GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INVESTIȚIE

EXCLUSIV » De ce investește Becali la Clinceni: asociere curioasă cu o familie care a oferit clubul mafiei asiatice a pariurilor

Articol de - Publicat luni, 02 iulie 2018 15:11

“În momentul de față, am pornit un proiect mai amplu. Mai exact, un ajutor financiar, o sumă consistentă, care să ne asigure stabilitatea pentru sezoanele următoare. Domnul Becali și Vasi Geambazi au înțeles că e nevoie de o echipă de Liga 2 unde să își expună talentele”.

Declarația dată azi îi aparține lui Vali Budeanu, vicepreședintele Academica Clinceni, o echipă de Liga 2 de la marginea Bucureștiului.

Stelist înfocat, vicepreședintele Budeanu e unul dintre fiii eternului primar din Clinceni, Adrian Budeanu, iar clubul Academica e jucăria familiei.

Iminenta investiție pe care George Becali o va face în echipă oficializează practic legătura strânsă din ultimii ani dintre finanțatorul FCSB și un club asociat copios cu mafia pariurilor.

Fiul primarului, fotbalist și parior

Mai întâi, o informație în premieră.

În timp ce documentau legăturile dintre Clinceni și sindicatele ilegale de pariuri din Asia, reporterii Gazetei au fost informați de o sursă din club că Valentin Budeanu - fiul primarului care-l așteaptă pe Becali cu pâine și sare - a deținut o casă de pariuri în timp ce era legitimat ca fotbalist profesionist la Academica.

vali budeanu 3
Vali Budeanu, fiul primarului și fost fotbalist la Clinceni, și un cadou personalizat din partea clubului FCSB

Inițial, primarul Budeanu a încercat să evite subiectul.

“Valentin plânge pe teren când pierde un meci. În familia mea nu se vorbește de pariuri sportive. Am jucat și eu fotbal, eu plângeam pe teren dacă pierdeam”.

Apoi, Adrian Budeanu a admis: “A încercat și Vali o afacere la Cornetu, nu i-a mers”.

Conform regulamentelor sportive, un fotbalist nu are voie să parieze și, evident, nici să dețină o casă de pariuri. Valentin Budeanu, actualul vicepreședinte al clubului, a ezitat inițial să răspundă, dar apoi a admis că a încălcat regulamentul:

“Da, e adevărat că am avut casa de pariuri în urmă cu foarte mulți ani, nu mai știu când. Am deținut-o pentru vreo șase luni de zile. După aia am închis-o. Nu mai mergea. Eu o făcusem ca afacere, nu o făcusem…Trăiam din păcănelele acelea, din alea făceam bani. Aveam niște familii de rromi. Au plecat în Franța și apoi nu mai intra nimeni”.

Sursele Gazetei îl descriu pe Vali Budeanu drept “dependent de pariuri”.

Cadoul primarului pentru mafia pariurilor

În ianuarie 2016, fiul primarului a fost contactat de un prieten bun, Alex Dragomir, care reprezenta interesele unor investitori chinezi misterioși recomandați de o “persoană importantă din Ungaria”.

Dragomir e unul dintre apropiații președintelui de la Concordia Chiajna, Cristi Tănase, la rândul său om de încredere al foștilor acționari dinamoviști Nicolae Badea și Cristian Borcea. Fost jucător la Dinamo și la Sopron - pe vremea când clubul maghiar era patronat de prietenul lui Borcea, Marius Vizer - Dragomir i-a introdus la Academica Clinceni pe chinezii de la firma de management sportiv Anping.

dragomir tnase matache
Revelion împreună. Omul Anping la Clinceni, Alex Dragomir, fostul portar de la Cliceni, Florin Matache, și Cristi Tănase, președintele Chiajnei și fost angajat la Dinamo în administrația Badea-Borcea

Cu acordul asiaticilor, antrenor a fost adus Mugur Bolohan, un alt fost jucător la Dinamo în timpul administrației lui Borcea, finul lui George Becali.

Compania Anping a injectat în club 80.000 de euro: 70.000 de euro prin phone banking și 10.000 de euro la pungă.

Acum desființată, firma era folosită ca paravan legitim de proprietarul Eric Mao, un impresar chinez investigat în ultimii ani de Europol și UEFA pentru trucare de meciuri în Estonia, Letonia, Portugalia, Irlanda și, mai nou, Cehia.

În timp ce chinezii promiteau investiții uriașe, primarul Budeanu le-a făcut un cadou de bun venit. Printr-o hotărâre în regim de urgență (foto jos), Consiliul Local, în care se afla prietenul său, Constantin Bigan, a aprobat un proiect al primarului Budeanu prin care bani publici erau folosiți pentru plata datoriilor și pentru o injecție de capital în clubul proaspăt preluat de Anping.

screen shot 2017 05 18 at 22.31.59

Președinte suspendat pentru tentativă de blat

La scurt timp după intrarea chinezilor în club, președintele impus de Eric Mao, Alex Dragomir, a încercat trucarea unui meci din Liga 2, a fost denunțat și ulterior a fost suspendat de FRF pe o perioadă de 3 luni.

În vara lui 2016, echipa a plecat într-un cantonament în Austria, organizat tot de chinezii de la Anping. Alertați, procurorii austrieci au percheziționat hotelul și au extras istoricul convorbirilor telefonice ale fotbaliștilor și oficialilor. O judecătoare a considerat că nu există probe suficiente pentru deschiderea unui dosar penal.

suspicious
Extras dintr-un raport UEFA despre activitățile suspecte ale lui Eric Mao și ale companiei Anping, investitori la Clinceni în 2016

Surse judiciare susțin, însă, că, în discuțiile de pe Whatsapp, jucătorii foloseau mesaje codate despre meciuri trucate, înlocuind numărul de goluri cu produse alimentare. 

Argăseală, confidentul primarului

Alexandru Dragomir a părăsit clubul în 2017, iar la plecare a solicitat bani. În acel moment, George Becali a injectat în Academica Clinceni aproximativ 150.000 de euro. O parte din sumă, susțin surse din club, ar fi fost folosită pentru a regla conturile cu omul mafiei asiatice.  

Până la 1 iulie 2018, dintre fotbaliștii plătiți de patronii chinezi în primăvara lui 2016, în lot se mai afla doar Costin Gheorghe, fiul preotului din Clinceni. Una dintre surorile sale este căsătorită cu fostul stelist Paul Pârvulescu (finul lui Laurențiu Reghecampf), iar cei doi l-au cununat pe fiul primarului, Valentin Budeanu, în vara lui 2017.

În weekend, după ce familia Budeanu a ajuns la o înțelegere de finanțare cu George Becali, Academica Clinceni i-a readus pe Răzvan Patriche și Vasile Olariu, și ei aflați la echipă în timpul investiției în club a mafiei asiatice.

Conform surselor Gazetei, colaborarea neoficială dintre Clinceni și FCSB durează de ani buni. Valeriu Argăseală este unul dintre confidenții primarului Adrian Budeanu și vine des la restaurantul Belvedere din comună. Patronat de Iulian Voiculescu - un alt prieten de-ai primarului și președintele din acte al clubului Academica - Belvedere este localul unde FCSB a sărbătorit câștigarea titlului din vara lui 2015.

831394 primarul si ceilalti copy
Loja FCSB. Pe rândul de jos, sub stafful FCSB, se află Țiți Dumitriu, primarul Budeanu, Iulian Voiculescu și Constantin Bigan. Sursă: GSP

Restaurantul îl leagă pe Valeriu Argăseală de un alt personaj implicat în trucarea de meciuri. Suspendat 9 luni de FRF pentru manipulare ilegală de rezultate la FC Caransebeș, antrenorul italian Giovanni Pisano a mărturisit într-un interviu pentru Libertatea că a ajuns inițial la Cliceni prin intermediul lui Argăseală și al patronului de la Belvedere, Iulian Voiculescu.

2-5este rezultatul poate celui mai controversat rezultat din istoria recentă a FCSB, în jocul cu Viitorul. La final, George Becali a declarat că "meciul nu a fost blat, a fost omenie"

În baza relațiilor de prietenie strânse dintre Argăseală și primarul Budeanu, grupele de copii și juniori de la FCSB au folosit în ultimii ani baza din Clinceni, deși FCSB nu a avut - susțin sursele Gazetei - niciun contract încheiat, așa cum cere regulamentul.

Contactat, primarul Budeanu a dat un răspuns vag: “Cred, nu știu, că n-am eu contract. Părerea mea e că există la Academica, la asociație”.

Acum, FCSB va controla direct clubul din Clinceni.

În urma înțelegerii dintre familia Budeanu și George Becali, 10 jucători vor fi împrumutați la Academica Clinceni, iar Becali va suporta salariile fotbaliștilor din lot, estimate la 15.000 de euro lunar.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
107655353408161
Nicusor Potop  •  02 Iulie 2018, 20:02

Ca sa scape de plata prejudiciului.

para.para
para.para  •  02 Iulie 2018, 18:10

"De ce investește Becali la Clinceni: asociere curioasă cu o familie care a oferit clubul mafiei asiatice a pariurilor" - voi ce vroiati, sa se asocieze cu vreun membru al Academiei Romane? Apropo, tricoul ala de care ziceti voi gesepistilor ca e primit de la fcsb, daca e sa ne luam dupa sigla si strict juridic, apartine altei echipe.

cetateanul_surmenat
cetateanul_surmenat  •  02 Iulie 2018, 17:48
Postat de faliment_fc_fcsb pe 02 Iulie 2018, 16:21

Pai cu cine putea să se asocieze Jiji si FîCîSîBî-ul? Cu Ed Witten, cu Peter Higgs?? Infractor la infractor trage! Cel mai probabil ei la o infracțiune s.au cunoscut, la vreo combinație, la pacanele prin casino sau la o smenareala cu pariurile (să nu uitam de meciul din Ghencea: FCSB vs Gloria Buzau 1-1!) etc. Ăștia sunt. Spune.mi cu cine umbli ca să îți spun cine ești!

Ce rau esti, de ce il faci pe Lacatus infractor? Ca doar si el a lucrat cu jiji, si, prin deductia ta "infractor la infractor trage", il etichetezi ca infractor. La fel si peluzarii care primeau bani de la cioban, dupa logica ta sunt tot infractori? Aaaaaaa, astia nu pt ca si tu esti parte dintre ei (tu esti Katalynna? ti-ai schimbat pseudonimul?)

Vezi toate comentariile (9)
Comentează