Articol de Romeo Ene - Publicat miercuri, 12 martie 2025 16:55 / Actualizat miercuri, 12 martie 2025 19:15
George Simion (38 de ani), președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a anunțat că își va depune candidatura la alegerile prezidențiale. Decizia vine în contextul în care candidatura lui Călin Georgescu a fost invalidată de Curtea Constituțională, AUR susținându-l pe pretendentul pro-rus.
Turul 1 al alegerilor prezidențiale 2025 din România va avea loc pe 4 mai 2025.
Turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025 din România va avea loc pe 18 mai 2025
Simion s-a lansat spre politică din peluză, ca fondator al unor grupări cu numeroase derapaje la meciurile naționalei.
Este cofondator al principalelor formațiuni care sprijină echipa națională a României, „Honor et Patria" și „Uniți sub Tricolor" (UST),
Simion a candidat și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, anulate de CCR. A obţinut 1.281.325 voturi valabil exprimate, reprezentând 13.86%, fiind clasat pe locul 4.
George Simion candidează din nou la alegerile prezidențiale: „Vă putem spune care este planul”
Simion a menționat că, după o întâlnire cu Anamaria Gavrilă, liderul Partidului Oamenilor Tineri (POT), și cu Călin Georgescu, s-a stabilit un plan, după invalidarea candidaturii celui din urmă.
„Cadrul în care transmitem acest mesaj nu este unul constituţional şi democratic. Trebuie să revenim la normalitate şi la turul 2. După ce noi, preşedinţii celor două partide suveraniste, împreună cu domnul Călin Georgescu, ne-am întâlnit, vă putem spune care este planul.
Toată presiunea este pe revenirea la turul 2. Noi, ca tineri, vom continua această mişcare suveranistă cu acceptul domnului Călin Georgescu şi vom face paşii necesarii mai departe. De data aceasta va fi nevoie de implicarea fiecăruia în strângerea de semnături.
Noi suntem împreună, nu există nicio altă soluţie. Mergem până la capăt aşa cum am promis în faţa voastră, în faţa poporului român”, a declarat Simion, potrivit Libertatea.
5 declarații tari făcute de George Simion, „ultrasul”-candidat
În toamnă, Simion a fost invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, acolo unde a abordat o multitudine de subiecte. Atunci, acesta a vorbit, în principal, despre felul cum ar schimba sportul românesc și despre ce lucruri nu i se par în regulă.
În plus, a atacat frontal controversele legate de partidul său, despre Rusia și Vladimir Putin, precum și despre viața de ultras și altercațiile cu organele de ordine.
„Am participat la fondarea mai multor grupuri de suporteri la nivelul echipei naționale”
Am participat la fondarea mai multor grupuri de suporteri la nivelul echipei naționale. Eu consider stadionul o reflexie a societății. Eu am învățat multe din lumea fotbalului. De la geografie, înainte să fac geografie la școală.
Cumpăram „Sportul românesc", pe care îl conduceați atunci, și mă uitam după aia pe hartă unde sunt toate echipele acelea din Italia, din Spania. Cred că am învățat mai multe din lumea asta a tribunelor decât în anii de Colegiu Național „Gheorghe Lazar" și la Universitatea din București.
După un meci al naționalei, România - Bosnia, am fost luat de jandarmi, înjurat, pus la pământ: „Simioane, bip, bip, bip, lasă că venim noi acasă peste tine cu Clanul Sportivilor!". Sigur, e un caz particular.
Majoritatea jandarmilor din România cred că sunt oameni respectabili, îi cunosc pe mulți, ne-au ajutat în acțiunile caritabile pe care le-am întreprins. Dar, în particular, acei jandarmi aveau conexiuni sau pretindeau că aveau conexiuni cu Clanul Sportivilor și se puteau da la...
Motivele pentru care George Simion este interzis în Republica Moldova și Ucraina: „S-a comis un jaf în zonă, vă rugăm să ne urmați!”
Eu am militat din liceu pentru reîntregirea națională, pentru drepturile românilor din Ucraina, pentru unificarea pașnică a celor două maluri ale Prutului și asta nu a fost pe placul puterii de la Chișinău, care își dorește să consolideze ceea ce a inventat Stalin. Națiunea moldovenească, o statalitate moldovenească, separată de identitatea românească
Am fost expulzat de vreo cinci ori! Asta e ultima expulzare. Prima a fost în 2015, când erau domnul Plahotniuc și domnul Ponta, ei erau actorii principali.
Am fost luat de agenții Securității de la Chișinău, de pe stradă: „Vă rugăm să ne urmați!". Am fost condus înapoi în România. Prima oară a fost în 2009, când era Vladimir Voronin acolo. Am participat pe un 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu țara, la ceea ce trebuia să fie o manifestare unionistă.
Dormeam la unul din colegii care au luat autorizație pentru mitingul de a doua zi, la Eugen Rusu, și ne-au așteptat zece gealați în fața blocului lui Eugen, din sectorul Botanica din Chișinău. Ne-au spus: „Stați! S-a comis un jaf în zonă, vă rugăm să ne urmați!".
Și am fost condus până la secția de poliție, unde mi s-a spus că voi fi reținut toată noaptea, pentru ca a doua zi să merg în fața judecătorului. „Dar ce am făcut?". Mi s-a luat cureaua, mi s-a luat portofelul.
Eu sunt printre puținii care, în spațiul public românesc, în momentul ocupării Crimeei au avut o reacție publică. Sigur că eram om politic atunci. Neavând ce să ne reproșeze, cu ce să ne asocieze, încearcă să ne pună etichete din acestea: „putinist", „extremist" și așa mai departe. Care nu sunt dovedite, nu sunt probate și nu se susțin concret în momentul în care vor să le lipească de noi.
- George Simion, candidat AUR pentru postul de președinte al României
Cine este George Simion
Simion este cofondator al principalelor formațiuni care sprijină echipa națională a României, „Honor et Patria" și „Uniți sub Tricolor" (UST). Tot el a pus bazele revistei „Romanian Ultras".
Cum e însă cunoscut Simion în universul stadioanelor? Mai degrabă ca un tip fără tangențe cu spiritul ultras! „Din câte știu, a migrat la începuturile lui și către galeria Stelei, și la Dinamo, dar n-a fost niciodată acceptat sau văzut ca un ultras veritabil.
Oricum, UST e identificată drept o grupare cu băieți refuzați pe la cluburi, care s-au dus spre națională fără niciun fel de legitimitate în materie de fenomen ultras”, spunea în 2020 unul dintre ultrașii bucureșteni, care susține că-l cunoaște bine pe președintele de la AUR.
„N-a fost niciodată interzis pe stadioane, cel puțin nu în perioada în care au început să se centralizeze delictele suporterilor recalcitranți. Conflictele lui mai aspre cu autoritățile au venit mai degrabă din zona extrafotbalistică”, explicase atunci o sursă din Jandarmerie.


