GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ELOGIU

Comentariu de Răzvan Ioan Boanchiș » Un an de la moartea unui mare ziarist

Articol de GSP - Publicat sambata, 23 mai 2015 00:00

23 mai. Habar n-am ce meciuri vor fi în campionatul României pe 23 mai și mi-e lene să caut. Mă interesează mai mult că, pe 23 mai, Răzvan Lucescu va fi în finala Cupei, din Grecia.

Totuși, 23 mai e o dată care ar fi normal să le spună destule ziariștilor sportivi din România. Pe 23 mai 2014 a murit Ion Cupen. În presa de azi, contează notorietatea și influența.

Cupen n-a fost cel mai cunoscut din generația lui, n-a fost cel mai temut, dar a fost cel mai talentat. Cînd s-a prăpădit, i s-au dedicat fraze armonioase, ne-am întrecut în metafore, evocări și promisiuni de a-i îngriji posteritatea.

A avut, timp de trei zile, la orizontală, o glorie pe care ar fi meritat-o întreaga viață, la verticală. Am citit vreo șapte-opt articole (patru-cinci în Gazeta Sporturilor) excepționale. Televiziunile n-au fost interesate de Cupen. Mai bine. Dă-le încolo de rîșnițe de palavre contondente și perisabile!

Așadar, a trecut un an. Dacă eram o breaslă onorabilă (mă refer la cei care scriu, fiindcă nu mă interesează vorbeții de televizie) și dacă trăiam în vremuri limpezi, astăzi am fi putut vorbi despre o antologie Ion Cupen. Măcar 40-50 de articole legate într-o cărțulie. Ar fi costat cît deplasarea unui reporter de știri TV la un meci din străinătate, pe care prostoboul nu-l înfrumusețează în vreun fel.

Ar fi trebuit să avem și o bursă Ion Cupen, ca să-i ambiționăm pe ziariștii de 20-25 de ani. Și să-i obligăm să-l citească. Ar fi aflat și ei că Dobrin picta, că o cronică de meci semnată de un maestru e un portativ, că un-doi-urile Lăcătuș-Pițurcă erau rime îmbrățișate, că Ienei și Halagian au fost regizorii ireconciliabili ai unui film premiat în Andaluzia, că Hagi a înstelat scena și lojele unui teatru care s-a prăbușit fără el.

* text publicat în ziarul Național pe 20 mai

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
aran
aran  •  23 Mai 2015, 15:36

Asta cu Halagian e palavra , să fii antrenor trei luni în vara lui 1984, înlocuindu-l pe Jenei, să fii dat afara pentru rezultate slabe și pierderea vestiarului și înlocuit tot cu Jenei, să-l aduci cu fortele tale doar pe Radu II (Boloni era in discuții de ani de zile, iar Bumbescu si Barbulescu, cand au aflat că vine Hala antrenor, erau cat pe aci sa renunta la Steaua, Barbulescu s-a batut cu Hala in vestiarul lui FC Olt) asadar sa spui ca trofeul din 1986 i se datoreaza si lui ”focu pe ei”, arata doar ca aveti talent jurnalistic (cu carul) , dar la documentare sunteti varza. E ca si cum ar spune cineva ca atunci cand m-a conceput cu tata, de fapt mama se gandea la Alain Delon, deci eu sunt fiul lui Delon...

romanderoman
romanderoman  •  23 Mai 2015, 14:25

credeam ca RIB scrie la gsp ! bine ca nu :))

decuadi
decuadi  •  23 Mai 2015, 11:00
Postat de ottobraun pe 23 Mai 2015, 10:14

***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează