GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  INVESTIGAŢIE GSP

Le-au tăiat

Articol de - Publicat miercuri, 12 mai 2010 00:00

După anchetele Gazetei Sporturilor legate de patinoare şi bazine, investiţiile extravagante s-au oprit. Nu însă şi cele care au demarat deja.

1 aprilie 2010 Gazeta Sporturilor a început să publice ancheta care a pornit de la cele 6 patinoare de plastic construite în ţară pentru care statul a cheltuit aproape un milion de euro, a continuat cu baza de nataţie de la Otopeni, de 30 de milioane de euro, şi a terminat cu patinoarul olimpic de la Braşov, de 12 milioane de euro, adică de 3 ori mai mult decît unul identic construit în Ungaria.

Toate aceste obiective sportive au fost atribuite de către instituţiile statului firmei MBS Group, al cărui acţionar majoritar este Gabriel Silagyi, consilier PD-L. În 8 luni, MBS Group a cîştigat lucrări publice în valoare de aproape 70 de milioane de euro.

10 mai 2010 Preşedintele României, Traian Băsescu, la şedinţa de la Parlament cu premierul Emil Boc şi cu parlamentarii PD-L, ai UDMR şi independenţi: "Aveţi şansa să fiţi cei care au scos România din criză sau cei care au îngropat-o. Dacă veţi fi cei care veţi scoate România din criză, veţi fi cei care veţi culege beneficiile în 2012. Dacă nu veţi fi cei care veţi scoate România din criză şi vor continua acţiunile clientelare bine evidenţiate de presa centrală şi presa locală, veţi fi cei compromişi pentru totdeauna. Mă refer în primul rînd la PD-L".

11 mai 2010 Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a anunţat în cadrul unui simpozion că instituţia pe care o reprezintă va renunţa la investiţiile într-o serie de obiective sportive. "Am renunţat în acest an la construirea de bazine de înot, patinoare sau cămine culturale, deoarece aceste investiţii nu foloseau nimănui în momente de criză. Este puţin probabil ca un bazin de înot într-o comună să fie atît de necesar într-un an de criză", a spus ieri Elena Udrea.

30 de milioane de euro se scurg în continuare
Gazeta Sporturilor a solicitat ieri lămuriri din partea ministrului Elena Udrea dacă în categoria obiectivelor sportive stopate în acest an se află şi complexul de nataţie de la Otopeni. Această lucrare, derulată prin Compania Naţională de Investiţii, a fost atribuită în urmă cu două luni firmei lui Gabriel Silagyi, MBS Group, pentru suma de 30 de milioane de euro. Deşi MBS Group a fost declarat cîştigătorul licitaţiei pe 9 februarie, firma a deschis şantier la Otopeni încă din decembrie 2009. Soţia consilierului PD-L din Turda, Natalia Silagyi, lucrează la Direcţia Implementare Programe PHARE din ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în subordinea căruia se află CNI.

Un alt caz este cel al patinoarului din Tîrgu Mureş, care a înghiţit pînă acum 7,5 milioane de euro, iar pentru finalizare ar mai fi nevoie de încă 3 milioane de euro.
Pînă la încheierea ediţiei, MDRT nu a formulat nici un răspuns.

Fără răspuns şi de la Braşov
Patinoarul olimpic de la Braşov a fost inaugurat de ministrul Elena Udrea la începutul acestui an. Investiţia, derulată tot prin CNI şi executată tot de MBS Group, a costat statul 12 milioane de euro, de 3 ori mai mult decît au plătit ungurii pentru o arenă identică la Miskolc, primind bonus de la constructor şi un patinoar neacoperit. Gazeta Sporturilor a solicitat Primăriei Braşov contractul semnat cu MBS Group, care este un document de interes public. Răspunsul autorităţilor braşovene a fost negativ, ele motivînd că investiţia a fost preluată de CNI. De două săptămîni, Gazeta aşteaptă documentele de la CNI.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
 •  12 Mai 2010, 17:17

Dar de ''baze sportive'' prin sate la 100.000 euro bucata ce ziceti? Practic un teren 60x25 m cu iarba sintetica si 2 grupuri sanitare cu vestiar. Investitia maxima (desi nu cred ca era necesara in perioada asta) 45.000 euro. Lucrurile se desfasoara astfel: o firma PDL castiga licitatia, o subcontracteaza cu 35.000 euro iar diferenta intra in buzunarele PDL-istilor. Nu le mai ajunge, bai frate, hulpavii naiba!

 •  12 Mai 2010, 15:34

Corect, felicitari D-lui Presh si d-nei lui! Atat au inteles, nu avem nevoie de aceste lucruri! Cred ca ar fi zis mai bine: "Nu avem nevoie de bazine si sali de sport... la un pret corect!" Adica, nu putem sa furam, nu mai contruim! Nu ne pasa de fapt sa facem un lucru cum trebuie si pentru ca trebuie, vrem sa-l facem cum vrem noi! Sunt curios ce gaura vor gasi acum sa o astupe cu aceste hartii, pardon bani. Ma indoiesc ca vor fi folositi cum trebuie - sosele, poduri etc

 •  12 Mai 2010, 14:25

gsp va mai dau un subiect asemanator ...relativ legat de ce ati anchetat TURDA -atribuirea mai ales modul deatribuire si desfasurare al Proiectului de reabilitare si modernizare a centrului istoric ( care se face in secret fara licitatie ...foarte putina lume stie de acest lucru)

Vezi toate comentariile (6)
Comentează