FOTBAL  »  NATIONALA  »  PORTARI

Așteaptă convocarea, dar o merită? Ce spun cifrele despre Niczuly, portarul care a avertizat că ar juca pentru Ungaria + Opinia lui Duckadam: „E foarte bun, dar...”

Roland Niczuly, Sepsi OSK // foto: Imago Images +24   FOTO
Roland Niczuly, Sepsi OSK // foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 20 mai 2022 20:45 / Actualizat vineri, 20 mai 2022 20:51

Roland Niczuly (26 de ani, Sepsi OSK) consideră că merită să fie chemat la prima reprezentativă a României, dar cifrele sugerează că nu este mai bun decât niciunul dintre portarii obișnuiți cu lotul național. Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam (63) întărește ideea: „Convocarea sa este o veleitate”.

Joi seara, Sepsi OSK a cucerit primul trofeu din istoria clubului, Cupa României. Portarul titular al covăsnenilor, Roland Niczuly, a fost în prim-plan pe parcursul serii:

„Consider că am făcut un sezon bun și nu am primit niciun semn de la naționala României. Prima opțiune este România, dar dacă ar veni un semn din partea Ungariei, nu o voi refuza. Dacă nu sunt dorit în țară, unde îmi doresc să ajung la națională, voi merge în altă parte”, a avertizat Niczuly.

Doar doi antrenori din Liga 1 l-au felicitat pe Dan Petrescu pentru titlul cucerit: „În rest, nimeni!”
CFR, campioana României
Doar doi antrenori din Liga 1 l-au felicitat pe Dan Petrescu pentru titlul cucerit: „În rest, nimeni!”

Concurență puternică pentru Roland Niczuly

Dar este portarul originar din Târgu Secuiesc îndreptățit să aștepte un semn din partea Federației? Cifrele sugerează că nu.

La precedenta și singura acțiune a naționalei României cu Edi Iordănescu selecționer, în lotul final s-au regăsit 3 portari: Florin Niță (Sparta Praga), Marian Aioani (Farul) și Florin Iacob (UTA). Ulterior, ca urmare a problemelor medicale ale lui Iacob, Horațiu Moldovan (Rapid) a fost convocat de urgență.

Florin Niță se află și pe lista preliminară a stranierilor convocați pentru cele 4 meciuri ale României din iunie, iar probabilitatea ca el să prindă lotul final este foarte mare. Rămân două locuri pentru portari din Liga 1, unul dintre acestea fiind ochit de Niczuly, care vine după un sezon solid, încununat cu un trofeu și cu primul loc în play-out.

Comparație între portarii români din Liga 1

La nivelul Ligii 1, Niczuly este al cincilea cel mai bun portar român cu minimum 10 meciuri jucate. Cu un indice InStat de 216, este depășit de Ștefan Târnovanu (238), Cristian Bălgărdean (230), Otto Hindrich (227) și Florin Iacob (217). Imediat sub el vin Eduard Pap și Marian Aioani, ambii cu 215, apoi Cătălin Căbuz, Andrei Vlad și Horațiu Moldovan, toți cu 214.

Numai că primii trei au avantajul de a fi jucat mai puțin decât Niczuly. Dacă restrângem analiza la portarii cu minimum 20 de meciuri jucate, goalkeeperul lui Sepsi urcă pe locul 2, fiind depășit doar de Iacob.

Punctual, Niczuly lasă de dorit la capitolul șuturilor pe poartă apărate. A respins 73% dintre șuturile cadrate de adversari, un procentaj care-l plasează abia pe locul 9 la nivelul campionatului intern

Niczuly „scârțâie” și când vine vorba despre șuturi de la mică distanță: a apărat doar 58% dintre acestea (18/31), fiind depășit de 10 portari români din primul eșalon. Din nou, ne raportăm strict la portarii cu minimum 20 de meciuri adunate pe parcursul sezonului.

Dar stă excelent în mai multe privințe:

  • pase precise: locul 4, cu un procentaj de 87%, sub Moldovan (89%), Iacob și Aioani (88%). În privința numărului de pase corecte, stă chiar mai bine: locul 3, cu 961, sub Moldovan (1.075) și Aioani (965);
  • pase precise cu piciorul când mingea e în joc: locul 2, cu un procentaj de 85%. Doar Aioani stă mai bine, cu 87%;
  • șuturi de la mare distanță apărate: locul 4, cu 29/31 execuții din afara careului blocate (94%). Peste Niczuly sunt doar Florin Iacob (30/31), Andrei Ureche (33/34) și Mihai Popa (54/57);

80%este cel mai mare procentaj al șuturilor pe poartă apărate printre portarii de Liga 1 cu minimum 20 de meciuri jucate. Cu această valoare se laudă Cătălin Căbuz (Chindia, 30 de meciuri) și Mihai Popa (Voluntari, 34 de meciuri)

Patru nume pentru două locuri

Trecând toate statisticile relevante în revistă, regăsim 4 nume în majoritatea topurilor: Marian Aioani, Florin Iacob, Horațiu Moldovan și Roland Niczuly. Pe primii 3 trebuie să-i întreacă Niczuly dacă vrea să fie convocat în premieră la naționala României, dar e ultimul la 3 dintre 4 aspecte relevante pentru un portar:

ParametruNiczulyAioaniFl. IacobH. Moldovan
Meciuri jucate43393337
Șuturi pe poarta sa121150104155
Goluri primite33372338
Șuturi apărate74%76%78%76%
Procentaj pase precise86%88%88%89%
Pase lungi precise66%66%76%77%
  • În tabel au fost luate în calcul toate meciurile din sezonul 2021/2022, indiferent de competiție. Niczuly nu e primul la niciunul dintre cei 4 parametri considerați.

Helmut Duckadam preferă alți portari la națională

Deși îl caracterizează pe Niczuly drept „foarte bun”, fostul mare portar Helmut Duckadam nu crede că fotbalistul lui Sepsi a arătat suficient de bine astfel încât să primească cea dintâi convocare la națională.

Duckadam a numit 4 portari din Liga 1 pe care-i vede pe lista selecționerului Edi Iordănescu: „Până acum am avut portari destul de buni: a fost Tătărușanu, este Niță, mai sunt Popa de la Voluntari, Popa de la FCU Craiova, Moldovan de la Rapid, Aioani. Avem portari tineri, aș merge pe mâna lor mai degrabă”.

Niczuly e un portar foarte bun, dar convocarea la echipa națională este o veleitate. Niță este cu siguranță cea mai bună soluție. Cel puțin pentru un an va rămâne de departe cel mai experimentat. Lângă el, poate fi oricine convocat: Aioani, Popa, Moldovan, sunt mulți portari foarte talentați. Avem o generație fantastică de portari”, a punctat Duckadam pentru GSP.ro.

VIDEO » Ce a spus Roland Niczuly după finala Cupei României

Mai multe știri din fotbalul românesc: 

Sepsi a oficializat primul transfer după câștigarea Cupei: „Unul dintre cei mai valoroși din Liga 1”

Claudiu Keșeru pleacă de la FCSB și e la un pas să semneze cu noua forță din Liga 1!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
francklin67
francklin67  •  21 Mai 2022, 14:44

Nu are nevoie Ungaria de el,deoarece stau excelent pe postul de portar , au pe Gulacsi,Dibusz,Bogdan si vin multi din urma.Nici Bumba nu a fost cautat de selectionerul Rossi doar vrajeli.

francklin67
francklin67  •  21 Mai 2022, 14:43

Nu are nevoie Ungaria de el,deoarece stau excelent pe postul de portar , au pe Gulacsi,Dibusz,Bogdan si vin multi din urma.Nici Bumba nu a fost cautat de selectionerul Rossi doar vrajeli.

drack009
drack009  •  21 Mai 2022, 02:29

O merită mai mult ca A. Vlad!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează