FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U19 - UCRAINA U19, 19:00, DIGI, PROX, GSPRO

ROMÂNIA U19 - UCRAINA U19 // Cine e omul care poate duce România U19 la EURO » 3 foști internaționali îl laudă pe Adrian Boingiu: "Are un fler formidabil"

Articol de , - Publicat marti, 27 martie 2018 11:38

România U19 și Ucraina U19 joacă azi, de la ora 19:00, într-un meci care va decide echipa care se va califica la Campionatul European din 2018. Partida este liveTEXT și liveVIDEO pe GSP.RO. 

  • Meciul se joacă la Ploiești, pe "Ilie Oană", iar intrarea este gratuită.
  • După două meciuri, România are 6 puncte, iar Ucraina are 4 puncte. Pentru a se califica la EURO, "tricolorii" trebuie să nu piardă azi. 

Foști jucători ai selecționerului Adrian Boingiu la loturile juvenile, Ciprian Marica, Sorin Paraschiv și Marius Niculae creionează portretul sincer al antrenorului aflat acum la un pas de calificarea la EURO.

Adrian Boingiu e ultimul supraviețuitor dintre primii selecționeri numiți de "administrația Burleanu" prin celebrul concurs de CV-uri organizat în primăvara lui 2014. Doru Isac, Andrei Spier și Gabriel Manolache au dispărut pe traseu, în timp ce Boingiu a ajuns acum în pragul unei calificări spectaculoase cu lotul U19.

Cine e tehnicianul care încearcă acum să dea lovitura cu generația lui Mățan, Moruțan și Dragomir? Boingiu (61 de ani) are o experiență vastă la nivel juvenil, lucrând în alte patru ocazii la loturile naționale, cu care n-a urcat însă niciodată la un turneu final.

Ciprian Marica, unul dintre oamenii trecuți prin mâinile lui Boingiu, îl caracterizează drept "un tehnician cu un fler formidabil la jucători. Îi simte imediat pe cei cu potențial. Îmi aduc aminte că-mi povestea despre Vlad Dragomir înainte să ajungă la Arsenal. Dacă aș lucra la un club, l-aș alege imediat ca scouter!".

"Am fugit din cantonament și a venit să ne repare pana!"

"E un prieten al jucătorilor, de care știe să se apropie foarte mult", spune și Sorin Paraschiv, în timp ce Marius Niculae descrie un episod inedit, care explică felul în care fotbaliștii ajung să se atașeze de Boingiu: "Eram într-un cantonament pe la Snagov, iar în acea perioadă nu aveam la masă bufet suedez, ci la porție. Ne era cam foame și, împreună cu alți patru colegi, am plecat pe blat cu mașina să cumpărăm ceva de mâncare de la complexul «Prisma», situat la intrarea în București. Nea Adi ne-a sunat când eram pe drum, ne-am dat «loviți». I-am răspuns însă lui Raț, căruia i-am povestit unde suntem. Numai că pe drumul de întoarcere am făcut pană! Nu mă pricepeam s-o rezolv, abia îmi luasem carnetul, așa că a venit dom' profesor să ne scoată din încurcătură. A și ținut cu noi, că nu i-a spus nimic «principalului» Cristoloveanu de escapada noastră".

"Am ratat două calificări cu Ucraina"

Aceeași temă o detaliază și Marica: "Era omul care echilibra relația cu jucătorii, fiind secundul lui Cornel Jurcă, un tip mai dur și foarte strict. La un moment dat, am fost un grup de fotbaliști care țineam post. Jurcă nici nu voia să audă, însă Boingiu s-a ocupat să avem meniurile așa cum doream. Ne-au și ieșit treburile atunci, că am dat două goluri la partida respectivă".

Elementul cel mai frapant îl aduce în discuție Paraschiv, care a lucrat vreme de 5 ani cu Boingiu la loturile naționale: "Când am văzut că vom avea acum partida decisivă cu Ucraina, mi-am amintit imediat că, pe vremea mea, am ratat două calificări în fața aceluiași adversar. După mulți ani, destinul îl aduce pe nea Adi tot la o confruntare decisivă cu Ucraina, de data asta sper să se spargă ghinionul!

Eram în grupul cu Raț, Rădoi, Marius Niculae, Codrea, Maxim, Tibi Bălan, dar sunt convins că, în timp, generația actuală ne poate depăși, mai ales dacă va obține și această calificare la Euro. Boingiu chiar merită un asemenea succes, fiindcă e o persoană extraordinară, ne-a ajutat pe fiecare la momentul oportun". 

Fațeta controversată: "Sacoșar!"

Profilul lui Boingiu n-a fost întotdeauna descris doar în culori roz, cum se întâmplă în aceste zile, grație parcursului remarcabil al României U19. În 2010, fostul internațional dinamovist și antrenor la juniorii "câinilor" Constantin Frățilă relata într-un interviu pentru "Evenimentul zilei": "Boingiu a făcut o selectie pe stadionul Aversa. Parcase mașina în spatele porții, ca să ia mai repede sacoșele! Arbitra de pe bancă, nici măcar nu se ridica în picioare". 

"Mi-au trecut prin mâini jucători care au ajuns la echipa națională. Acest lucru reprezintă satisfacția supremă. Nimic nu depășește bucuria de a fi pregătit 20 de jucători ale căror nume sunt pe buzele suporterilor" Adrian Boingiu, pentru frf.ro

Cine e Adrian Boingiu

- născut pe 16 ianuarie 1957
- a absolvit ANEFS și e antrenor categoria I din 1987, profesor de educație fizică și sport grad I din 1997, posesor al licenței A UEFA din 2004.
- a activat ca antrenor la juniorii CSȘ Alexandria (1981-'86), Unirea Alexandria (1987-'89, 1998-'99), CSȘ Sf. Pantelimon (1990-'98, cu doi ani pauză de specializare în Canada, 1999-2002, 2005-'06, 2008-'14), juniori U18 Al Ain (2006-'07, E.A.U.), juniori U18 Al Shabab (2007-'08, E.A.U.)
- a fost selecționer al echipelor naționale de juniori UEFA 1994, 2000, 2004 și 2005, perioadă în care a promovat și pregătit fotbaliști precum Contra, Fl. Petre, M. Niculae, Raț, Rădoi, Codrea, Paraschiv, Marica, Nicoliță, Keșeru
- a activat și ca scouter pentru TG World Football Promotion și MB World Soccer

Citește și: 5 motive să mergi la meciul unei generații » De ce partida cu România U19 - Ucraina U19  e de văzut de pe stadion

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
mosvasile
mosvasile  •  27 Martie 2018, 18:25

Sa nu zici hopa,pana nu sari groapa!Una la mana!Doi la mana,parca si Bratu a avut un merit, in a aduce echipa in situatia de a juca ultimul meci cu calificarea pe masa!

dakesis
dakesis  •  27 Martie 2018, 12:45

Isac a facut treaba pe oriunde s-a dus - Franta, Japonia, US, ca altfel nu il tineau aia acolo o gramda dxe ani (peste 10 in Japonia). Diferenta de mentalitate l-a facut sa fie respins de romani, care radeau ca grobienii de omul asta, fara sa inteleaga formarea intr-o alta cultura.

dakesis
dakesis  •  27 Martie 2018, 12:35

intr-o tara normala, i s-ar da sansa sa antreneze si nationala mare, ar fi o tranzitie fireasca.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează