FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Valeriu Iftime: „Dacă jucam cu Polonia, nici nu puteai să apari cu echipa asta! Doar pe Moldova și Tajikistan le mai batem”

Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, nu a avut și nici nu are încredere că Edi Iordănescu poate duce România la un turneu final.
Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, nu a avut și nici nu are încredere că Edi Iordănescu poate duce România la un turneu final.

Articol de - Publicat miercuri, 30 martie 2022 15:08 / Actualizat miercuri, 30 martie 2022 15:36

Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, nu a avut și nici nu are încredere că Edi Iordănescu poate duce România la un turneu final. 

  • Edi Iordănescu a pierdut meciul de debut pe banca primei reprezentative, 0-1 contra Greciei, în Ghencea. Marți seară a remizat, scor 2-2, contra Israelului.

- Domnule Iftime, acum două luni ați spus că n-aveți deloc încredere în Edi Iordănescu.
- N-aș vrea să mai fiu oracolul de la Botoșani. Chiar nu aș vrea să mai comentez subiectul ăsta pentru că nu sunt în măsură să fac judecăți de valoare pentru fotbalul românesc. 

Dezbaterea zilei, 30 martie » Putem spera la rezultate mai bune cu această echipă națională și cu Iordănescu selecționer?
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 30 martie » Putem spera la rezultate mai bune cu această echipă națională și cu Iordănescu selecționer?

- Dar declarația dumneavoastră rămâne. 
- Da și ceea ce am spus rămâne în picioare! Einstein spunea că trebuie să fii nebun să faci același lucru la fel de fiecare dată și să te aștepți la rezultate diferite. Noi n-am schimbat nimic în fotbalul nostru ca să credem că se va putea schimba ceva la echipa națională. Echipă care este esența fotbalului nostru.

Valeriu Iftime: „Caravana trece, câinii o să latre mult”

- Ați găsit ceva pozitiv în cele două meciuri, cu Grecia și Israel? 
- Eu vreau să vă spun un lucru. Avem o grămadă de competiții de copii, dar ne batem prin comune. La nivel de Liga 3, Liga 2 și Liga 1 nu s-a întâmplat nimic. De unde să scoți ceva pentru echipa națională? N-ai cum! Caravana trece, noi ne uităm, câinii o să latre mult. 

- Revenind la echipa națională, domnule Iftime. 
- Edi Iordănescu își face jocul și spune: „Da, facem”. Un om responsabil nu lua echipa națională în opinia mea. Nu o lua! Dacă-i ceri rezultate pe termen scurt. Niciodată! 

- Dar de ce timp are nevoie un selecționer? 
- De cinci, șase, zece ani, timp pe care Federația și-l asumă! Este o luptă nebună și trebuie schimbat totul radical, inclusiv de la centrele de copii și juniori, unde trebuie educație și creștere fotbalistică. După aia putem să gândim altceva. 

- Nu e cam mult? 
- Când o să avem 37 de fotbaliști care să joace în Europa League sau în Champions League la echipe din Europa atunci o să avem pretenții. Până atunci, doar dacă nu suntem normali la cap!

Valeriu Iftime, despre echipa națională: „Nu avem unde să mergem cu echipa asta”

- Deci n-ați fost impresionat de nimic? 
- Am văzut la început un pic de entuziasm, dar noi am jucat cu Israel. Ce Dumnezeu! Noi n-am jucat cu Portugalia. Nici măcar cu Macedonia de Nord. Dacă jucam cu Polonia, nici nu puteai să apari cu echipa asta. Ți-era și frică să te prezinți așa. Uitați-vă cine joacă în Europa. Noi putem să fim în locul echipelor alea? La ce jucători avem și la ce gândire fotbalistică avem. 

- Spuneți că noi nu aveam ce căuta la Campionatul Mondial. 
- Păi, am văzut echipele calificate la voi în ziar. Ce echipe! Cum să pui România acolo? N-ai cum! Dacă antrenorul sau Federația sunt sănătoși la cap ar trebuie să spună: „Nu ne mai mințim”. Noi suntem la televizor cu fetele alea care fac reclamă la fotbal feminin. E OK, dar ăla e la țară, între noi. Noi putem câștiga doar cu Moldova și cu Tajikistan. În lume nu avem unde să mergem cu echipa asta de fotbal! 

- Vedeți vreun viitor? 
- N-o să avem nimic. Nu avem un club de fotbal. Acum zece ani mă gândeam la clubul lui Hagi care va scoate bijuterii de fotbaliști care vor cuceri Europa. Toți sunt rezerve prin Europa sau împachetați acasă! Chestiunea asta nu o ia nimeni în serios. Cu aceleași mijloace în același fel o să găsim fix aceleași rezultate. N-am schimbat radical nimic.

- Da, dar totuși Academiile mai produc jucători. 
- Noi le-am abandonat pe toate. Vedeți investiții ale statului? Vedeți undeva infrastructură? Care e ajutorul pe care-l primesc cluburile ca să își facă Academii? Eu dacă îmi fac Academie, n-o să iasă niciodată de la mine un fotbalist care să meargă la Valencia, ci doar la Spicul Dorohoi. Nu avem genii în România!

Valeriu Iftime, pesimist în privința echipei naționale: „În Europa o să ne tăvălească toți”

- Domule Iftime, credeți că poate schimba cineva ceva în fotbalul românesc? 
- Un Lucescu, un Boloni, oameni care au ceva de spus! Dacă ne spun povestea lor, încremenim. Ei ne pot spune ce am putea face, dar trebuie să-i asculte cineva. Ăștia sunt Larousse-ul! Așa cum înainte de Revoluție căutam un dicționar bun. Asta trebuie să facem, să ascultăm oameni care au făcut cu adevărat ceva în fotbalul mare. Performanță europeană. Cu ce avem noi, nu merge! 

- O să se supere lumea pe dumneavoastră că sunteți împotrivă. 
- Să se supere! Eu dacă spun ceva, domnul Iordănescu sau domnul Stoichiță o să spună: „Ce-i cu nebunul ăsta de Iftime! S-a născut și ăsta mare specialist”. Eu așa cred! Și îmi spun părerea ca să nu fiu băgat în aceeași găleată cu toți. 

- Deci n-aveți nicio speranță? 
- Ce speranță?! N-o să se întâmple nimic! În Europa o să ne tăvălească toți ca de obicei, tăvăliți de tăvăliți. Doar la Cluj unde e Dan Petrescu mai fac ceva. Doar pentru asta! Că el știe să construiască echipe, ciolănoase, care știu să se mai bată pentru rezultat. În rest, nimic! O să ne bată georgienii, o să ne bată bulgarii. Așa cred, așa spun!

Citește și alte știri despre echipa națională:

Gigi Becali îl face praf pe Edi Iordănescu: „Dacă n-ai inteligență, stai acasă! L-a batjocorit pe unul de-ai mei!”

RESPINȘI! Burleanu a rămas oficial fără rivali la alegeri » Șeful FRF mai are o singură miză la scrutin

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
125999078591678
Vasile Zaharia  •  30 Martie 2022, 21:10

Cred ca are dreptate ce spune Iftimie,locuiesc in USA de 34 ani si avem o echipa de fotbal,un jucator Viorel care a jucat in Ro. pe vremea loi Cesca zice:Nu avem cadavre ca sa jucam mai bine.Desigur asta este adevarul,care sint jucatori care pot sa arate ceva.Nationala pe vremea comunista aveai jucatori care aratau ceva,nu pe pile sa joci la natinala si sa-l si elogiezi ca e copilu tau ,lasa pe altii sa faca lucru acesta,ok voi lua $50 milioane? pe el cind el deabia a invata abecedarul fotbalului.

masinameaeata
masinameaeata  •  30 Martie 2022, 20:56
Postat de tororosso pe 30 Martie 2022, 16:47

Dacă jucam cu Polonia ? dacă jucam doar cu Lewandowski și portarul aveam șanse la un egal . Polonia a fost ,este și va fi mult peste nivelul nostru în fotbal indiferent dacă este de club sau națională .

Daca jucam acum cu Poonia ne bat de la 3 goluri in sus. Dar, pana in 1989, Romania i-ar fi batut pe polonezi la de la 3 goluri in sus. Ce s-a schimbat? Pai, inainte de 1989, toate gazele din Marea Neagra, toata infrastructura, Casa Poporului, cea mai mare constructie dupa Pentagon, au fost construite de poporul roman cu un conducator patriot. Dupa 1989, ne-au invadat lacustele si nimic din ce am scris mai sus, nu mai apartine poporului roman. Totul a fost devalizat si vandut la fier vechi pe nimic. Si atunci, de unde sa fie bani in fotbal? Cu sa mai sustii echipele de club? Retineti ca va spun: Niciodata, dar absolut niciodata, Romania nu v-a mai avea puterea economica, politica si de aici rezultand cea sportiva, si pe alte planuri, cum a avut-o pana in 1989. Cand mai auziti politicieni care ne spun ca a crescut PIB-ul actual, sa le scrieti pe facebook, ca peste 90% din produsele din piata sunt straine, si toate cresterea PIB-ului pe seama cresterii consumului populatiei, inseamna imbogatirea proprietarilor produselor importate si saracirea poporului roman. In curand, ne vor invinge la fotbal toate tarile din jur, poate doar cu Bulgaria, vom avea noroc sa scoatem un rezultat pozitiv, ei sunt singurii care nu au avut nimic nici inainte de 1989 si nici dupa. Dar Romania, a fost singura tara din Estul Europei care in 1989 avea industrie extractiva si prelucratoare de petrol, iar Petrom-ul si Olchimul, au fost perla coroanei in Estul Europei pe care le-am cedat altora pe nimic.

mickey13
mickey13  •  30 Martie 2022, 18:01

In precedentul meci al Botosaniului, 11 jucatori dintre cei 22 de titulari au fost straini. Evident, NU unii de top, ci niste amarasteni! Cand ai 9 straini in lot, mai bine ai sta in banca ta decat sa-ti dai cu parerea! Voluntari - 11 straini; CSU - 6; CFR - 11; Farul -5; Arges - 8; FCSB -4; = 45 de straini doar in play-off... Concluziile le trageti singuri!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează