FOTBAL  »  NATIONALA  »  SERBIA - ROMÂNIA, LUNI, 21:45, PRO TV, GSP.RO

SERBIA - ROMÂNIA // Amintiri de groază de la Belgrad » 5 lucruri inedite din locul unde am fost masacrați acum 9 ani

Mutu a fost inexistent în dezastrul de la Belgrad, iar după meci a comis-o // FOTO: Raed Krishan
Mutu a fost inexistent în dezastrul de la Belgrad, iar după meci a comis-o // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 09 septembrie 2018 15:05

România se revede luni cu Serbia, la 9 ani de la una dintre cele mai mari umilințe din istoria recentă. Pe 9 octombrie 2009, cu Răzvan Lucescu pe bancă, "tricolorii" erau masacrați la Belgrad, 0-5, în preliminariile CM 2010. 

Naționala a rezistat doar 37 de minute în Serbia, însă "iadul" s-a declanșat după pauză. Echipa lui Lucescu jr. a mai primit 4 goluri și a terminat meciul în genunchi.

Echipa României din înfrângerea cu Serbia: D. Coman - Maftei, Rădoi, Chivu, Raț - Ghioane, I. Apostol - D. Varga, Ad. Cristea, Mutu - Marica
Rezerve: Pantilimon, Neșu, C. Lazăr, An. Cristea, D. Goian, G. Bucur, B. Mara
Antrenor: Răzvan Lucescu

1. Pantilimon, singurul supraviețuitor. Dar e tot rezervă!

Din lotul de 18 de la acel meci se mai regăsește în echipă un singur jucător, portarul Costel Pantilimon. Culmea, "Panti" a fost rezervă la acel meci, la fel cum va fi și în disputa de luni de la Belgrad.

Majoritatea jucătorilor selecționați pentru acel meci s-au retras. Pe lângă Pantilimon, mai joacă doar Maftei, Costin Lazăr și Andrei Cristea, nume care și-au încheiat de mult conturile cu prima reprezentativă. 

2. Scandal de proporții cu Mutu

După meci s-a petrecut și unul dintre cele mai controversate momente din cariera lui Adrian Mutu. "Briliantul" nu a rămas alături de delegația României la Belgrad și a plecat în grabă spre Novi Sad, la o petrecere organizată de Ratko Buturovic, un celebru interlop muntenegrean, decedat între timp în 2013.  Ulterior, Mutu a fost exclus din națională, unde a mai revenit după 16 luni. 

3. Prima înfrângere a lui Răzvan

Meciul a consemnat prima înfrângere ca selecționer a lui Răzvan Lucescu, instalat la națională cu 6 luni în urmă, în aprilie 2009. Eșecul a dat startul unei noi perioade negative a naționalei, care sub comanda lui Lucescu a ratat și calificarea la EURO 2012. Per total, Luce jr. a strâns 21 de meciuri la națională, 8 victorii, 5 egaluri și 8 înfrângeri. 

4. același golaveraj cu feroe

Eșecul la scor de la Belgrad a plasat-o pe România într-o postură de-a dreptul rușinoasă. La finalul acelei etape de preliminarii, "tricolorii" aveau același număr de goluri primite ca vecina de clasament Insulele Feroe, 17. 

Duelul de la distanță cu micuțul stat nordic a fost tranșat în ultima etapă. România a învins Feroe cu 3-1 și a surclasat-o la golaveraj. 

5. singura eliminare a lui chivu

Cristi Chivu a fost mai bine de un deceniu liderul incontestabil al apărării României. Degringolada din înfrângerea cu Serbia l-a împins pe Chivu să recurgă la un gest nesportiv, total nespecific.

Căpitanul "tricolorilor" a fost eliminat direct în minutul 84 după un fault dur comis asupra lui Zigic, fundașul bifând astfel unica lui eliminare la națională în 75 de meciuri jucate în 11 ani!

Vezi și:  Contra pregătește 4 modificări în echipa de start pentru "șocul" de la Belgrad » Cum va arăta formula de start

 CONTEXT: În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
10206088110775210
Enver Hoxha  •  09 Septembrie 2018, 20:56

Meciul din 2009 a fost pierdut de Răzvan, nu de România.

maxp
maxp  •  09 Septembrie 2018, 20:06

Cred ca linia de mijloc arata mai rau ca acum. Cu Varga, Apostol, chiar si Adi Cristea, un fel de Budescu actual, talentat dar fara aptitudini fizice, imobil. In schimb defensiva arata chiar bine si parca aveam si linie ofensiva. Acum sigur ca aia chiar a fost o perioada dezastruoasa a nationalei, in acea campanie.

780708698710213
Razvan Claudiu  •  09 Septembrie 2018, 18:08

Si atunci aveam jucatori de clasa gen Mutu si Chivu plus ceva jucatori decenti gen Rat, Radoi sau Marica.Acum e jaleeeeee!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează