GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  POLITICĂ

EXCLUSIV Atac la primării » Foștii oameni de fotbal care candidează la alegerile locale din această toamnă

Viorel Ion, candidat la primăria din Buzău, alături de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu // foto: Facebook
Viorel Ion, candidat la primăria din Buzău, alături de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu // foto: Facebook

Articol de - Publicat joi, 30 iulie 2020 17:04 / Actualizat joi, 30 iulie 2020 17:21

Marius Stan, Constantin Frățilă, Viorel Ion și Traian Bendorfean au făcut carieră în postura de fotbalist, arbitru sau conducător. Visează acum să ajungă în fruntea orașelor Galați, Constanța și Buzău ori a județului Mureș, candidând la alegerile locale din 27 septembrie.

Programate pe 27 septembrie, alegerile locale vor aduce în cursă și câteva nume provenite din sport, care vizează posturi în administrațiile teritoriale ale țării. Fie că a fost vorba despre scrutinuri electorale parlamentare, europarlamentare, la primării sau Consilii Județene, politica a captat multe personalități care au făcut carieră pe stadioane sau în săli, de la Ilie Năstase și Anghel Iordănescu până la Helmut Duckadam și Corina Ungureanu. Unii cu succes, alții cu rateuri epocale!

Galați: Stan vrea al doilea mandat

Marius Stan își încearcă acum din nou norocul la Primăria Galați, pe care a mai condus-o în perioada 2012-2016, din partea PNL. Atunci avea un mare capital de imagine după ce Oțelul izbutise să cucerească în premieră titlul național, în 2011, cu Stan în postura de președinte. El candidează pentru ProRomânia, partidul lui Victor Ponta, iar principalul contracandidat e actualul edil, Ionuț Pucheanu (PSD).

„Am de îndeplinit o datorie, să facem un stadion nou, proiect care a fost abandonat după mandatul meu anterior. Iar cu echipa de fotbal, pentru care există o pasiune incredibilă, trebuie să ajungem din nou acolo unde a fost”, spune Stan despre planurile lui politice legate de sport.

EXCLUSIV Atac la primării » Foștii oameni de fotbal care candidează la alegerile locale din această toamnă
Petrolul e ultimul club la care a activat Marius Stan // foto: Facebook

Constanța: Frățilă promite să ducă Farul în Europa

În orașul de la malul Mării Negre, unul dintre numele care atacă Primăria e Constantin Frățilă, fost „central” în Liga 1 în perioada 1995-2002. Prosper om de afaceri, cu business-uri în construcții, turism și pe bursă, Frățilă are o avere estimată la circa 35 de milioane de euro.

Într-un interviu oferit GSP în 2016 povestea: „În 2000, am vândut compania de maxi-taxi din Constanța și am cumpărat 42% din societatea de construcții a orașului, actualul COMCM. SIF Transilvania era majoritar cu 56% și am început să iau acțiuni la ei. Și eu, și soția. Prețurile erau jos, urcau permanent. Am prins gustul, mai ales că activitatea pe bursă era neimpozabilă atunci. 

Tot ce acumulai însemna plusvaloare. Am intrat și la SIF Moldova, de unde aveam să scot unul dintre cele mai mari câștiguri. Iar în 2008 portofoliul meu valora 80 de milioane de euro! Dar, din cauza crizei, am pierdut 60 de milioane de euro în șase luni! Dacă vindeam înainte, banii ăștia îi scoteam. Oricum, 80% din ce am strâns se datorează bursei”.

Frățilă va candida din partea partidului Liga Organizată a Regiunilor Drepte (LORD), o formațiune înființată recent, pe care o conduce în calitate de președinte. „Farul va redeveni echipa orașului, va reajunge în Liga 1 și, în timpul mandatului meu, va merge și în cupele europene. Știu cum trebuie făcute lucrurile bine în fotbal”, spune Frățilă despre una dintre temele de campanie. 

De asemenea, el are pe agendă alte două măsuri radicale în Constanța: cartierul social „Henri Coandă” va fi mutat la periferia orașului, iar asistaților social apți de muncă li se vor tăia ajutoarele!

EXCLUSIV Atac la primării » Foștii oameni de fotbal care candidează la alegerile locale din această toamnă
Frățilă a fost arbitru în Liga 1 în vremuri tulburi ale fotbalului românesc și a făcut avere din afaceri pe bursă

Buzău: Viorel Ion se vede domn’ primar

Fost atacant la Steaua, Oțelul și Gloria Buzău, Viorel Ion a fost consilier local, acum e viceprimar, iar la alegeri își propune să devină edilul Buzăului. Va fi candidatul ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

În 2016, a fost suspendat pentru doi ani de FRF pentru că în perioada 2014-2015, în calitate de antrenor al Gloriei, a participat alături de staff și de 14 jucători la trucarea unor jocuri din L2 pentru a obține câștiguri ilegale la pariuri.

„Am refăcut deja stadionul de atletism, inclusiv pentru competiții internaționale, vom construi un complex sportiv pe fonduri europene la ieșirea spre Brașov, cu terenuri de fotbal și tenis, iar stadionul mare e în lucru pentru modernizare. Se lucrează la fațada exterioară, apoi se va trece la retușările din interiorul arenei. Am schimbat și gazonul, refăcut de la zero, cu instalații, cu tot ce trebuie. Nu se mai făcuse nimic la suprafața de joc din anii ‘70”, subliniază „Vioară”.

EXCLUSIV Atac la primării » Foștii oameni de fotbal care candidează la alegerile locale din această toamnă
Viorel Ion, alături de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu // foto: Facebook

Tg. Mureș: Bendorfean luptă pentru CJ

Fost goalkeeper la Mediaș, Reghin și ASA Tg. Mureș, inclusiv în L1, Traian Bendorfean e candidatul ALDE la Consiliul Județean Mureș. Om de afaceri, s-a stabilit în Spania până în 2007, după ce s-a retras din fotbal, având un restaurant la San Sebastian. 

Revenit în țară, și-a deschis o pensiune în județul Mureș, a lucrat pentru Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, iar din martie 2020 a inițiat campania „Dăruind o mască, protejăm o viață”, care a vizat donarea a 170.000 de măști de protecție în comunitățile din Mureș. A rămas în legendă un tur de campionat în poarta lui ASA în care a apărat 9 lovituri de la 11 m! A strâns aproape 250 de partide în L1 și L2.

Câte posturi vor fi la alegeri

41președinți de Consilii Județene
3180primari
40.022consilieri locali
1338consilieri județeni
EXCLUSIV Atac la primării » Foștii oameni de fotbal care candidează la alegerile locale din această toamnă
Bendorfean a împlinit 52 de ani pe 15 iunie // foto: Facebook

Citește mai multe știri de actualitate:

S-a încheiat Adunarea Generală de la LPF » „Câinii” tremură! Cluburile au decis: ce se întâmplă cu Dinamo + când ar începe noul sezon

Liga 1 pe marginea prăpastiei! Deținătorul drepturilor TV nu vrea să mai respecte clauza care ține cluburile pe linia de plutire

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
fibra
fibra  •  31 Iulie 2020, 08:01

Invazie de "intelectuali" la locale. Fara aceste genii ale administratiei suntem pierduti.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează