GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INVESTIGAȚIE

Parchetul, comunicat oficial legat de trimiterea în judecată a lotului COSR după investigația GSP » Cât este prejudiciul calculat și cine e afacerista inculpată

Articol de , , - Publicat marti, 05 ianuarie 2021 12:52 / Actualizat marti, 05 ianuarie 2021 16:01

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a emis un comunicat astăzi, după ce patru persoane din COSR au fost trimise în judecată pentru abuz în serviciu în cazul echipamentelor sportivilor români de la Olimpiada din 2016. Paguba COSR este de 307.000 lei cu TVA, aproximativ 63.000 euro. 

  • Ioan Dobrescu (secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român în 2016), Carmen Trocan (director), Georgeta Mișcă (consilier juridic) și Răzvan-Silviu Dumbravă (director executiv) au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1. Al cincilea nume este Ileana Sabina Dumitrache, proprietar firmă, în timp ce COSR s-a constituit parte civilă
  • În timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, pe 7 august 2016, echipa de investigații GSP publica o corespondență în Gazeta Sporturilor, cu dovezi și mărturii că echipamentul sportivilor români era contrafăcut. Acesta costase 130.000 euro și era prezentat ca fiind Kappa, însă s-a deșirat, decolorat și rupt pe sportivi
  • Gazeta a descoperit inclusiv că Pax Creative, firma care a livrat echipamentul, a fost fondată de membrul CIO Octavian Morariu și secretarul general Dobrescu, al doilea aparând ca inculpat în dosar.
  • În 2018, ziarul afla că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 au deschis un dosar, trimis la instanță (Judecătoria Sector 1) la final de 2020. Acesta nu are fixat încă un termen

La o zi după ce GSP.ro a anunțat că Ioan Dobrescu și alți 3 șefi din COSR, alături de o afaceristă, au fost trimiși în judecată în cazul echipamentului contrafăcut de la JO 2016 - Rio de Janeiro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, cel care a instrumentat cazul, a remis un comunicat legat de dosarul ce va fi pus pe rol la Judecătoria Sector 1.

În comunicat, procurorii confirmă ceea ce ziarul anunțase cu o zi în urmă. „În cursul anului 2016, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a achiziționat echipament sportiv pentru asigurarea necesarului delegației României la Jocurile Olimpice RIO 2016 cât și pentru protocol de la o societate comercială. Ulterior, s-a stabilit că echipamentul sportiv a fost de slabă calitate, ceea ce a influențat caracteristicile de confort pentru participanți”.

Parchetul arată că cei 4 inculpați din COSR, pe atunci secretar general (Ioan Dobrescu), director juridic (Carmen Trocan), director economic (Răzvan Silviu Dumbravă) și consilier juridic (Georgeta Mișcă) „și-au încălcat atribuțiile de serviciu prin aceea că nu au respectat procedura de achiziționare a echipamentului sportiv prevăzută de legea privind atribuirea contractelor de achiziție publică”.

Din achiziția în valoare de 176.000 euro, conform instanței, COSR s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul calculat în valoare de circa 63.000 euro (307.000 lei cu TVA).

FOTO Reacția Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București

Afacerista, legături vechi cu COSR

  • Ioan Dobrescu, secretar general al COSR până în 2016;
  • Carmen Trocan, director al departamentului juridic al COSR la acea dată;
  • Georgeta Mișcă, consilier juridic în cadrul departamentului juridic al COSR pe atunci;
  • Răzvan-Silviu Dumbravă, expert în cadrul COSR.
  • Un al cincilea nume, Ileana Sabina Dumitrache, este o patroană de firmă implicată în această schemă. Printre cei trimiși în judecată nu se află niciun nume ori compania Pax Creative. 

Cine este, însă, a 5-a inculpată din dosar, Ileana Sabina Dumitrache?

Afacerista a fost implicată în compania Runners Club SRL în 2015, companie care a câștigat doar trei contracte în SEAP, toate cu COSR, legate de echipament aferent Jocurilor Olimpice de Tineret de la Lillehammer (Norvegia), la început de 2016.

Apoi, conform surselor din COSR, Dumitrache „era persoana de legătură cu Pax Creative, compania de la care am primit echipamentul pentru Rio.  Auzeam doar numele ei când venea vorba de Pax”, spun oameni din Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Firma Pax fusese fondată chiar de Ioan Dobrescu, secretarul general trimis în judecată, și de Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic - CIO.

Ieri, GSP.ro a anunțat că lotul COSR responsabil pentru achiziționarea unui fals echipament Kappa pentru JO de la Rio de Janeiro, 2016, care s-a deșirat și rupt pe sportivi, a fost trimis în judecată. Atunci, sportivii au acuzat, cu dovezi clare, că echipamentul se rupe pe ei, iar însemnele de pe el se dezlipesc. Investigația GSP a dus la percheziții la COSR, demisia lui Alin Petrache, a lui Ioan Dobrescu și, acum, trimiterea în judecată a secretarului general și a altor 4 persoane. 

Vezi și:

Investigație GSP: Patru șefi din COSR trimiși în judecată în cazul echipamentului fals Kappa al lotului României la Olimpiada de la Rio!

„Echipamentul nostru oficial la Rio se comportă ca unul contrafăcut”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
alenb
alenb  •  05 Ianuarie 2021, 16:14

Consilier juridic.. Pe bune? Ne iau drept prosti. Astia sunt doar plevusca, cel mai important fiind secretarul general, adica tot un functionar, cei care au pus la cale afacerea unde sunt?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează