GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  REMEMBER

Azi se împlinesc 6 ani fără Dobrin » Cîteva momente importante din cariera "Gîscanului"

Articol de - Publicat sambata, 26 octombrie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 26 octombrie 2013 16:59

Astăzi se împlinesc 6 ani de cînd fostul mare fotbalist Nicolae Dobrin s-a stins din viaţă în Spitalul Judeţean din Piteşti. "Prinţul din Trivale" a fost unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti români, driblingurile şi pasele sale făcînd din acesta unul din cei mai mari jucători din istoria "sportului rege" din România.

GSP.RO rememorează cîteva momente importante din cariera "Gîscanului":

-Primul pas în Divizia A l-a făcut pe 1 iulie 1962, la doar 14 ani, 10 luni şi 5 zile în partida Ştiinţa Cluj-Dinamo Piteşti 5-1. El este şi astăzi cel mai tînăr debutant din istoria campionatului României.

-A evoluat aproape întreaga carieră pentru piteşteni alături de care a cunoscut cele mai mari performanţe. A cîştigat de două ori titlul, în 1972 şi 1979. Memorabil rămîne meciul din ultima etapă a sezonului 1978/79 dintre Dinamo şi FC Argeş. Gazdele susţinute de 18.000 de spectatori, dar şi de sistem, aveau nevoie de victorie, dar, geniul lui Dobrin a făcut imposibil succesul "alb-roşilor".

-„Poţi prelungi cît vrei meciul. Dăm un gol mai mult ca ei!”, sunt cuvintele rostite calm de “decarul” piteştenilor chiar în momentul cînd arbitrul Anderco se pregătea să reia jocul, asta după ce Dudu Georgescu egalase la 3. Aşa a şi fost, deoarece “Gîscanul” a ţinut să-şi respecte promisiunea şi a marcat printr-un şut de la marginea careului. Peste jumătate de oră, federalii şi-au terminat şi munca neprogramată prin care au trecut pe trofeu numele ce i-a luat prin surprindere, FC Argeş.

-408 meciuri şi 111 goluri a strîns Nicolae Dobrin în Divizia A pentru FC Argeş şi CS Tîrgovişte (13 partide/5 goluri în 1981/82).

-26 octombrie 1966, Dinamo Piteşti - Toulouse FC 5-1, una din cele mai spectaculoase reveniri din istoria fotbalului românesc în cupele europene!

-După un 0-3 în Franţa, piteştenii au încercat imposibilul şi au reuşit! Cu Dobrin în teren, argeşenii au făcut o repriză secundă fantastică. Totul a început în minutul 50, atunci cînd "Gîscanul" a reluat în plasă o centrare venită de la Constantin David. Au urmat în numai noua minute înca doua reuşite, Constantin Radu şutînd de fiecare data puternic şi fara speranţa pentru Giussepin. Atacurile dezlanţuite aveau a-şi gasi rezolvarea în prelungiri, atunci cînd, Mihai Ţurcan a reluat în plasa o minge respinsă în disperare de apararea oaspeţilor.

-Peste 7 ani, pe 25 octombrie 1972, Gîscanul" marca în poarta Realului în prima victorie obţinută de o formaţie din România în faţa "colosului" spaniol. În retur, piteştenii au rezistat eroic pînă în  mintul 87, atunci cînd Santillana a marcat golul de 3-1, cel al calificării. A fost momentul cînd "Don Santiago" a descoperit un mare fotbalist, Gicu Dobrin. L-a dorit, l-a avut două săptămîni în curtea clubului, dar transferul a picat din cauza refuzului lui Nicolae Ceauşescu.

-În 26 din cele 38 de meciuri jucate de FC Argeş în principalele competiţii europene "Gîscanul" a fost pe teren. A marcat 8 goluri, 3 contra luxemburghezilor de la Aris şi cîte unul cu Toulouse, Ferencvaros,  Real, Fenerbache şi Valencia.

12 octombrie 1969: "Hai România! Mexico ' 70 te aşteaptă!"

-Învinşi cu un an în urmă de portughezii lui Eusebio, elevii lui Angelo Niculescu aveau să cîştige partida de pe "23 august" cu 1-0, gol Dobrin.

"Şi a venit minutul 30, minutul victoriei şi, foarte probabil al Mexicului: Dembrovschi interceptează mingea în propriul nostru teren şi după o cursă scurtă, îl deschide pe Lucescu. Acesta, fără să ezite, îl lansează pe Dumitrache în careul advers.Un dribling scurt, încă unul. Toţi aşteptam şutul, dar Dumitrache îl vede pe Dobrin pe un culoar mai bun şi îi lasă mingea. Şutul plasat şi puternic al excelentului jucător piteştean nu-i lasă lui Damas decît speranţa barei, dar aceasta, necruţătoare, îndrumă mingea în plasă, acolo unde a reuşit să o ajungă portarul portughez, 1-0 pentru România!" (Sportul).

A driblat, a pasat, a dansat printre adversari. Nimeni şi nimic nu l-a putut opri pe Dobrin aflat înt-o zi de graţie! A făcut un meci mare şi cu Grecia în noiembrie, scor 1-1, scor cu care România a mers după 32 de ani la Mondial. Din păcate, turneul mexican a fost pentru "Prinţul din Trivale" cea mai mare dezamăgire din carieră. Angelo Niculescu nu l-a folosit în niciunul din cele 3 jocuri, astfel, iubitorii fotbalului au ratat ocazia de vedea un duel Pele-Dobrin.

-A evoluat în 48 de meciuri în tricoul primei reprezentative şi a marcat 6 goluri.

-Nicolae Dobrin a fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971.

Gică Hagi: "Am deschis ochii cu Dobrin in fotbal. Am si jucat contra lui. Eu eram la Farul, el la Targoviste. Am vrut sa-i arata cat de bun sunt. Dobrin a fost unic prin modul lui de a juca fotbal"

Ilie Balaci: Dobrin era atât de mare ca fotbalist şi ca om, încât îţi era ruşine să îi treci prin faţă"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (56)
teilandezu
teilandezu  •  27 Octombrie 2013, 09:38
Postat de leroiv72 pe 26 Octombrie 2013, 17:51

indiferent ce ar fi facut gascanul, cat nu s'ar fi pregatit, etc...sa nu il bagi DELOC la mondialul mexican...nu poate fi decat incapatanare, cerbicie, caposenie! parca aceste epitete le intruneste si actualul selectioner, nu? bine macar ca nu mai avem un dobrin in vremurile noastre...

Pacat ! Toata lumea astepta o confruntare intre brazilianul Pele negru si romanul Pele alb . Pele a fost jucatorul cel mai unflat de presa , l-a transformat intr-o masina de facut bani . El a avut o super -echipa care i-a pus in valoare calitatile . Dobrin a FACUT o echipa . Datorita altruismului sau , la umbra lui au crescut destule flori frumoase si ce-i mai frumos , recunoscatoare .Radu II a spus intr-un interviu ca fara Dobrin , nici el , nici Troi , nici Doru Niculae si nici Argesul nu ajungeau acolo unde au ajuns.Cu tehnica,cu inteligenta si viziunea jocului era mult peste Pele .In tara era nu iubit , ci adulat , de respect nu mai vorbesc . Poate de aia n-a ajuns la Real Madrid.

teilandezu
teilandezu  •  27 Octombrie 2013, 09:05

Inaintea deplasarii in Grecia pentru meciul cu Olimpiacos (parca ) Argesul a stat 3-4 zile pe streandul Studentesc . Un joc de antrenament de-a latul terenului la porti de handbal cu Speriatu in poarta : Se bate un corner , Dobrin vine spre mingie simulind lovitura de cap , se apleaca intrind sub mingie si cu , calciiul o arunca in coltul lung sus la vinclu . Steriatu luase coltul scurt .Precizez , poarta de handbal . Care era asistenta selecta : Stefanescu Camataru Balaci Dumitrache Dinu Boc Lucescu care venisera sa =l vada si probabil sa bea o bere impreuna . Toata asistenta (streandul era plin si multi venisera sa-l vada pe Giscan ) a ramas fara grai , iar apoi a izbucnit in urale .

teilandezu
teilandezu  •  27 Octombrie 2013, 08:47
Postat de conasu_boeru pe 26 Octombrie 2013, 23:39

Parerea mea ca Dobrin a fost fotbalistul de geniu al fotbalului romanesc ! Nu uit in acel meci in care Dinamo a pierdut campionatul, pasa cu spatele dupa preluare a lui Dobrin catre Doru Nicolae care s-a dus glont spre poarta de la jumatatea terenului.. .... Evident ca atunci mi-a parut rau dar azi ma bucur ca am sansa sa vad un asa jucator unic si orice echipa ar fi fost , nu putea sa-i faca fata ! In afara de asta un om deosebit, un caracter unic ! Avea si el ca orice om greselile lui, dar inocente si de inteles la acele vremuri !

Corect si normal comentariul tau . Azi , rar un asemenea comentariu .I-mi amintesc si eu faza aceea . : stop cu piciorul in aer la centru terenului ( cu spatele la poarta dinamovista ) si pasa peste cap (fara ca mingia sa atinga pamintul ) la intinlirea cu Doru Niculae care deja era in alergare .A mai fost o faza in meciul cu Cehoslovacia cistigat de el prin golul dat cu capu la centrarea lui Lucescu Intre 4 adversari vine o mingie plouata . El face un pas cu stingul in fata-lateral ( 45 de grade stinga fenta pe care o folosea des ) , toti fug dupa fenta iar el din mijlocul lor ,cu ristul exterior al piciorului drept scoate mingia printre doi adversari , ii ocoleste si pleaca cu ea .

Vezi toate comentariile (56)
Comentează