GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  REMEMBER

SPECIAL GSP.ro Azi se împlinesc 33 de ani de la un meci de legendă » Povestea celor 11 ani magnifici ai Științei: "Noi v-am învățat ce e ăla fotbal spectaculos! Noi, cei de la Craiova"

Articol de - Publicat miercuri, 20 aprilie 2016 13:03

Nu vă e dor de Craiova Maxima? La 33 de ani de la semifinala cu Benfica, GSP.ro prezintă povestea celei mai strălucitoare perioade din istoria alb-albastră, presărată, în premieră, cu statisticile inedite ale oltenilor de vis. Cei 11 ani. Adică drumul de la "Oblemenco al nostru e / Cel mai bun din RSR!" la bara lui Crişan din meciul cu Benfica. 

Sunt mai bine de trei decenii de-atunci, însă totul pare mult mai îndepărtat. Îndepărtat de meciurile în care “Extensivul” primește doar câteva sute de privitori pe partidă. Îndepărtat de perioada tulbure de la Craiova, în care cearta pe palmares, siglă și istorie a trecut în fața fotbalului.

Nu vă e dor de Craiova Maxima? La 33 de ani de la semifinala cu Benfica, GSP.ro prezintă povestea celei mai strălucitoare perioade din istoria alb-albastră, presărată, în premieră, cu statisticile inedite ale oltenilor de vis. Cei 11 ani. Adică drumul de la "Oblemenco al nostru e / Cel mai bun din RSR!" la bara lui Crişan din meciul cu Benfica. 

Sunt mai bine de trei decenii de-atunci, însă totul pare mult mai îndepărtat. Îndepărtat de meciurile în care “Extensivul” primește doar câteva sute de privitori pe partidă. Îndepărtat de perioada tulbure de la Craiova, în care cearta pe palmares, siglă și istorie a trecut în fața fotbalului.

În urmă cu 33 de ani, pe 20 aprilie 1983, Universitatea Craiova încheia dramatic prima semifinală de cupă europeană disputată de o echipă din România în competiţiile organizate de UEFA.

Pentru mulţi, acela avea să fie şi finalul unei poveşti fantasice scrise timp de un deceniu, destul cât să hrănească generaţii întregi. O poveste cu eroi rămaşi şi astăzi în sufletul multor microbişti.

"Craiova a fost şi cea mai bună, şi cea mai frumoasă echipă a tuturor timpurilor" sunt cuvintele pe care Ilie Balaci le spune de fiecare dată când poartă un dialog despre fotbal. La fel şi orice discuţie cu un fan al „alb-albaştrilor” duce spre aceleaşi vremuri.

Au fost 11 ani de glorie, 11 ani în care s-au adunat cele mai multe trofee şi au deschis drumul marilor performanţe europene la nivel de club. Au fost 11 ani care înseamnă, în mare, istoria fotbalului din „Cetatea Banilor”. Pe scurt, „EI SUNT UNIVERSITATEA CRAIOVA”!

Sorin Cîrţu: "Noi v-am învăţat ce e ăla fotbal spectaculos! Noi, cei de la Craiova"

7trofee din 10 ale Craiovei au fost câştigate în cei 11 ani!

Pînă la startul ediţiei 1972/73, "alb-albaştrii" se puteau lăuda cu un loc 3 în 1967 şi cu 3 titluri de golgheter, toate câştigate de Ion Oblemenco, cel care devenise un idol pentru întreaga Oltenie.

A urmat sezonul în care au luptat până la final cu Dinamo, pierzând în condiţii speciale titlul în faţa acestora. După ultima etapă, poetul Adrian Păunescu a numit într-un articol echipa "Campioana unei mari iubiri", titulatură devenită simbol pentru gruparea din Bănie. Tot la finalul ediţiei 1972/73, „Tunarul din Bănie” avea să devină pentru a 4-a oară cel mai bun marcator din campionat, performanţă pe care o mai realizase până atunci doar Ştefan Dobay în anii 30.

Stagiunea următoare i-a găsit în teren şi pe Costică Ştefănescu, transferat de la Steaua, şi "puştiul" Ilie Balaci. Finalul ediţiei de campionat a adus primul titlu în Bănie, sub conducerea lui Constantin Cernăianu.

Anul următor avea să consemneze prima finală de cupă, finală pierdută în faţa Rapidului lui Nae Manea.

Trofeul competiţiei "KO" avea să ajungă în premieră la Craiova în 1977, 2-1 cu Steaua în ultimul act, apoi, performanţa a fost repetată în 1978.

Vitrina clubului s-a îmbogăţit cu cel de-al 2-lea titlu în 1979/80 cu Velentin Stănescu la timonă şi cu eventul din 1980/81, când pe bancă s-a aflat acelaşi Oblemenco, devenit între timp antrenor.

Ultimul trofeu câştigat a fost Cupa din 1983, 2-1 cu Poli Timişoara.

  •  3 din cele 4 titluri, 3 din cele 5 locuri 2 şi 4 din cele 6 cupe au fost cîştigate de olteni în cei 11 ani!

  •  doar în două sezoane U Craiova nu a prins podiumul şi nu a jucat finala, 1975/76 şi 1978/1979.

  •  66 de jucători au evoluat pentru "alb-albaştrii" în campionat în cei 11 ani, perioadă în care pe bancă s-au aflat 8 antrenori.

  •  Costică Ştefănescu, Ilie Balaci şi Nicolae Negrilă sunt singurii fotbalişti au prins minute pe teren în cele 3 sezoane în care "Ştiinţa" a ieşit campioană.

  • 23.500 a fost media spectatorilor înregistrată pe "Central" în cei 11 ani.

Jucătorii cu cele mai multe meciuri în anii de glorie ai Craiovei (cei 11 ani):

Costică Ştefănescu - 303 jocuri
Ilie Balaci - 276 jocuri
Nicolae Negrilă - 242 jocuri
Zoltan Crişan - 221 jocuri
Costică Donose, Rodion Cămătaru - 210 jocuri
Nicolae Tilihoi - 201 jocuri
Sorin Cîrţu - 191 jocuri
Dumitru Marcu - 188 jocuri
Aurel Ţicleanu - 185 jocuri

Cei mai buni marcatori ai Craiovei în anii de glorie pe prima scenă:

Rodion Cămătaru - 79 goluri (9 sezoane)
Ilie Balaci - 75 goluri (10 sezoane)
Sorin Cîrţu - 74 goluri (7 sezoane)
Ion Oblemenco - 71 goluri (5 sezoane)
Dumitru Marcu - 56 goluri (8 sezoane)
Zoltan Crişan - 36 goluri (9 sezoane)

Primii şi în Europa

Tot în cei 11 ani s-au scris şi cele mai frumoase poveşti trăite în cupele europene de olteni. Totul a început pe "Stadio Comunale" din Firenze, de unde elevii lui Cernăianu au plecat pe 19 septembrie 1973 cu un 0-0 dătător speranţă, speranţă fructificată în retur printr-un gol marcat de Oblemenco în minutul 90.

Au urmat "strigătul" lui Domozină la golul lui Cîrţu de pe "Elland Road", meci care a consemnat prima victorie romănească la nivel de club pe pământ englez, remizele memorabile cu reprezentante ale marilor forţe continentale precum Fortuna Dusseldorf (RFG), Inter Milano sau Bayern Munchen, ultima dintre acestea întâlnită în primăvara lui 1982, în sferturile Cupei Campionilor, fază atinsă în premieră de o reprezentantă din România.

Apogeul s-a consemnat în 1982/83, atunci când, rând pe rând, Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux şi Kaiserlautern s-au înclinat în faţa celei devenite "Craiova Maxima", un fenomen care strângea în tribune spectatori din toate colţurile ţării.

Povestea s-a sfârşit pe 20 aprilie 1983, cu şutul lui Balaci, bara lui Crişan, ratările lui Cămătaru şi golul lui Filipovici.

Top cele mai multe prezenţe europene in perioada toamna 73-primavara 83 (in 72/73 nu a jucat in Europa):

1. Costică Ştefănescu, Ilie Balaci - 34 jocuri
2. Nicolae Negrilă - 31 jocuri
3. Zoltan Crişan - 30 jocuri
4. Rodion Cămătaru - 29 jocuri
5. Nicolae Tilihoi, Nae Ungureanu 27 jocuri

  •  38 de jucători au evoluat pentru Craiova în cei 10 ani în cupele europene

  • 38 de partide a disputat U Craiova din toamna lui 73 pînă în primăvara lui 83, 16 victorii, 9 remize şi 13 înfrîngeri.

Top cei mai buni marcatori în perioada de glorie amintită:

Sorin Cîrţu - 8 goluri (el este şi cel mai bun marcator din istoria Craiovei în cupele europene, 11 goluri)
Ilie Balaci - 7 goluri
Zoli Crişan, Rodion Cămătaru, Mircea Irimescu - 5 goluri

Playtech: Loredana, APARIŢIE WOW! Poza care a şocat internauţii, nimeni nu credea că va face asta. Nu ai voie să ratezi aşa ceva!


Comentarii (15)
124021931267836
Vasile Faghiean  •  20 Aprilie 2016, 23:27

Mama mia!ce amintiri frumoase, ce meciuri! ce fotbal frumos se juca, nu ca acum, erau fotbaliști adevarați! ce meci a fost cu Benfica! 0-0 la ei și 1-1 acasă! golul lor a fost marcat de SÂRBUL FILIPOVICI ,vulpoiul Filipovici cum îl numea regretatul SEBASTIAN DOMOZINA! din echipa Benficăi erau BENTU- PINTU- ALVARO-DIAMANTINO- FILIPOVICI-NENE CHALANA-etc-etc-etc!Înca îi mai țin minte și acum, și mai ales pe cei de la CRAIOVA MAXIMA! amintiri-amintiri-amintiri foarte frumoase! pacat că sa dus CRAIOVA -MAXIMA!!!

fcu1948
fcu1948  •  20 Aprilie 2016, 18:08
Postat de eugen76_pan pe 20 Aprilie 2016, 16:25

iubirea mea CS UNIVERSITATEA CRAIOVA!multumesc

Iubirea ta în vârstă de 3 ani o să se desființeze anul acesta! Amin!

fcu1948
fcu1948  •  20 Aprilie 2016, 18:03

Cu Știința mereu în suflet, iubirea nu se trădează niciodată! JUSTICE FOR CRAIOVA!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează