FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Duel pentru banderolă la națională! Doi jucători se luptă pentru a fi „secundul” lui Chiricheș

Articol de - Publicat marti, 23 martie 2021 09:15 / Actualizat marti, 23 martie 2021 10:56

Secondanții tradiționali ai lui Chiricheș la statutul de căpitan al „tricolorilor” au dispărut pe rând din peisaj. Săpunaru și Tătărușanu s-au retras, Dr. Grigore e ca și inexistent la Ludogoreț. R. Marin și Stanciu își dispută deja moștenirea pe locurile rămase libere.

  • România - Macedonia de Nord, din preliminariile CM 2022 se joacă pe 25 martie, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe PRO TV

Retragerea lui Tătărușanu nu-i pune pe masă lui Rădoi un cartof fierbinte doar la nivelul portarilor, capitol la care selecționerul trebuie să aleagă succesorul dintr-un mănunchi de cvasidebutanți la lot: Niță, Lazar, Iacob, I. Radu. Toți au strâns împreună doar 3 selecții!

Titlul de căpitan e alt front deschis acum la prima reprezentativă. Chiricheș rămâne number one, dar istoricul lui și fragilitatea medicală îl predispun în continuare la absențe neașteptate de la acțiunile "tricolorilor".

Vid după Vlad Chiricheș

Sub Vlad s-a creat, practic, un hiatus, pentru că, în afara goal-keeper-ului de la Milan, au mai ieșit recent din circuit Săpunaru și Dr. Grigore, care, în ultimii ani, au mai preluat prin rotație banderola.

Primul a spus "pas" naționalei în toamna lui 2019, iar celălalt e în cădere liberă la Ludogoreț, unde, de la începutul anului, abia a prins 90 de minute la formația secundă a bulgarilor!

Prin urmare, cine revendică mai departe moștenirea de căpitan al României? Opțiunile sunt limitate prin prisma experienței, a vechimii de la lot, a performanțelor și a puterii de a se impune ca șef în cabina naționalei.

Răzvan Marin înaintea lui Nicolae Stanciu

Iar selecționerul e tentat să meargă pe două variante spre a readuce la zi lista completă a candidaților la banderolă: Răzvan Marin (24 de ani) și Nicolae Stanciu (27 de ani).

Dintre ei, doar mijlocașul lui Cagliari s-a mai întâlnit cu această postură, o singură dată. S-a întâmplat în urmă cu patru luni, noiembrie 2020, la amicalul cu Belarus de la Ploiești, 5-3, la care a lipsit însă in corpore tripleta Chiricheș - Dr. Grigore - Stanciu.

De altfel, fiul lui Petre Marin are șanse mai mari să fie desemnat deja al doilea căpitan, adică opțiunea principală în cazul absenței lui Chiricheș. Motive: personalitate mai pregnantă, priză mai bună printre colegi, superior la capitolele tupeu și discurs. A fost căpitan inclusiv la loturile naționale de juniori și la U21. 

Top 5 căpitani România

  1. Hagi: 65 (125 meciuri) 
  2. 2. Chivu: 50 (75) 
  3. 3. Ștefănescu: 43 (66) 
  4. 4. Dinu: 38 (75) 
  5. 5. Gh. Popescu: 33 (115)

Cifrele candidaților

Nume / Selecții/goluri la naționalăCotă de piațăTurnee/Meciuri/goluri cupe europene
Răzvan Marin / 25/2100 / 14 / 0
Nicolae Stanciu / 42/104,51 / 68/ 15

* cifre în milioane euro, conform portalului transfermarkt.com

Căpitanul Pandev are Academie în orașul natal

Aidoma lui Hagi, liderul banderolelor la naționala României, Goran Pandev, căpitanul Macedoniei de Nord, și-a deschis în țară o Academie care-i poartă numele. Proiectul a fost lansat în 2010, la un an după ce „Regele" dăduse drumul proiectului similar de la Ovidiu. Similitudinile merg mai departe. 

Pandev și-a construit clubul chiar în orașul său natal, Strumica, și a reușit să aducă echipa până în prima ligă, unde a promovat în 2017. În 2019 a cucerit Cupa Macedoniei, cea mai mare performanță de până acum, dar a făcut figurație imediat în preliminariile Europa League: 0-3 și 0-3 cu Zrjinski (Bosnia). Are acum un jucător convocat la lot pentru primele meciuri din campania CM 2022, mijlocașul Marjan Radesky (26 ani). În prezent, Academia Pandev ocupă locul 8 din 12 echipe în liga macedoneană. 

Start tot la 24 de ani

Actualul căpitan al naționalei, Vlad Chiricheș, a început să poarte în mod constant banderola la națională tot la 24 de ani, cât are acum Răzvan Marin, principalul candidat pe termen lung la preluarea rolului de șef din teren al României. Victor Pițurcă e cel care l-a investit primul cu acest rol pe actualul fundaș de la Sassuolo, în august 2013, la un amical cu Slovacia, 1-1.

VIDEO  Cum participă selecționerul Rădoi la antrenamentele naționalei: „Mirel poate să și intervină”

Citește mai multe știri despre naționala României: 

Suntem de râs! Echipa națională a fost depășită și de Macedonia de Nord

Panduru și Dinu îi cer explicații lui Rădoi: „L-a convocat, dar e jalnic! N-am văzut niciodată atitudinea asta, nu e din fotbal”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (5)
tanase
tanase  •  23 Martie 2021, 14:15

Parca vad ca Radoi nu incepe titular cu Mihaila, Man si Tanase! Pe langa Stanciu. Parca vad ca se reintoarce Maxim si Co.

189254898748309
Claude SH  •  23 Martie 2021, 13:16

E foarte clar, Stanciu e căpitanul din inimile tuturor. E noul Hagi a României

alenb
alenb  •  23 Martie 2021, 10:40
Postat de mal. pe 23 Martie 2021, 10:17

Este vreun motiv fotbalistic pentru a-l include pe Chiricheș în primii 11 jucători?

Fotbalistic nu, dar are "spate" puternic, impresari cu pile mari. Pietro Chiodi, din reteaua Zahavi si Ramadani. Altfel Chiriches e bomba si in apararea lui Sassuolo.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează