FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - MACEDONIA DE NORD

„Diamantul" din Skopje, cel mai periculos pentru România: „Față de copil și o fiară în teren"

Eljif Elmas a strâns 21 de selecții și patru goluri pentru națională, „dublele
Eljif Elmas a strâns 21 de selecții și patru goluri pentru națională, „dublele" cu Letonia și Slovenia // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 25 martie 2021 09:16 / Actualizat joi, 25 martie 2021 14:21

România debutează azi în preliminariile CM 2022, contra Macedoniei de Nord. Eljif Elmas e la 21 de ani marele talent al Macedoniei de Nord. „Față de copil și o fiară în teren", îl descria Gazzetta dello Sport pe mijlocașul cumpărat de Napoli cu 16 milioane de euro.

  • Partida România - Macedonia de Nord, debutul în preliminariile Campionatului Mondial 2022, se joacă de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe ProTV. 
  • România face parte din Grupa J în preliminariile CM, alături de Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia și Liechtenstein. La turneul final din Qatar se califică direct primul loc din grupă, locurile secunde urmând să dispute baraje.

E de departe cel mai bine cotat din lotul primei adversare a României în preliminariile CM 2022 și joacă în Serie A la un club de Champions League. Nu e titular, ca Răzvan Marin la Cagliari, dar posedă un potențial extraordinar, în care Napoli a investit 16 milioane de euro plus 2,5 milioane € bonusuri, când l-a adus în iulie 2019 la cererea lui Carlo Ancelotti. Comparat ca talent cu Darko Pančev și caracterizat plastic de Gazzetta dello Sport „față de copil și o fiară în teren", Eljif Elmas este la 21 de ani „diamantul" de tezaur al reprezentativei lui Igor Angelovski.

Elmas, remarcat de catalani

Puștiul slăbuț născut în cea mai periculoasă zonă a capitalei Skopje și care lucra de bună voie în fabrica de caramele a tatălui (cu origini turcești) a fost atras de mic de minge. La șase ani l-a legitimat Fenerbahçe Tefejuz, nume de club predestinat pentru viitorul legat esențial de colosul din Istanbul. Dreptaciul cu atracție de număr 10 avea să fie remarcat de scouterii lui Rabotnički FC, una dintre cele mai bune academii din țară, numai că deja concurența era aprigă. Calitățile sale îl trecuseră pe lista lui Heerenveen. 

La 11 ani se vorbea și despre interesul lui Espanyol și chiar al Barcelonei! Selecționerul Igor Angelovski a fost primul antrenor care i-a dat încredere talentului din Balcani, deosebit prin viziune de joc, creativitate și abilitatea de a produce ocazii de gol. L-a luat sub aripa lui, l-a convins să nu plece "afară" la 15 ani, l-a făcut un jucător-cheie.

„Elmas nu se teme să tragă"

Eljif acceptase să meargă la probe în Olanda, unde a fost cel mai bun și și-a dat acordul verbal (nefiind major) să meargă la Heerenveen la 18 ani. Era un X-Factor în teren, oferind assisturi și chiar marcând. Domina turneele la categoria sa de vârstă, în al doilea sezon la Rabotnički fiind deja titular. 33 de jocuri, șase goluri și șapte pase decisive la numai 17 ani. Cifre impresionante ce i-au adus oferte de la Man. City, Inter, Galatasaray și Fenerbahçe. 

„Un fotbalist tehnic și cu o mare personalitate, orientare extraordinară în teren și simțul porții. Când are oportunitatea nu se teme să încerce șutul și să marcheze. Are pasă lungă precisă, ține capul sus, schimbă jocul bine și poate juca pe mai multe posturi", l-a elogiat și Goran Pandev, „veteranul" macedonean.

Elmas, luat cu 300.000 € de Fenerbahçe

Cel mai tânăr din lot la turneul CE Under 21 din 2017 în Polonia, Elmas debuta anterior, la 17 ani, și la prima selecționată, evoluând o repriză împotriva Spaniei în calificările Mondiale! Era trambulina către Fenerbahçe și transferul de 300.000 €. Și ce afacere au reușit turcii! Pentru a-l convinge să semneze au apelat la un conațional de la echipa de baschet, Pero Antici. Folosit ca număr 8 și 10, dar adaptabil la orice poziție de la mijloc în sus, 

Eljif a făcut doar o escală de două sezoane în Süper Lig, aducându-le un superprofit turcilor. Ales în 2019 cel mai bun jucător al Macedoniei de Nord, „Diamantul" din Skopje va fi un imens pericol astăzi, la București. 

Supranumele său e mai mult decât meritat, Eljif chiar e un diamant fotbalistic. Principala lui calitate este mentalitatea, dar aștept de la el să ofere și mai multă constanță în evoluții
- Igor Angelovski, selecționer Macedonia de Nord

3 goluriîn 35 de meciuri din acest sezon la Napoli a marcat Elmas. Numai în zece a fost titular, 1.175 de minute. A cucerit un tofeu, Cupa Italiei (2019-2020)

1,3 milioane de euroeste salariul net anual al lui Eljif la Napoli. Macedoneanul va ajunge să câștige 1,7 milioane în sezonul 2023-2024

18 milioane €e cota de piață a lui Elmas, conform transfermakt. Următorul în top, Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), cu 6,5 milioane

România - Macedonia de Nord: echipe probabile

ROMÂNIA: Fl. Niță - Mogoș, Nedelcearu, Chiricheș, Camora - I. Hagi, R. Marin, N. Stanciu - Man, Pușcaș, Mihăilă
REZERVE: Lazar, I. Radu, Ov, Popescu, Burcă, Toșca, Bancu, V. Crețu, Bicfalvi, Cicâldău, Fl. Tănase, Fl. Coman, Keșeru
SELECȚIONER: Mirel Rădoi (40 de ani)

MACEDONIA DE NORD: Dimitrievski - Bejtulai, Velkovski, Musliu - Ristovski, Nikolov, Ademi, Alioski - Elmas - Nestorovski, Pandev 
REZERVE: Bogatinov, Șișkovski, Ristevski, Așkovski, Ibraimi, Hasani, Spirovski, Bardhi, Radeski, Trajkovski, Velkoski, Stojanovski 
SELECȚIONER: Igor Angelovski (44 de ani)

Arbitru: Fabio Verissimo
Asstenți: Luis Campos, Bruno Rodrigues (toți din Portugalia)
Stadion: Arena Națională

VIDEO. Tot ce trebuie să știi despre duelul România - Macedonia de Nord

Citește mai multe știri despre naționala României: 

„Tricolorii”, antrenament cu zâmbetul pe buze înainte de meciul cu Macedonia de Nord

EXCLUSIV Ionel Ganea, mesaj tăios pentru Mirel Rădoi și șefii FRF: „Dacă pornim prost în preliminarii, trebuie luat taurul de coarne și să refacem totul de la zero”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
tanase
tanase  •  25 Martie 2021, 14:56

Mai tine si de catastrofalul asta de Radoi, la noi mereu tine de antrenorul "naspa".

tanase
tanase  •  25 Martie 2021, 14:55
Postat de niuc011 pe 25 Martie 2021, 14:26

Daca si Macedonia are diamante si pietre pretioase in lot ...cu Germania nu are rost sa ne prezentam. Sub 2-0 e un rezultat lamentabil pentru Romania...

Sunt jucatori buni, si Elmas asta si Aliovski. Macedonia e intr-o oarecare crestere, dar nu mare. S-a calificat cu greu, si nu ar trebui sa se califice nationalele astea jucand numai cu nationale gen Estonia, Georgia, Armenia si Kosovo. As zice totusi ca albanezul macedonian Aliovski nu prea are treaba cu Macedonia, la 11 ani a jucat la Young Boys in Elvetia. Deci el este produsul fotbalului elvetian. Eu o evaluez Macedonia clar sub Ungaria, deci suntem favoriti. Ungaria cu echipe gen Rusia a incasat usor 2-3 goluri, depinde doar de 3-4 stalpi si atat.

niuc011
niuc011  •  25 Martie 2021, 14:26

Daca si Macedonia are diamante si pietre pretioase in lot ...cu Germania nu are rost sa ne prezentam. Sub 2-0 e un rezultat lamentabil pentru Romania...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează