GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  SUPERLATIVELE GSP 2012

Unicul Raul » Cel mai bun fotbalist al anului nu are nici un meci întreg pentru echipa naţională

Rusescu l-a schimbat pe Marica în minutul 65 al meciului cu Andorra
Rusescu l-a schimbat pe Marica în minutul 65 al meciului cu Andorra

Articol de - Publicat vineri, 21 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 20 decembrie 2012 19:11

Rusescu devine singurul fotbalist român din cei 23 desemnaţi cîştigători în istoria Anchetei Gazetei care a bifat o singură selecţie la prima reprezentativă, în care a jucat doar 35 de minute cu Andorra.

Nicolae Dobrin şi Raul Rusescu! Au fost cele două nume pe care Gazeta le-a tipărit pe trofeul primit de cîştigătorul din acest an. Numele trofeului e chiar Nicolae Dobrin, datorită performanţelor incredibile pe care le-a realizat în fotbalul românesc, dar şi datorită faptului că a fost primul cîştigător al Anchetei GSP. Al doilea, Raul Rusescu, pentru că a fost desemnat de lumea fotbalului, fani şi ziarişti cel mai bun jucător român al anului 2012.

Din 1966, de cînd Gazeta oferă acest trofeu, nici unul din cei 22 de cîştigători nu s-a aflat în situaţia în care e acum Rusescu. Golgeterul Stelei este singurul cîştigător din istorie cu un singur meci la prima reprezentativă! El a bifat 35 de minute în meciul din preliminariile Campionatului Mondial din 2014, România - Andorra 4-0.

Precedentul Duckadam
Pînă acum, cele mai puţine meciuri la echipa naţională le avea Helmuth Duckadam, care a cîştigat trofeul în 1986, anul în care a cîştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, apărînd 4 penalty-uri. Pînă cînd a fost desemnat cîştigător în Anchetă, Duckadam prinsese doar două meciuri în poarta României.

Un al lucru interesant în cazul lui Raul Rusescu este faptul că între momentul în care a debutat la echipa naţională, 11 septembrie 2012, şi momentul acordării premiului au trecut doar 2 luni! O altă premieră în istoria de 46 de ani a Gazetei.

Ultimii doi care reuşiseră să cîştige mai rapid trofeul, după acest principiu, au fost Nicolae Dobrin şi Florea Dumitrache, ambii laureaţi după 6 luni de la debutul sub tricolor. La polul opus se află Ilie Balaci, care a debutat la "naţională" în martie 1974 şi abia după 7 ani şi 8 luni a fost desemnat cîştigător în Ancheta Gazetei.

Surpriza din ultimii 35 de ani
Raul Rusescu e cîştigătorul trofeului de "cel mai bun fotbalist român" cu cea mai scăzută cotă din 1978 pînă în prezent. Atunci a ieşit Narcis Coman, portarul de 32 de ani de la CS Tîrgovişte, echipă care termina anul pe locul 5 în Liga 1.

Coman, care a evoluat în cariera sa şi la Dinamo, şi la Steaua, se afla pe finalul carierei. A prins însă un an perfect şi le-a luat faţa lui Dobrin, Costică Ştefănescu şi Cornel Dinu. "Cînd am auzit, era să cad de pe scaun. Păi, eu în faţa lui Dobrin şi a lui Dudu?!", şi-a reamintit Coman cum a trăit momentul în care a aflat că e cîştigător.

545962-castigatori.jpg

TOP 5 CELE MAI MULTE SELECŢII
1. Cornel Dinu: 45
2. Ilie Balaci: 44
3. Dorin Mateuţ: 36
4. Adrian Mutu: 34
5. Cosmin Contra: 29

TOP 5 CELE MAI PUŢINE SELECŢII
1. Raul Rusescu: 1
2. Helmuth Duckadam: 2
3. Florea Dumitrache: 3
4. Nicolae Dobrin: 6
5. Narcis Coman: 7

Playtech: ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!


Comentarii (4)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  21 Decembrie 2012, 17:03

Sa se fereasca de nationala ca o sa l injure lumea ...

yoz7777
yoz7777  •  21 Decembrie 2012, 14:34

De ce va mirati cu singura selectie a lui Raul? Pe vremea celor mentioneti de voi era un mare eveniment sa joci la nationala, deoarece putini aveau sansa sa joace meciuri internationale. Daca erai eliminat din primul tur, jucai maxim 2 meciuri. Astazi, selectia la nationala Romaniei (si nu numai, nu uitati ca sunt brazilieni care nu dau doi bani pe meciurile Selecao), nu este o realizare. Ce a mai facut echipa nationala la ultimele campanii - a jucat macar un baraj? Nu! Hai sa spun ca merita sa joci cu Olanda, vorbesti de experienta, insa vorbesti de un singur meci intr-un an, meci pe care de regula il pierzi sau te bucuri daca faci egal. Prezenta la national nu mi se mai pare un criteriu.

forumeer
forumeer  •  21 Decembrie 2012, 02:54

Nu stiu daca e neaparat un criteriu dupa care sa fie contestat Rusescu. Florea Dumitrache avusese 3 meciuri pana cand a iesit cel mai bun fotbalist roman al anului si dupa... stie oricine cat de bine a continuat sa evolueze si cate a facut pt fotbalul romanesc. Are timp si Raul sa fie luat la nationala, sper sa-l ia odata Piturca... Am mai scris, dupa mine, ar trebui sa fie: Marica, Mutu, Rusescu, M.Niculae. Si dupa ce se retrag Mutu si Niculae, sa fie adusi Grozav si Stancu.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează