GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PROTESTE LA BUCUREȘTI ȘI ÎN ȚARĂ

FOTO ȘI VIDEO Protestul din miez de noapte. 12.000 de oameni au scandat în Piața Victoriei împotriva ordonanțelor adoptate de Guvern. Cum s-a văzut totul

Foto: Alex Nicodim +10   FOTO
Foto: Alex Nicodim

Articol de , - Publicat miercuri, 01 februarie 2017 04:10

Peste 10.000 de bucureșteni, unele surse estimând numărul acestora la 12.000-15.000 de persoane, au ieșit să protesteze împotriva adoptării de către Guvern a proiectul de lege privind grațierea și ordonanța de urgență privind modificările la Codul Penal

Aceștia s-au strâns începând de la ora 23:00, imediat după anunțul ministrului Justiției, Florin Iordache. 

Timp de aproximativ 4 ore, mulțimea a scandat "Noaptea, ca hoții", "PSD, ciuma roșie", "Cine nu sare, nu vrea schimbare" și "Demisia".

Piața s-a umplut și după ce Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial, cu câteva minute înaintea miezului nopții. Totul în timp ce, pe străzile adiacente Pieței Victoriei, lucrătorii de la salubritate curățau străzile de zăpadă.

-8
grade Celsius au fost, azi-noapte, în București

Câteva bannere folosite de protestari:

  • Pentru cine e acasă: ieși afară, dacă-ți pasă!
  • Dormeam. Dar m-ați trezit, hoților
  • Amnistia distruge România
  • Elicopterul! Chemați elicopterul!
  • Fugi la Trump
  • În democrație, hoții stau la pușcărie
  • Democrație furată în ceas de noapte

Mulțimea a fost pașnică. Au existat doar câteva momente tensionate, la începutul protestului, când unele persoane au încercat să pătrundă în curtea Guvernului, iar altele au aruncat cu bulgări de zăpadă în oamenii de ordine.

S-au folosit și gaze lacrimogene, însă incidentul a fost unul izolat.

"AU PLECAT CÂND ÎN PIAȚĂ ERAU DOAR CÂȚIVA OAMENI"

Toate intrările în Guvern au fost păzite de cordoane de Jandarmi, iar alte câteva zeci de oameni de ordine au rămas în mijlocul curții.

Încă din timpul protestelor, oamenii au citit, pe smartphone-uri, articole din presa internațională, precum Washington Post, Reuters sau Associated Press.

"Să nu încercați să forțați. Oamenii (din Guvern) au plecat de multă vreme, încă de după ce s-a anunțat adoptarea ordonanței. Erau doar câteva zeci de protestatari, undeva, într-un colț al Pieței, când s-a plecat" jandarm din fața Guvernului

JURNALIȘTI RĂMAȘI BLOCAȚI ÎN GUVERN

Cu toate acestea, mai mulți ziariști au rămas blocați înăuntrul Guvernului, forțele de ordine invocând că o eventuală ieșire ar fi periculoasă.

"Eu sunt deja în Piața Victoriei, dar înăuntru, chiar în Guvern, unde am rămas după odioasa conferință de presă. Nu mai putem ieși afară, dar se caută soluții să fim scoși în siguranță. Până atunci, noi, jurnaliștii semi-captivi, ne uităm pe geam cum vin oamenii strigând spre Guvern - hoarde de elemente negative cum le-ar spune Ion Iliescu.

E amuzant că toți cei care trec și ne văd la ferestre ne arăta pumnul sau altceva (știți voi ce), crezând că suntem parte din acest trup penal, iar noi le arătăm legitimațiile de presă. Suntem cu voi, nu cu ei, cam ăsta e mesajul. E faină fraternizarea, fie ea și din spatele zidurilor", a scris Sebastian Zachmann, jurnalist Adevărul, pe Facebook.

Printre imaginile memorabile ale serii s-a numărat și un geam deschis la primul etaj al Guvernului, prin care se vedea o plasmă deschisă pe postul Realitatea TV, care transmitea în direct imagini cu mulțimea adunată în fața instituției.

PROTESTE ȘI ÎN ȚARĂ

În afară de București, lumea a ieșit în stradă și în alte orașe. Astfel, conform Hotnews, lumea a protestat și în Cluj-Napoca (5.000 de persoane), Sibiu (2.000), Timișoara (1.500), Brașov (1.500), Iași (500), Constanța (100) ori Ploiești (100). 

Evenimentul spontan de azi-noapte a fost precedat de alte două. Dintre care cel de duminică e considerat cel mai mare protest de după Revoluție. 50.000 oameni au mărșăluit prin București, iar numărul celor care au ieșit în stradă în toată țara ar fi depășit 100.000.

"Aceste măsuri vor face lupta anticorupție una irelevantă" Laura Codruța Kovesi pentru AP

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
854605894625108
Silviu Apostol  •  01 Februarie 2017, 14:11

E adevarat ca votul nu este obligatoriu ! Tratat cu "***" de majoritatea populatiei , "votul" s-a razbunat : a adus la putere partea cea mai *** si mai certata cu legea a clasei politice : PSD -ul ! Acum , aceste manifestatii de strada arata cat de tembeli suntem in alegerea viitorului : ne manifestam NUMAI DUPA ce apare o nenorocire !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

paulg40
paulg40  •  01 Februarie 2017, 10:32

Zachmann,Bronstein,Facebook,Finante la ultimul etaj hotel Bucuresti radio facebookenstein Reuters.Aici in Romania se traieste ca in paradis.Frica neinformarea dezinformarea si dulcele viitor al celor fara servici:presa mass media chipurile.

eugen76_pan
eugen76_pan  •  01 Februarie 2017, 09:58
Postat de ang3ldev1l pe 01 Februarie 2017, 09:24

sa fugiti catputeti din tara aia - adica ? tu nu faci parte din tara asta, esti din cercul ala dubios platiti de oamenii lui Soros, ca sa scrieti vrute si nevrute despre Romania, sa bage raca intre romani indiferent de subiect ?

BAA, un individ care accepta legalizarea hotiei nu este decat un *** aparut prin viata ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează