FOTBAL  »  NATIONALA  »  FEROE - ROMÂNIA

Trebuie să copieze Generația de Aur » România a obținut o singură dată o calificare când era obligată să obțină maximum de puncte: CM 1994

Articol de - Publicat joi, 10 octombrie 2019 09:00

România a obținut o singură dată o calificare la un turneu final când era strânsă cu ușa, spre sfârșitul campaniei, să obțină maximum de punctaj. Hagi&Co. au ajuns la CM 1994 după trei succese obligatorii cu Feroe, Belgia și Țara Galilor. Trupa lui Contra trebuie să repete parcursul cu Feroe, Norvegia și Suedia spre a merge la Euro 2020.

  • România joacă împotriva Insulelor Feroe în deplasare, sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 19:00, iar cu Norvegia, pe Arena Națională, pe 15 octombrie de la ora 21:45.  
  • Meciurile vor fi transmise pe Pro TV și liveTEXT pe GSP.ro. 

Pentru „tricolori”, ultimele jocuri către Euro 2020 se dispută cu cuțitul la os: orice pas greșit pe axa Feroe - Norvegia - Suedia ne scoate din calculele calificării de pe locul secund, căci prima poziție a fost acontată de Spania încă de la tragerea la sorți. De câte ori, într-un context similar, de totul sau nimic în finalul preliminariilor, România a izbutit s-o scoată la capăt cu succes? O singură dată!

Feroe e numitorul comun

Istoria arată că numai Generația de Aur a putut să treacă peste obstacolele decisive de la capătul unei campanii. S-a întâmplat în drumul spre CM 1994, când, pentru a ajunge la legendarul Mondial american, Hagi și compania erau obligați să adune maximum de puncte în ultimele trei partide, după rușinosul 2-5 cu Cehoslovacia, la Kosice. Și, cu emoții, au reușit o „triplă” victorioasă: 4-0 în Feroe, 2-1 cu Belgia la București și tot 2-1 în Țara Galilor, cu celebra bară din penalty a lui Bodin. Traseul ne-a asigurat biletele pentru SUA și a însemnat, practic, certificatul de naștere al Generației de Aur.

Acum, echipa lui Contra este pusă în fața unei experiențe similare, cu adversari comparabili: se repetă deplasarea din Feroe, iar Belgia și Țara Galilor din urmă cu 26 de ani vor fi fost Norvegia și Suedia de acum. Cu mențiunea că trupa de azi are, în plus, avantajul terenului propriu în ambele întâlniri cu rivalii principali din grupă.

Blocați de două ori în play-off

Au existat și alte două momente în care naționala a mers ceas în final de campanie, dar România s-a blocat în baraje. În calificările pentru CE 1972, am avut o serie perfectă de finiș cu Finlanda, Cehoslovacia și Țara Galilor, dar ne-am împiedicat împotriva Ungariei în play-off (1-1, 2-2, 1-2). La fel, pentru CM 2002, am trecut la rând de Georgia, Ungaria (acasă+deplasare) și Lituania, plus o remiză fără importanță cu Georgia, dar Slovenia ne-a oprit după trista "dublă" cu Hagi selecționer (1-2, 1-1). 

Unde jucau "tricolorii" în 1993…...și unde sunt în 2019
Prunea - DinamoTătărușanu - Lyon
Petrescu - GenoaBenzar - Lecce
Prodan - SteauaChiricheș - Sassuolo
Belodedici - ValenciaDr. Grigore - Ludogoreț
Selymes - Cercle BrugesBancu - U Craiova
Sabău - BresciaR. Marin - Ajax
Lupescu - LeverkusenCicâldău - U Craiova
Gh. Popescu - EindhovenDeac - CFR Cluj
Hagi - BresciaStanciu - Slavia Praga
Răducioiu - MilanMitriță - New York City FC
I. Dumitrescu - SteauaPușcaș - Reading
D. Munteanu - Cercle BrugesNedelcearu - Ufa
Mihali - DinamoI. Hagi - Genk
Panduru - SteauaKeșeru - Ludogoreț
Gâlcă - SteauaFl. Andone - Galatasaray

Puiu îl surclasează pe „Guriță”

După eșecul de la Kosice 1993, Cornel Dinu a fost înlocuit cu Anghel Iordănescu pe banca "tricolorilor", iar Puiu a adus victoriile necesare pentru calificarea la CM 1994. O comparație la nivel de performanțe între momentul în care Iordănescu începea „tripla” Feroe - Belgia - Țara Galilor și situația actuală a lui Contra înaintea traseului Feroe - Norvegia - Suedia îl plasează pe General într-un net avantaj.

Performanțe Iordănescu 1993 ca antrenor

  • 4 x titluri România (toate cu Steaua)
  • 3 x Cupa României (toate cu Steaua)
  • Supercupa Europei & finalist Cupa Intercontinentală & finalist CCE (toate cu Steaua)
  • 2 x vicecampion Cipru (ambele cu Anorthosis Famagusta)

Performanțe Contra 2019 ca antrenor 

  • Cupa României (cu Petrolul)
  • Cupa Ligii (cu Dinamo)

Trei campanii în pas de defilare

În istoria calificărilor la Europene sau Mondiale, "tricolorii" au avut doar trei preliminarii parcurse în marș forțat către turneul final: CE 2000, CE 2008 și CM 1998. De altfel, campania pentru Mondialul din Franța, desfășurată realmente en fanfare, rămâne cea mai spectaculoasă a României, plecată din postura de cap de serie: 9 victorii și o remiză într-o grupă cu Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda și Liechtenstein. Plus un golaveraj fantastic: 37-4! 

CLASAMENT GRUPA F

PROGRAMUL ROMÂNIEI

  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00)
  • 15 octombrie 2019: România – Norvegia (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: România – Suedia (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Spania – România (ora 21:45)

Citește și: 

Nicolae Dică, declarație inedită despre echipa națională: „Mă rugam să nu vină Adi Mutu”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
1006172902771690
Marian Vintila  •  10 Octombrie 2019, 11:41

Ziaristi de 2 bani .... Nu luati in calcul Nor-Spa si Sue-Spa, aici se decide totul, saptamana asta, nu cred ca Spania vor castiga ambele meciuri, inclus ma inclin sa cred ca vor pierde in Suedia. Nu mai avem sanse ka calificare de la acel 1-2 cu Spania.

10152929230479615
Alexandru Popa  •  10 Octombrie 2019, 11:11

NewsFlash... La meciul de la Cardiff aveam nevoie doar de un punct, galezii fiind cei care au alergat disperați după victorie tot meciul... Deh, amintiri...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează