GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ANIVERSARE

"Geniul-nebun" al Bulgariei face 52 de ani! Întrebarea care nu moare nici după două decenii: cine a fost mai mare, Hagi sau Stoicikov?

Articol de GSP - Publicat joi, 08 februarie 2018 14:39

Două state care merg mână în mână de la oferte pe litoral la poziționare geografică ori aderarea în UE, România și Bulgaria sunt unite sentimental și de cei mai mari fotbaliști din istorie, Gheorghe Hagi și Hristo Stoicikov.

Buni prieteni, cei doi au fost coechipieri la FC Barcelona, sunt ambii născuți în luna februarie, pe 5 și pe 8, și au prins apogeul carierei la același turneu, Campionatul Mondial din 1994!

Azi, Stoicikov împlinește 52 de ani. Mai tânăr cu un an decât Gică, Hristo a avut o carieră mult mai zbuciumată. L-a depășit pe român la două cifre. Are Balonul de Aur, cea mai importantă distincție individuală, câștigată în 1994, și Liga Campionilor luată cu Barcelona.

Dincolo de trofee, există întrebarea: cine a fost mai bun?

DE CE STOICIKOV

- Balonul de Aur, cucerit în 1994;
- Gheata de Aur, cucerită în 1990;
- Parcurs mai lung la CM 1994, când a ajuns în finala mică a turneului american cu Bulgaria;
- 23 de trofee față de doar 18 ale lui Hagi;
- 13 trofee câștigate doar cu FC Barcelona, printre care Liga Campionilor în 1992. A rezistat mai multă vreme la o echipă de înalt nivel decât Hagi, 5 ani;
- Trofee câștigate pe 3 continente.

DE CE HAGI

- Îl depășește clar la numărul de turnee finale, 6 față de doar 3;
- Mult mai constant la echipele de club, unde Stoicikov a schimbat 8 formații, iar pentru ȚSKA și Barcelona a jucat chiar de două ori; Stoicikov a trecut și prin SUA, Japonia sau Arabia Saudită;
- Idol la Galatasaray și în România, pe când Stoicikov este simbol al ȚSKA, însă considerat doar al doilea fotbalist al secolului în țara vecină, după idolul lui Levski, Georgi Asparuhov, decedat într-un accident auto la doar 28 de ani;
- A jucat atât la Real Madrid, cea mai titrată echipă din Europa, cât și la Barcelona;
- Carieră de antrenor mult mai reușită, cu trofee la Galata ori Viitorul, Stoicikov are doar un loc doi în Africa de Sud.

Cine a fost mai bun?

Hagi
Stoicikov

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (43)
agamitza
agamitza  •  11 Februarie 2018, 19:41

Stoicikov are doua trofeie: Balonul de Aur si Liga Campionilor. Hagi niciunul. Restul sunt povesti.

831959706877275
Cristian Baltaru  •  10 Februarie 2018, 20:29
Postat de Toader Prangate pe 10 Februarie 2018, 13:01

Finala mică 16 iulie 1994 12:30 PDT Suedia 4 – 0 Bulgaria Brolin A marcat în minutul 8 Mild A marcat în minutul 30 Larsson A marcat în minutul 37 K. Andersson A marcat în minutul 40 Unde e bronzul?

Bulgaria(împreună cu Hristo Stoicikov)a câștigat într-adevăr bronzul la C.M.SU.A.'94,întrucât organizatorii au decis să acorde medalii de bronz atât câștigătorilor finalei mici cât și învinșilor finalei mici,acea decizie fiind luată înaintea începerii C.M.S.U.A.'94.Deși au fost învinși,cum bine ați scris cu 4-0 de suedezi în finala mică,ei au luat bronzul la fel ca suedezii.De asta are Hristo Stoicikov medalie de bronz la un C.M.,datorită unei decizii organizatorice,altfel avea împreună cu Bulgaria doar un loc 4 fără medalie de bronz. :)

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  10 Februarie 2018, 20:14

ÎMI DORESC SA MAI VĂD UN FOTBALIST ROMAN LA FORȚELE SPANIEI ! ÎMI DORESC SA MAI VĂD UN FOTBALIST ROMAN CE ORCHESTREAZA NATIONALA MARE LA UN SFERT DE CUPA MONDIALA !! ÎMI DORESC SENZAȚIA AIA DE ECHIPA INVINCIBILA CARE MI-O DĂDEA NATIONALA !!! DOAMNE, PE CÂND UN ALT/NOU HAGI PENTRU ROMÂNIA ?? #RESPECT GHEORGHE HAGI#

Vezi toate comentariile (43)
Comentează