FOTBAL  »  NATIONALA  »  TACTICĂ

ANALIZĂ GSP România trebuie să revină la rețeta veche! Ce tactică au avut „tricolorii” în 5 partide importante și ce rezultatele au obținut

Articol de , , - Publicat duminica, 19 iunie 2022 07:30 / Actualizat duminica, 19 iunie 2022 07:57

Victor Pițurcă a recunoscut într-un interviu din Gazetă că e satisfăcut de eșecurile naționalei dintr-un motiv: e convins că a fost criticat fără motiv pentru stilul de joc defensiv, într-o vreme în care rezultatele erau bune. El și Anghel Iordănescu au obținut succese folosind câte șapte apărători, Rădoi și Edward au eșuat când au redus numărul jucătorilor defensivi la patru sau la cinci.

România e ultima în grupa din Liga Națiunilor, tocmai a fost umilită de Muntenegru în Giulești, unde ex-iugoslavii au câștigat cu 3-0. Federația l-a confirmat în funcție pe Edward Iordănescu, însă antrenorul ar trebui să plece în septembrie dacă și după ultimele două meciuri din grupă echipa lui va fi tot a patra.

Ar exista vreo soluție pentru ieșirea din criză? Victor Pițurcă a fost sincer într-un interviu din Gazetă în care a făcut o mărturisire pe care tehnicienii se feresc de obicei s-o facă: el a spus că simte și o satisfacție când vede că naționala pierde, pentru că a fost criticat pe nedrept pentru stilul defensiv în vremea în care el juca rolul selecționerului.

Pițurcă e chemat înapoi la naționala României: „Îi plătesc eu salariul, 20-40.000 € pe lună, cât e nevoie!”
SELECȚIONER
Pițurcă e chemat înapoi la naționala României: „Îi plătesc eu salariul, 20-40.000 € pe lună, cât e nevoie!”

„Școala veche" ridica baricade

E adevărat, Pițurcă a fost criticat inclusiv după Europeanul din 2008, un turneu final la care el calificase echipa de pe primul loc dintr-o grupă preliminară din care făcuse parte și Olanda. În meciurile directe cu olandezii, „tricolorii" nu au luat gol, au învins la Constanța cu 1-0 și au remizat la Rotterdam, 0-0! 

La Euro, România a avut două egaluri, cu campioana și cu vicecampioana mondială, Italia și Franța, și a pierdut cu Olanda, 0-2.

Pițurcă și-a apărat metoda ori de câte ori a vorbit despre jocul pe care-l presta naționala sub comanda sa. Are el dreptate?

Succesul din vremea sa e incontestabil, comparând rezultatele lui cu acelea din perioada recentă. Înainte ca el să fie selecționer, „Antrenorul secolului", Anghel Iordănescu, a repurtat victoriile cu „Generația de Aur" cu o strategie asemănătoare. 

Și Puiu, și Pițurcă foloseau câte cinci fotbaliști defensivi în zona centrală, la care adăugau câte doi fundași laterali. Diferența: Iordănescu avea trei stoperi plus doi închizători, Piți utiliza doi fundași centrali și trei mijlocași defensivi.

Selecționerii moderni care nu bat pe nimeni

Tinerii pe care Federația i-a angajat recent ca pe niște reformatori ai naționalei, antrenori moderni, conectați la tendințele din fotbal, au ignorat exemplele din trecut și teoria pe care a tot repetat-o Pițurcă. Rădoi renunțase complet la mijlocași defensivi. Cu excepția celor patru fundași, în formula lui existau doar fotbaliști buni pentru atac.

Edi Iordănescu a avut în partida cu Muntenegru un închizător, pe Marius Marin, și cinci jucători de atac. De apărat, s-a apărat cu cinci oameni, cu doi mai puțini decât foloseau Anghel Iordănescu și Victor Pițurcă în perioade bune ale echipei naționale. 

Și Edward, dar mai ales Mirel au susținut că tradiția nu înseamnă nimic, România poate și ea să joace deschis, ofensiv, spectaculos. Realitatea îi contrazice, „tricolorii" au pierdut și partide cu naționale mici, ca Armenia și Muntenegru. Spectacolul a existat, dar l-au produs adversarii pe seama românilor.

Meciuri foarte importante în care selecționerii au folosit câte șapte jucători defensivi

România - Columbia 3-1, CM 1994

  • Au marcat: Răducioiu (16, 89), Hagi (34) / Valencia (43)
  • România: Stelea - D. Petrescu, Mihali, Belodedici, Prodan, Selymes - Hagi, G. Popescu, Lupescu, I. Dumitrescu - Răducioiu
  • Selecționer: Anghel Iordănescu

România - Olanda 1-0, preliminariile Euro 2008

  • A marcat: D. Goian (71)
  • România: Lobonț - Ogăraru, Tamaș, D. Goian, Raț - Codrea, Ov. Petre, Chivu - Nicoliță, Marica, Mutu
  • Selecționer: Victor Pițurcă

Ultima victorie a selecționerului Pițurcă, într-un meci cu 6 apărători pe teren

Finlanda - România 0-2, preliminariile Euro 2016

  • A marcat: B. Stancu (54, 84)
  • România: Tătărușanu - Luchin, Chiricheș, Dr. Grigore, Raț - Pintilii, Hoban - Torje, Chipciu, Cr. Tănase - B. Stancu
  • Selecționer: Victor Pițurcă

Eșecuri recente rușinoase, în care românii au încercat să fie ofensivi, cu 4 sau cu 5 fotbaliști defensivi

Armenia - România 3-2

  • Au marcat: Sperțian (56), Haroian (87), Barseghian (89-pen) / Cicâldău (62, 72)
  • România: Niță - Mogoș, Chiricheș, Toșca, Bancu - N. Stanciu, R. Marin - Man, Cicâldău, Maxim - Pușcaș
  • Niță - Mogoș, Chiricheș, Toșca, Bancu - N. Stanciu, R. Marin - Man, Cicâldău, Maxim - Pușcaș

România - Muntenegru 0-3

  • A marcat: Mugoșa (42, 56, 63)
  • România: Niță - Cr. Manea, Chiricheș, A. Burcă, Bancu - R. Marin, M. Marin, Maxim - M. Ștefănescu, Pușcaș, Mihăilă
  • Selecționer: Edward Iordănescu

Și Bănel Nicoliță era tot fundaș

În afara celor șapte jucători defensivi pe care îi folosea în preliminariile Euro 2008 și pe parcursul turneului final, Pițurcă îl mai avea în echipă și pe Bănel Nicoliță. Mijlocaș dreapta pe foaie, Bănel era un fotbalist util mai degrabă pentru randamentul din apărare. 

În formula aceea, pentru atac erau doar Mutu și Marica în preliminarii. La turneul final, în locul lui Marica a jucat Daniel Niculae. 

„Generația de Aur" a lui Anghel Iordănescu evolua într-un fel de 5-2-3, de fapt. Cinci fundași, apoi Lupescu și Popescu, doi mijlocași exclusiv defensivi, care au evoluat de-a lungul carierelor și ca fundași centrali. În ofensivă, doar Hagi, Răducioiu și Ilie Dumitrescu.

VIDEO Enes Sipovic, despre lipsurile naționalei României: „Nu există patriotism”

Citește și:

Dezvăluirile lui Ștucan, confirmate: „Ei îi iau la mișto pe Tătărușanu, pe Niță”

Analiza catastrofei » Concluziile dureroase trase de GSP după 6 meciuri cu Iordănescu pe bancă: apărarea e franjuri, atacul e inexistent

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
calivin
calivin  •  19 Iunie 2022, 17:49

In 94 am jucat defensiv la mondiale dar în rest când trebuia să atacăm nu aveam probleme. Acum nu putem ataca bine cu nici un adversar.

gigimarga2
gigimarga2  •  19 Iunie 2022, 09:00

Problema fotbalului românesc este ca nici un antrenor din zona juvenila si din cele trei ligi nu antreneaza sau dezvolta pricipii ofensive pe care jucatorii sa le inteleaga si sa le aplice oriunde in lume. Fotbalul e ca limba engleza ,daca il stii te intelegi aproape oriunde in lume. Aia cu omogenitatea e praf in ochi .Daca si jocul te omogenizezi instantaneu. Macar Pitzurca a inteles ca nu are cu cine si a scos maxim din ceea ce avea la dispozitie. Cand la juniori urmaresti rezultat cu rice pre ,nu implementare de principii de joc ,culegi ulterior si ,,roadele"

AlessandroNesta
AlessandroNesta  •  19 Iunie 2022, 08:53

Incetati sa promovati chestia asta cu "hai sa ridicam baricade". Nu stiu daca v-ati mai uitat la fotbal in ultima vreme, dar in Europa daca te bagi cu autobaza in poarta tot iei 2-3.. In fotbalul de azi exista mult mai multi jucatori care pot face diferenta in atac, fata de anii 90 sau 2000. De ce credeti ca nici Italia nu se mai apara ca pe vremuri? Noi am putea sa jucam un 4231 axat pe atac moderat, dar e nevoie de un antrenor adevarat pe banca nationalei si de un alt presedinte de federatie.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează