FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ISRAEL

ANALIZĂ Transformare radicală » Naționala României nu mai este de Serie B, are 5 jucători în Top 5 campionate

Naționala României luptă pentru calificarea la EURO 2024 FOTO: GSP
Naționala României luptă pentru calificarea la EURO 2024 FOTO: GSP

Articol de - Publicat duminica, 03 septembrie 2023 15:38 / Actualizat luni, 04 septembrie 2023 17:25

Naționala României a scăpat de eticheta de ”echipă de Serie B”, după ce Radu Drăgușin și George Pușcaș au promovat cu Genoa și s-au alăturat lui Răzvan Marin în Serie A, Andrei Rațiu și Ianis Hagi s-au transferat în Primera Division, iar Olimpiu Moruțan și Adrian Rus au plecat de la Pisa, în prima ligă din Turcia, respectiv în Cipru.

  • Kosovo - România are loc pe 16 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1
  • Elveția - România se joacă pe 19 iunie, tot de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima TV

Tricolorii convocați de Edward Iordănescu (45 de ani) în vederea partidelor importante pentru calificarea la EURO 2024, cu Israel și Kosovo, au început să se reunească la Mogoșoaia. Întâlnirile au loc sâmbătă, 9 septembrie, respectiv marți, 12 septembrie, pe Arena Națională. Ambele de la ora 21:45.

Conducătorul din SuperLigă îi bate obrazul lui Edi Iordănescu: „Ne așteptam să fie convocat. Suntem prea departe să se uite la noi”
CONVOCĂRI
Conducătorul din SuperLigă îi bate obrazul lui Edi Iordănescu: „Ne așteptam să fie convocat. Suntem prea departe să se uite la noi”

„Ne aflăm în fața unui moment important în drumul nostru spre EURO 2024. Meciurile cu Israel și Kosovo reprezintă o șansă mare de a lua o opțiune serioasă de calificare.

E o oportunitate pe care am câștigat-o luptând în meciurile de până acum și de care trebuie să profităm, trebuie să abordăm aceste partide cu determinare și concentrare maxime! Avem șansa reală de a reveni la Campionatul European după 8 ani de zile”, a transmis selecționerul, prin intermediul site-ului FRF.

Optimismul este la cote înalte în tabăra naționalei României. "Trebuie să fim focusați pe meciurile cu Israel și Kosovo. Cu șase puncte suntem în proporție de 80 la sută calificați la EURO", estimează Răzvan Marin, mijlocașul lui Empoli. 

De asemenea, moralul jucătorilor este și el ridicat, în special după egalul neașteptat obținut în Elveția, 2-2.

Trei tricolori în Serie A, doi în La Liga

Pe lângă aceste "ingrediente" se mai adaugă un alt aspect extrem de important. În lotul de 26 sunt cinci tricolori legitimați la echipe din Top 5 campionate ale Europei. Mai exact, trei în Serie A și doi în LaLiga: R. Marin (Empoli), R. Drăgușin, G. Pușcaș (ambii Genoa), respectiv Andrei Rațiu (Rayo Vallecano) și Ianis Hagi (Alaves).

Este o concluzie care sare inevitabil în ochii oricărui suporter, în contextul în care la precedentele acțiuni reprezentativa României era catalogată, pe bună dreptate, drept o națională de Serie B. Asta pentru că nu mai puțin de 9 tricolori proveneau de la echipe din ligile secunde din Italia și Spania.

Opt din Serie B, R. Drăgușin, G. Pușcaș (ambii Genoa), Nedelcearu (Palermo), Man, Mihăilă (ambii Parma), Moruțan, M. Marin, Ad. Rus (toți de la Pisa) și unul din Segunda Division, Andrei Rațiu (Huesca).

Mai mult, la acțiunea precedentă din iunie, cu Kosovo (0-0) și Elveția, când au lipsit I. Radu (ex-Auxerre), Chiricheș (ex-Cremonese) și R. Marin (Empoli), selecționerul n-a avut la dispoziție niciun jucător din Top 5 campionate ale Europei.

Ce cred federalii

Edi nu a inventat fotbaliști și nici n-au apărut alții peste noapte. Sunt aceiași pe care selecționerul a mizat și în urmă cu trei luni. 

Eticheta naționalei s-a schimbat semnificativ în această vară, după ce Radu Drăgușin și George Pușcaș au promovat cu Genoa și s-au alăturat lui Răzvan Marin în Serie A, Andrei Rațiu și Ianis Hagi s-au transferat în Primera Division, iar Olimpiu Moruțan și Adrian Rus au plecat de la Pisa, în prima ligă din Turcia, respectiv Cipru. 

„Într-adevăr, arătăm mult mai bine pe hârtie, dar să nu ne mințim singuri, pentru că deocamdată doar Drăgușin și Răzvan Marin joacă. E important că avem jucători în Serie A și în Primera Division, dar dacă aceștia nu evoluează constant nu e benefic pentru națională”, este concluzia celor din staff-ul reprezentativei.

Doar doi jucători din Serie B

În lotul actual, România are doar doi jucători care activează în Serie B, Marius Marin (Pisa) și Valentin Mihăilă (Parma), autorul celor două goluri memorabile din meciul cu Elveția (2-2), de la Lucerna. Dennis Man, de la Parma, este accidentat.

Edi Iordănescu este mulțumit și de pașii făcuți în această vară de Alexandru Cicâldău și Olimpiu Moruțan, care s-au întors în campionatul Turciei. Primul a plecat din Emirate Arabe Unite, unde juca la modesta de la Ittihad Kalba, și joacă la Konyaspor, iar cel de-al doilea a încheiat conturile cu Pisa (Serie B) și evoluează la Ankaragucu.

Cazul Denis Alibec

Plecarea lui Denis Alibec (32 de ani), de la Farul, în Qatar, la Muaither, nu i-a căzut prea bine lui Iordănescu. Selecționerul ar fi preferat să-l știe antrenat de Gică Hagi și să-l monitorizeze etapă de etapă în Superliga. Cu toate astea, Alibec rămâne prima variantă pentru atac, mai ales că Pușcaș nu a jucat în ultima perioadă la Genoa, iar Bîrligea este debutant., 

15 stranieriși 11 jucători din campionatul intern fac parte din lotul României pentru "dubla" cu Israel și Kosovo

Israel are două echipe în grupele cupelor europene

Clasată pe locul 2 în grupa I, cu 8 puncte, după patru meciuri, în urma marii favorite Elveția, România luptă, practic, cu Israel pentru cel de-al doilea loc care duce la EURO 2024. Cu o victorie sâmbătă, tricolorii s-ar distanța la patru puncte de reprezentativa pregătită de Alon Hazan. 

În lotul Israelului convocat pentru partida de la București sunt doar doi jucători de la echipe din Top 5 campionate ale Europei: portarul Daniel Peretz (23 ani, Bayern Munchen) și atacantul Manor Solomon (24, Tottenham). 

Cu toate astea, adversarii tricolorilor au o mai mare experiență în cupele europene inter-cluburi. În timp ce România a ieșit din Europa, Israel are două echipe în grupe: Maccabi Haifa, în Europa League, și Maccabi Tel Aviv, în Conference. Cele două formații au câte patru jucători convocați.

Cei cinci tricolori în Top 5 campionate ale Europei

Nume (post) Echipă (campionat)Selecții/goluri
Andrei Rațiu (fundaș dreapta) Rayo Vallecano (LaLiga) 11/1
Ianis Hagi (mijlocaș)Deportivo Alaves (LaLiga)  26/2
Radu Drăgușin (fundaș central) Genoa (Serie A) 7/0
Răzvan Marin (mijlocaș)  Empoli (Serie A)46/2
George Pușcaș (atacant) Genoa (Serie A) 36/10

Cum ar putea arăta România în meciul cu Israel

H. Moldovan - Cr. Manea, R. Drăgușin, A. Burcă, Bancu - R. Marin, T. Băluță - Moruțan, N. Stanciu, Mihăilă - Alibec

Lotul României pentru meciurile cu Israel și Kosovo

Cei 26 de tricolori convocați:

PORTARI: Horațiu Moldovan (Rapid, 3/0), Ștefan Târnovanu (FCSB, 1/0), Marian Aioani (Farul Constanța, 0/0)

FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano / Spania, 11/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 23/2), Andrei Burcă (Al-Okhdood / Arabia Saudită, 19/1), Adrian Rus (Pafos / Cipru, 17/1), Radu Drăgușin (Genoa / Italia, 7/0), Bogdan Racovițan (Raków / Polonia, 0/0), Mario Camora (CFR Cluj, 10/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 28/2)

MIJLOCAȘI: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova, 1/0), Tudor Băluță (Farul, 12/0), Marius Marin (Pisa / Italia, 11/0), Darius Olaru (FCSB, 11/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor / Turcia, 30/4), Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns / China, 60/12), Răzvan Marin (Empoli / Italia, 46/2), Deian Sorescu (Raków / Polonia, 12/0), Olimpiu Moruțan (Ankaragucu / Turcia, 9/1), Ianis Hagi (Deportivo Alaves / Spania, 26/2), Florinel Coman (FCSB, 7/0), Valentin Mihăilă (Parma / Italia, 12/3).

ATACANȚI: George Pușcaș (Genoa / Italia, 36/10), Denis Alibec (Muaither / Qatar, 31/3), Daniel Bîrligea (CFR Cluj, 0/0)

VIDEO. Edi Iordănescu, declarații înaintea dublei cu Israel și Kosovo: „Depinde doar de noi să continuăm acest parcurs bun și să ducem România din nou la EURO”

Citește și alte articole:

Adrian Mutu, pus la zid la Baku după victorie: „Parcă nu vrea altceva de la jucători”. Presa azeră sugerează că va fi dat afară!

Gigi Becali a ordonat o schimbare în echipa de start: „Să vă spun de ce nu a jucat Djokovic”

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (2)
mTn.
mTn.  •  03 Septembrie 2023, 17:41

Da, extraordinar, Puscas niciun minut in Serie A, Ratiu niciun minut in La Liga, Hagi 6 minute in La Liga. Am progresat.

brianstorm
brianstorm  •  03 Septembrie 2023, 17:05

am inteles,deci mai bine rezerva in seria A,decat titular in serie B. logica de fier,ce sa spun bai gsp.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close