x87% 76%
Medie pase ofensive 0,751,42
Medie mingi perdute 4,13,69
Medie mingi recuperate1,5  2,22,4
Medie șanse de gol create0,340,130,28
Procentaj dueluri câștigate 53%41%43%
Medie dueluri ofensive 5,84,29
Medie driblinguri 21,84,8
Total puncte avantaj9710

Comparație pentru cele 5 meciuri ale naționalei din primăvară

Parametru CicâldăuR. MarinStanciu
Index InStat 268263267
Minute jucate 597 400797
Goluri/Medie2/0,251/0,21/0,11
Assist021
Șuturi pe poartă/Medie meci6/0,75 4/0,812/1,33
Acuratețe pase85% 87%76%
Medie pase ofensive0,75 1,42
Medie mingi perdute 4,1 3,69
Medie mingi recuperate 1,52,22,4
Medie șanse de gol create 0.34 0,13 0,28
Procentaj dueluri câștigate 53%41%43%
Medie dueluri ofensive 5,8 4,2 9
Medie driblinguri 21,84,8
Total puncte avantaj 9710

Citește și:

Lupii tineri sar la masculul Alfa » Ianis Hagi și Răzvan Marin, nemulțumiți de tacticile lui Rădoi

Răzvan Marin, pus la punct de un nume important din Liga 1: „Nu faci așa ceva, dacă ești profesionist! Jucătorii trebuie să tremure în fața antrenorului”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
kyil
kyil  •  10 Septembrie 2021, 20:19

Cic a dat 2 goluri in Armenia, degeaba dar le-a dat. Marin joaca per total mai bine dar era clar mai in forma si mai pregatit olteanul. Cu Germania sigur va fi titular , pentru ca Nedelcu e suspedant. SA vedeti atunci Autobahn pe centru mijlocului nostru.

gepeto
gepeto  •  10 Septembrie 2021, 14:02

tot este superior la acuratete pase (important pt un mijlocas nu?) dar daca selectionerul nu e selectioner , ci e "motivator de tineri" cum il vrea FRF( sa integreze generatia de la tinere, unde fie vorba a profitat de munca lui Isaila), el aduce jucatori din liga a doua germana si de pe nu stiu unde. Pai Budescu din arabia in un picior era mai util echipei. Cum si maxim a fost in trecut cand cu un dribling a scos victoria cu echipa f mica pe care nu poti sa o bati altfel( uita-te la ce goluri a dat RO cu Lichtehnstein). Keseru si fara antrenament era mai bun ca alti atacanti. La noi e o dileala totala promovata de specialistii de pe marketing de la FRF care habar nu au fotbal. Ca selectioner pt atacant iei si tu top marcatori din Liga 1 si afara. Vezi care a dat goluri si ii chemi. Ce e asa greu? nu vrei batrani ca "reconstruiesti" , ia tineri: petrila de ce nu e chemat? Asta cu reconstructia echipei e o gluma, cum era cu privatizare in anii 90-2000. E praf in ochi. Scopul e sa faci selectia , sa ai rezultate, nu sa integrezi tineri daca nu fac fata(nici fizic). Adu-l pe Deac sa alerge , ce daca e batran? Dar ce sa te astepti de la conducatori mediocri, antrenori mediocri. Ei selectioneaza jucatori ca ei : mediocri

leu.mr
leu.mr  •  10 Septembrie 2021, 12:30

Discutii si articole inutile. Sinteti deja plictisitori...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează