GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  MATCHDAY EXPERIENCE

SPECIAL GSP Matchday experience, episodul 12 » U Cluj, între alb și negru » Ce facilități au fanii pe cea mai mare arenă din Cluj + Capitolul la care ardelenii au luat zero

Articol de - Publicat marti, 15 noiembrie 2022 17:05 / Actualizat miercuri, 16 noiembrie 2022 08:11

Gazeta Sporturilor continuă proiectul „Matchday experience”, o serie de reportaje speciale pe arenele Ligii 1, cu focus pe experiența suporterului în zi de meci. Acum e rândul celor de la U Cluj, care evoluează pe „Cluj Arena”. Nota finală: 7.52

Topul arenelor prezentate până acum:

1. Universitatea Craiova9,35
2. Sepsi8,50
3. FCSB8,40
4. Rapid8,00
5. U Cluj 7,52
6. FCU Craiova7,35
7. Farul7,07
8. CFR Cluj6,70
9. Petrolul 6,45
10. FC Argeș5,88
11. Dinamo3,00
12. CS Mioveni2,60

Cluj Napoca rivalizează cu Bucureștiul de ani buni, disputându-și rolul de oraș-simbol al țării în orice domeniu. Cu toate că există o diferență uriașă în privința numărului de locuitori, capitala Transilvaniei a venit puternic din urmă în orice sferă de activitate, de la detalii ce țin de viața de zi cu zi la cultură și entertainment. 

Ardelenii se mândresc cu Cluj Arena, casa Untold printre altele, de câțiva ani, locație ce-a fost gazda a numeroase evenimente naționale și internaționale. Inaugurată în urmă cu mai bine de un deceniu, mai exact în 2011, Cluj Arena este și gazda lui U Cluj, „Șepcile roșii" care au revenit în Liga 1 vara trecută, după o „dublă" istorică de baraj împotriva lui Dinamo. 

Una dintre marile gazde de evenimente din România, Cluj Arena - 30.200 locuri la fotbal, până la 90.000 de locuri la concerte - vibrează la meciurile alb-negrilor. Nu doar de când se aud acordurile cântecului „Slavă ție, studenție!", ci și în orele și minutele premergătoare duelurilor, mai ales că suporterii au opțiuni multiple de a petrece momente de relaxare. 

Arena de 45 de milioane de euro nu este doar pentru fanii ultras, ci și pentru familii, pentru acei „cetățeni", unii vorbind română, alții maghiară, alții engleză, care vin la stadion ca la un spectacol. 

Suporterii lui U au revendicat dreptul de exclusivitate asupra Cluj Arena, rivalii de la CFR Cluj au interzis să joace, chiar și în competiții internaționale, pe stadionul aflat în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Premiu de orgoliu: 24.500 de oameni au asistat pe Cluj Arena la derby-ul orașului, între U și CFR.

1. Confort stadion - Nota 9,33

  • Accesibilitate: Cluj Arena se află aproape de inima urbei. Este kilometrul 0 al vieții sportive și de entertainment nu doar al Clujului, ci și al Transilvaniei. Susținută logistic și de imediata vecinătate a Sălii Polivalente. De oriunde ar veni suporterii, din orice colț al orașului, drumul cu mașina durează între 15 și 20 de minute. Plus că oamenii au și parcul aproape, cu lacul atractiv, locuri de joacă pentru cei mici, mersul la stadion este în familie. NOTA 10
  • Locurile de parcare: Arena deține mai mult de 300 de locuri de parcare. De asemenea, în vecinătate mai este Sala Polivalentă care are parcări. Suporterii iau cu asalt locurile de pe marginea străzii, de peste drum de Arenă, după ce trec Someșul, întrucât de multe ori parking-ul se "sugrumă" când capacitatea arenei ajunge sau depășește 50 la sută. Locurile de parcare pot fi ocupate, contra cost, pe întreaga durată a anului, la un tarif de la 2 lei/oră la 80-100 de lei/lună. NOTA 7
  • Confortul spectatorilor în tribune este la nivel de top. Scaune noi, curate, suficient de confortabile, o zonă VIP cu fotolii. NOTA 10
  • Tribunele arenei sunt acoperite, designul ajută mult ca, atunci când vremea e potrivnică, suporterii să nu aibă de suferit. Bine izolat, asta și datorită arhitecturii, acoperișul oferă protecție excelentă fanilor. NOTA 10
  • Tribunele sunt relativ aproape de suprafața de joc, însă pista de atletism absoarbe destul de mult din energia transmisă de fani. Vizibilitatea este bună din orice zonă a stadionului. Există, de asemenea, 32 de locuri pentru persoane cu dizabilități în scaune cu rotile. Plus locuri și loje VIP. Plus 168 de locuri pentru reprezentanții media. NOTA 9
  • Igiena este la un nivel bun. Stadionul dispune de câteva zeci de grupuri sanitare, mai mult de 10 de fiecare parte a arenei. De asemenea, scaunele sunt curate, îngrijite. NOTA 10
Matchday experience, episodul 12 » U Cluj, între alb și negru » Ce facilități au fanii pe cea mai mare arenă din Cluj + Capitolul la care ardelenii au luat zero

2. Ticketing - Nota 9,5

  • Fanii „Șepcilor roșii" pot procura tichete atât de la casa de bilete a stadionului, cât și online. În plus, clujenii vând bilete și la magazinul oficial din Iulius Mall, de la casele de tichete mobile în zilele premergătoare partidelor. 
  • Biletele au, în mare, același preț. Pornind de la 20 de lei (peluză) și până la 200 de lei (business lounge). La tribune un bilet costă între 30 și 55 de lei, la VIP Etaj 4 este 110 lei. 
  • Biletele sunt simple, cartonate, tipărite de bilete.ro. Pe cele cumpărate online fanii au posibilitatea de a le printa. 

3. Program de meci - Nota 0

  • Clubul nu editează program de meci

4. Magazinul clubului - Nota 9,33

  • Fanii Universității își pot cumpăra produse cu însemnele clubului de la magazinul stadionului, deschis în fiecare zi de meci și nu numai. Tricouri, mingi, fanioane, fulare, șepci, calendare, căni, mascote și multe alte produse. Din acest punct de vedere, al diversității materialelor, „Șepcile roșii" sunt în topul ligii de elită. Totodată, se pot achiziționa și produse ale echipei de baschet, multipla campioană națională care a impresionat în precedentul sezon european.
  • Suporterii au posibilitatea de a achiziționa produse și de la magazinul oficial al clubului, deschis zilnic, între orele 10:00 și 22:00, la Iulius Mall. 
  • Prețurile sunt accesibile. Un tricou precum cel al jucătorilor este 200 de lei, alte tricouri cu însemnele clubului pornesc de la 75 de lei, o șapcă e 95 de lei, diverse brelocuri au prețuri de la 15 lei, iar o cană 40 de lei. Sunt zeci de produse diferite pe care fanii le pot cumpăra!
Matchday experience, episodul 12 » U Cluj, între alb și negru » Ce facilități au fanii pe cea mai mare arenă din Cluj + Capitolul la care ardelenii au luat zero

5. Interacțiunea cu fanii - Nota 8

  • Legătura dintre fani și echipă este strânsă, drept dovadă și miile de oameni care au sărbătorit în centrul Clujului revenirea în Liga 1, după câștigarea barajului cu Dinamo. 
  • Înainte și după meci, jucătorii lui U sunt acompaniați de către suporteri în zona autocarelor. După meci, se fac poze. Fotbaliștii se deplasează către casele lor fie cu mașinile personale sau închiriate, fie cu trotinetele, dar se opresc mereu să discute cu fanii sau să le ofere fotografii-suvenir.
  • Reprezentanții clubului organizează diverse concursuri pentru suporteri, se organizează întâlniri, ocazional, jucători-fani, mai puțin în zi de meci.
  • În ziua partidei se face extragerea pentru concursuri și premierea se realizează în pauza partidelor. 
  • Există concursuri cu tricourile clubului de două pe lună. Dar și cu alți parteneri ce oferă echipamente sau abonamente în tribună. 
  • U Cluj are aproximativ 1.800 de abonați, la acest capitol ar prinde play-off-ul, iar jucătorii sunt apropiați de fani. 
  • Există și zonă de business lounge, mai ales că sunt mulți parteneri de afaceri ai clubului ce-și trimit reprezentanții la partidele „Șepcilor roșii". 
  • Interacțiunea online, prin intermediul Facebook, cu suporterii este la cote înalte, dar nu se transpune și în cea live, de la stadion.
  • Pe site-ul oficial și pe rețelele de socializare, oficialii lui U publică avancronici și postări constante în zilele de meci. Pentru cei care nu au fost pe stadion sau vor să retrăiască experiența, după fiecare meci pe teren propriu există un clip #DinMijloculAcțiunii cu cadre video surprinse în timpul meciului atât din teren, cât și din tribune.

6. Mâncare - Nota 8,5

  • Suporterii ardelenilor au mai multe puncte de unde își pot cumpăra o gustare în timpul meciurilor de pe stadion. Mai mult, există chiar și o cofetărie sub peluză! 
  • Fanii au de unde alege: pe lângă obișnuitul popcorn, pot opta și pentru alune, chipsuri sau hot-dog. Prețurile variază între 7 și 15 lei, de la alune la hot-dog. 
  • În imediata proximitate a arenei există un pub sportiv, la o sută de metri depărtare, lipit de "Polivalentă". Înspre Parcul Central sunt mai multe tonete, deschise zilnic, cu tot felul de produse, de la kurtos kolacs (20 de lei/bucata) la langoși (15 lei/bucata), de la gogoși la castane prăjite și porumb. Până și organele de ordine angrenate la meciuri se delectează cu aceste produse.
Matchday experience, episodul 12 » U Cluj, între alb și negru » Ce facilități au fanii pe cea mai mare arenă din Cluj + Capitolul la care ardelenii au luat zero

7. Băuturi - Nota 8

  • Clujenii stau destul de bine. Fanii au mai multe sortimente de răcoritoare, de la firmele recunoscute, dar și apă plată, minerală, bere fără alcool și cafea. Prețurile sunt „clasice": de la 7 lei apa plată până la 10 lei un pahar de suc sau o cafea.
Matchday experience, episodul 12 » U Cluj, între alb și negru » Ce facilități au fanii pe cea mai mare arenă din Cluj + Capitolul la care ardelenii au luat zero

Concluzie: Condiţii de top. Nota finală: 7,52

Al patrulea cel mai mare stadion din România, după Naţional Arena, Ghencea şi „Ion Oblemenco" din Craiova, Cluj Arena oferă condiţii excelente pentru fanii Universităţii. În schimb, oficialii clubului mai au de lucru pentru a le oferi suporterilor o experienţă de 5 stele. 

Vezi AICI toate episoadele proiectului Matchday experience

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
Offside_
Offside_  •  16 Noiembrie 2022, 10:15

Hai ca au apărut și notele, felicitări. Sincer sa fiu, is uimit ca in 2022 mai așteaptă cineva program de meci tipărit. In digitalizarea asta la care intru la meci cu QRul de la bilet pe telefon, sa evaluezi dacă un club tipărește sau nu program… Au trecut vremurile când mergeam cu tata la meci și îmi făcea coif din programul ăla :) Oricum, interesant demers, mi a plăcut sa citesc episoadele astea.

Offside_
Offside_  •  16 Noiembrie 2022, 07:06

vedeti ca ati trecut numai "Nota" si ati uitat punctajul. Buna treaba, felicitari!

papora
papora  •  15 Noiembrie 2022, 22:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează