GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT EPISODUL 6. Hagi a fost strălucitor în România - Argentina: argumentul suprem care demonstrează că decarul nostru a jucat fabulos

Gica Hagi
Gica Hagi

Articol de - Publicat luni, 20 iunie 2022 09:54 / Actualizat marti, 21 iunie 2022 09:24

Prestația lui Gică Hagi (57 de ani) din partida România - Argentina 3-2, cea mai mare victorie din istoria naționalei, a fost senzațională în primul rând fiindcă a fost singurul fotbalist de pe teren care a avut o rază de acțiune ce a acoperit într-un mod omogen toate zonele câmpului de joc.

Argumentul suprem care demonstrează că decarul nostru a jucat fabulos e comparația cu play-maker-ul Argentinei, Ariel Ortega, pe care l-a surclasat: a avut un xG, indexul care arată pericolul produs la poarta adversă, de 10 ori mai mare decât mijlocașul sud-american. „Regele” a făcut un meci total: a avut cele mai multe acțiuni, cele mai multe dueluri câștigate în total, dar și cele mai multe câștigate în defensivă.

România a eliminat Argentina și pentru că l-a avut într-o zi de grație pe cel mai bun fotbalist al ei: Gică Hagi. Deși venea de la o echipă de liga secundă, Brescia, care evoluase în Serie B în 1993-1994, Hagi a avut un randament colosal în acea optime de finală. În primul rând, deși a avut, teoretic, rol de mijlocaș dreapta, Hagi a acoperit toate zonele terenului cu un travaliu pe care nu l-ar reuși în ziua de azi nici chiar cei mai mari mijlocași ofensivi ai lumii, în frunte cu De Bruyne și Modric.

Rapid o scoate din „groapă” pe Poli Timișoara » Cluburile au bătut palma
RAPID
Rapid o scoate din „groapă” pe Poli Timișoara » Cluburile au bătut palma

1. Gică Hagi a fost peste tot în partida cu Argentina

Radiografia InStat în privința acțiunilor pe care Hagi le-a avut în diferitele puncte de pe teren demonstrează că Gică a fost într-adevăr pe tot terenul. La propriu.

EPISODUL 6. Hagi a fost strălucitor în România - Argentina: argumentul suprem care demonstrează că decarul nostru a jucat fabulos

Risipa de energie a fost fantastică, din moment ce, pe lățimea terenului, Hagi a stat cel mai puțin pe zona centrală (22%), iar pe cele două laterale aproape că și-a împărțit în mod egal aparițiile (40% dreapta și 37% stânga). Chiar și pe lungimea terenului, Hagi a arătat că e dispus să coboare și să ajute echipa și în defensivă

Aproape jumătate din acțiuni le-a avut în zona neutră, de la centrul terenului, dar în primii 30 de metri a avut 12% din momentele de joc, ceea ce e enorm, mai ales comparativ cu alți jucători ofensivi: Ilie Dumitrescu (2%), Dorinel Munteanu (6%).

Loți Boloni, reunire cu jucătorul-problemă: „Are probleme psihice” » Atacantul l-a apreciat mereu: „E părintele meu spiritual. Îl iubesc”
FRANȚA
Loți Boloni, reunire cu jucătorul-problemă: „Are probleme psihice” » Atacantul l-a apreciat mereu: „E părintele meu spiritual. Îl iubesc”

2. Gică Hagi, cel mai mare volum de joc

În ciuda faptului că a făcut o risipă enormă de energie, Hagi a fost jucătorul cu cele mai multe acțiuni cu balonul la picior din reprezentativa noastră. Nu mai puțin de 89, cu 70% peste nivelul lui Ilie Dumitrescu, cu 35% mai mult decât Dorinel Munteanu și dublu față de Gică Popescu.

Top acțiuni România

Jucător Acțiuni de joc
Hagi89
D. Petrescu87
Lupescu75
Mihali67
D. Munteanu66

128 de acțiunia avut Redondo, numărul 1 la acest capitol

3. Gică Hagi l-a subordonat pe Ortega

O comparație cu play-maker-ul Argentinei, Ariel Ortega, cel care a avut rolul de a acoperi absența lui Maradona și a evoluat ca mijlocaș central ofensiv, arată cât de bun a fost Hagi atunci. La aproape toate capitolele ofensive, cu excepția numărului de driblinguri, Gică i-a fost superior sud-americanului.

HAGIParametruORTEGA
1Goluri marcate0
1Pase de gol0
4Șuturi la poartă1
3Șuturi pe poartă0
0,4xG (pericol creat)0,04
5Faulturi suportate2

4. Gică Hagi, cel mai combativ

Dacă din punct de vedere ofensiv, prestația lui Hagi nu surprinde fiindcă era un fotbalist de mare clasă, cifrele InStat demonstrează că Gică a fost dispus la o risipă de energie ieșită din comun pentru un fotbalist de profilul său. Deși temperatura a fost una extrem de ridicată, "Regele" a făcut un joc defensiv senzațional. Iar parametrii săi la acest capitol sunt cel mai bun argument:

  • 15 dueluri câștigate, a fost numărul 1 din echipa României, Mihali (15), Prodan (12), Selymes (11) 
  • 6 dueluri defensive câștigate, a fost chiar peste jucători precum Lupescu (4), Gică Popescu (3), Dan Petrescu (3), Dorinel Munteanu (1) 
  • 4 deposedări reușite, doar Selymes a fost peste el, cu 6, de exemplu, Dorinel n-a avut nici una

DOUĂ CIFRE ȘOCANTE ALE LUI HAGI

  • 6-0 a fost raportul duelurilor câștigate-pierdute cu Redondo, un fotbalist de clasă, pe care Real avea să-l cumpere imediat după acel Mondial
  • 1-5 a fost raportul duelurilor câștigate-pierdute cu Simeone
Victor Becali, după ce italienii au anunțat că Torino negociază pentru Tavi Popescu:  „Știți pretențiile patronului de la FCSB”
FCSB
Victor Becali, după ce italienii au anunțat că Torino negociază pentru Tavi Popescu: „Știți pretențiile patronului de la FCSB”

Paradoxalul Gică Popescu: slab în dueluri, fabulos cu mingea la picior

Monitorizarea individuală a „Baciului” arată că procentajul său de dueluri câștigate e cel mai slab dintre toți jucătorii ambelor naționale, dar atunci când s-a aflat în posesia balonului a fost aproape perfect, cifrele lui fiind senzaționale: 95% precizia paselor, cele mai puține mingi pierdute și nicio preluare greșită.

Dacă Hagi a fost excelent în tot ceea ce a făcut, în cazul lui Gică Popescu a existat un contrast izbitor. Deși era un fotbalist cu un fizic impunător, mijlocașul României a fost catastrofal în duelurile cu adversarii săi. Procentajul a fost de numai 29% dueluri câștigate. 

Cel mai scăzut nivel dintre toți cei 22 de jucători de câmp care au evoluat! De fapt, Gică Popescu s-a impus în numai 4 dueluri în cele 90 de minute și în afara disputei cu Balbo, cu care a fost egal, în fața tuturor a ieșit pierzător:

  • 0-2 cu Simeone 
  • 3-4 cu Ortega 
  • 0-1 cu Batistuta 
  • 0-1 cu Redondo 
  • 0-1 cu Bello 
  • 1-1 cu Balbo
EPISODUL 6. Hagi a fost strălucitor în România - Argentina: argumentul suprem care demonstrează că decarul nostru a jucat fabulos

În schimb, Popescu a compensat printr-un randament uluitor atunci când a avut mingea la picior. Cifrele lui sunt atât de bune încât până și Redondo iese învins într-o comparație cu „Baciul”.

  • Procentajul paselor reușite a fost aproape de 100%. 21 din 22 de pase au fost corecte, adică 95%. Redondo s-a oprit la 91% 
  • A pierdut doar două baloane, cele mai puține din echipa noastră. Redondo a avut nu mai puțin de 10 mingi irosite 
  • N-a avut nicio preluare greșită, până și Hagi a bifat o astfel de eroare, la fel și Redondo
O nouă afacere pe axa FCSB- FC Botoșani » Cât i-a dat Becali lui Iftime pentru 9 jucători
FCSB
O nouă afacere pe axa FCSB- FC Botoșani » Cât i-a dat Becali lui Iftime pentru 9 jucători

Un duel de zile mari: Ilie Dumitrescu versus Gabriel Batistuta

Poate cel mai interesant duel de la distanță a fost cel al atacanților principali din cele două formații: Ilie Dumitrescu și Gabriel Batistuta. Nivelul de joc, randamentul, absolut tot a fost de mare clasă pentru ambii. Totuși, la majoritatea capitolelor, Ilie a fost peste starul sud-american. 

La acel moment, Batistuta avea 25 de ani și evoluase la River Plate, Boca Juniors și Fiorentina, în vreme ce Ilie avea tot 25 de ani și era titular la Steaua din sezonul 1988-1989.

DumitrescuParametruBatistuta
 2 Goluri 1
 1 Pase de gol 0
 0 Penalty obținut 1
 4/4 Șuturi la/pe poartă 10/4
 30% Dueluri câștigate 38%
 4 Driblinguri reușite 1
 90% Pase precise 77%
 0 Preluări nereușite 5

Cuplul Prodan-Mihali, bătălii grele cu tandemul Batistuta-Balbo

Pe parcursul celor 90 de minute, modul în care au fost așezate echipele în teren și raza de acțiune a fotbaliștilor a făcut ca duelurile directe cele mai dese pe atacul Argentinei să fie între Prodan și Batistuta, pe de o parte, și între Mihali și Balbo, pe de altă parte. Între aceste perechi de jucători au avut loc nu mai puțin de 29 de dueluri directe.

ParametruProdan-BatistutaMihali-Balbo
Duel câștigat-pierdut7-610-6
Faulturi comise-suportate4-11-1

6 jucători argentinieniau intrat în duel direct cu Mihali și în fața niciunuia stoperul nostru n-a ieșit pe minus, fiind singurul "tricolor" în această situație: 10-6 cu Balbo, 1-1 cu Batistuta, 1-0 cu Ortega, 1-0 cu Simeone, 1-0 cu Redondo și 1-0 cu Chamot

Simeone a fost imbatabil în dueluri

  • 5-1 cu Hagi 
  • 3-0 cu Belodedici 
  • 3-1 cu D. Munteanu 
  • 2-0 cu Gh. Popescu 
  • 3-1 cu Selymeș 
  • 1-0 cu D. Petrescu 
  • 2-1 cu Prodan 
  • 3-2 cu Lupescu 
  • 0-1 cu Mihali
EPISODUL 6. Hagi a fost strălucitor în România - Argentina: argumentul suprem care demonstrează că decarul nostru a jucat fabulos

VIDEO. Rezumatul meciului România - Argentina 3-2

Citește toate episoadele din proiectul „Istoria la raport”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
vandnamol
vandnamol  •  21 Iunie 2022, 14:24
Postat de calivin pe 21 Iunie 2022, 11:18

Nu e de ajuns că a fost geniu pe teren,că e patriot,că a făcut din banii lui o academie. Romanii vor să vorbească și ca un academician, nivelul e foarte ridicat în Romania. Pai in logica asta cate goluri a dat Neagu Djuvara pt Romania?

Nu trebuie sa vorbesti elevat ca fotbalist, dar ai nevoie sa faci unele alegeri bune in cariera, sa stii cand sa lasi deopartè orgoliul si sa te poti integra la cluburi mai mari unde nu esti singurul cu personalitate din echipa. Iar pentru asta ai nevoie de creier. Cred ca nici nu va dati seama cat l-au tras in spate pe hagi ca jucator conceptiile lui proaste. La ce talent a avut, *** castiga cel putin un balon de aur. Si aceleasi defecte il trag inapoi acum si ca antrenor.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

calivin
calivin  •  21 Iunie 2022, 11:18
Postat de vandnamol pe 21 Iunie 2022, 01:54

Talent imens si inima mare, pacat ca nu si creier mare.

Nu e de ajuns că a fost geniu pe teren,că e patriot,că a făcut din banii lui o academie. Romanii vor să vorbească și ca un academician, nivelul e foarte ridicat în Romania. Pai in logica asta cate goluri a dat Neagu Djuvara pt Romania?

atac_s
atac_s  •  21 Iunie 2022, 08:42
Postat de vandnamol pe 21 Iunie 2022, 01:54

Talent imens si inima mare, pacat ca nu si creier mare.

Bine ca ai tu un creier mare, se vede din comentariul tau ce mare e.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează