GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

JO 2020? Japonia vrea să renască prin sport

Copiii joaca fotbal cu voluntarii care ajuta Japonia in aceste zile (foto: Reuters) +2   FOTO
Copiii joaca fotbal cu voluntarii care ajuta Japonia in aceste zile (foto: Reuters)

Articol de - Publicat joi, 07 aprilie 2011 00:00 / Actualizat joi, 07 aprilie 2011 13:49

Masato Mizuno, vicepreşedintele Comitetului Olimpic Japonez, a declarat că ţara sa ar trebui să organizeze cît mai multe evenimente sportive, pentru a demonstra lumii întregi că îşi revine după dezastrele cu care niponii s-au confruntat în ultima lună. "Trebuie să găzduim competiţii internaţionale importante pentru a inspira întreaga naţiune, pentru a-i încuraja pe tineri să devină campioni şi să le crească moralul", a spus Mizuno.

Pe 11 martie, Japonia a fost lovită de un cutremur de 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami care a măturat oraşe întregi, lăsînd în urmă 25.000 de morţi. În prezent, pericolul nuclear paşte arhipelagul nipon, la centrala de la Fukushima înregistrîndu-se mai multe explozii şi scurgeri radioactive. Costurile dezastrului se ridică pînă acum la 310 miliarde de dolari.

Mai multe evenimente sportive din Japonia, printre care şi Campionatele Mondiale de patinaj artistic, au fost anulate.

O decizie, pe 10 aprilie

În ciuda momentului extrem de dificil pe care îl traversează ţara, Mizuno vrea să convingă poporul japonez că o candidatură la JO din 2020 ar fi tot ce ar trebui pentru a impulsiona reclădirea şi repunerea pe picioare a unei naţii întregi.

"Trebuie să-i convingem pe oameni de valoarea sportului, de mesajul olimpismului. Cred că ar merita efortul financiar", a spus acelaşi oficial.

O eventuală candidatură a oraşului Tokyo va fi supusă discuţiei municipalităţii pe 10 aprilie.

Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, a spus însă că nu este momentul potrivit pentru a se vorbi despre candidatura japoneză. "Este o naţiune în doliu, cu mari necazuri", a explicat Rogge. Tokyo a mai găzduit JO din 1964 şi a candidat fără succes la JO 2016, atribuite oraşului brazilian Rio de Janeiro.

Comitetle olimpice naţionale trebuie să-şi depună dosarul de candidatură la CIO pînă pe 1 septembrie. Pînă acum, numai Roma a anunţat oficial că va fi candidată la organizarea JO 2020.

Vezi mai jos o GALERIE cu fotografii din Japonia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
profil440
profil440  •  07 Aprilie 2011, 14:49

Si noi vrem sa candidam la JO 2020, dar din respect fata de Japonia ne vom retrage candidatura.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează