GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  TRAGEDIE

Judecata se tot amână în dosarul morții fotbalistului de 10 ani din Galați. Familia cere un milion de euro despăgubiri!

Locul unde și-a pierdut viața David Chiric
Locul unde și-a pierdut viața David Chiric

Articol de - Publicat miercuri, 12 aprilie 2023 15:05 / Actualizat miercuri, 12 aprilie 2023 19:19

Cazul lui David Chiric, copilul care a murit în aprilie 2021 din cauza neglijenței celor care au organizat și au participat la Cupa „Iepurașul" de pe baza „Dunărea” din Galați, e de un an la Judecătorie, dar procesul n-a intrat încă pe fond.

  • Familia vătămată cere, pe lângă pedepse penale, și un milion de euro daune morale Primăriei și inculpaților.

La doi ani după tragedia petrecută pe baza „Dunărea” din Galați, când la Cupa "Iepurașul", din aprilie 2021, un fotbalist de 10 ani, David Chiric, a murit ghilotinat de o placă din gardul de beton ce împrejmuia terenul, în justiție nu s-a întâmplat încă nimic. 

Cazul a stat la Parchetul din oraș un an, pentru finalizarea cercetărilor și întocmirea dosarului penal. Și mai multe persoane au fost trimise în judecată sub acuzația de ucidere din culpă.

Doar 4 termene într-un an în dosarul morții lui David Chiric

Ulterior, dosarul 6798/233/2022 a fost preluat de Judecătoria Galați, data înregistrării fiind 20 aprilie 2022. De atunci, în aproape un an, s-au dat numai 3 termene. Primul abia pe 24 noiembrie, o amânare „pentru continuitatea completului de judecată”, după care au urmat alte două, pe 22 ianuarie 2022 și 23 februarie 2023, ambele pe „lipsă de apărare”.

Mâine este doar al 4-lea termen, într-un caz care practic nici nu a început, fiindcă deocamdată nu s-a intrat pe fondul judecării.

Gazeta Sporturilor i-a contactat pe părinții lui David, dar aceștia au refuzat dialogul, spunând că nu mai vor să vorbească despre ce s-a întâmplat și nici despre situația dosarului.

Cum s-a petrecut tragedia

Pe 24 aprilie 2021, echipa Juniorul din Bârlad a participat la o competiție de fotbal organizată de clubul Sporting din Galați, pe baza „Dunărea”, care fusese preluată de Fundația „Sportul Gălățean”. 

Într-o pauză, David și alți colegi au cerut să mergă la toaletă, dar au fost îndrumați să se ducă după gardul de beton din jurul terenului. Au vrut să scurteze drumul și au trecut printr-o gaură de la baza gardului, de unde lipsea o placă.

Cum gardul prezenta multe zone deteriorate, placa de deasupra i-a căzut lui David în zona capului, ca o ghilotină. Copilul a fost transportat la spital, dar a murit în scurt timp. Tatăl său, Marcel Chiric, era acolo, dar în momentul producerii tragediei era plecat la un magazin din apropiere, să-i cumpere fiului său un suc. David era singurul copil al familiei Chiric. 

Cei de la Fundație și de la bază au susținut că, anterior acelei competiții, au notificat de mai multe ori Primăria Galați să facă lucrări de reparații ale gardului, dar fără niciun rezultat.

„Vrem să plătească toți cei vinovați! Măcar să se facă dreptate, să nu se mai întâmple așa ceva!”, spunea mama copilului, Doina Chiric, la puțin timp după decesul fiului său. Au trecut deocamdată doi ani, însă cazul tărăgănează, iar dreptatea rătăcește printre amânările justiției.

Ce prevede noul Cod Penal

Art. 192

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Persoane și instituții implicate în dosarul morții lui David Chiric

Inculpați

  • Fundația Sportul Gălățean
  • Florin Mirea - președinte Fundația Sportul Gălățean
  • Costel Ovidiu Mangu - antrenorul lui David Chiric
  • Tiberiu Vasile Grosu - organizatorul Cupei "Iepurașul"

Părți responsabile civilmente

  • Primăria Municipiului Galați 
  • Unitatea Administrativ Teritorială Galați 
  • Unitatea Administrativ Teritorială - Municipiul Galați

CITEȘTE ȘI: 

„Gardul a acționat ca o ghilotină” » Reportaj GSP la locul tragediei de la Galați: cei implicați în moartea copilului de 10 ani dau vina unul pe altul

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
joscenzura
joscenzura  •  12 Aprilie 2023, 16:32

Ce sange vreti bah??? Sunt de vina oamenii aia ca au adunat niste copii la o competitie? Cine putea sa prezica asta? Suntem ca societate asa inraiti incat vrem neaparat ca cineva sa infunde puscaria pentru un tragic accident? Sigur ca poate nu trebuia sa fi mers pe acolo la gard, dar nu poate omul care l-a indrumat sa stie fiecare placa de acolo.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează