GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  JUSTIŢIE ŞI SPORT

DNA curăţă şi la propriu, şi la figurat » Cinci cluburi sportive importante au rămas în ultimele patru luni fără finanţatori

Sorin Strutinsky şi echipa sa de suflet, campioana CV Tomis Constanţa
Sorin Strutinsky şi echipa sa de suflet, campioana CV Tomis Constanţa

Articol de - Publicat miercuri, 11 martie 2015 00:00 / Actualizat marti, 10 martie 2015 21:26

De influenţele şi banii lui Gheorghe Ştefan, Sorin Strutinsky, Dan Adamescu Sebastian Ghiţă, Nicuşor Constantinescu şi Iulian Bădescu depind mari echipe de volei, baschet sau fotbal.

Valurile de anchete şi arestări preventive declanşate de procurorii anticorupţie la sfîrşitul anului trecut şi care continuă şi în prezent au atins şi sportul. Oameni de afaceri sau edili de a căror finanţare depind cluburi sportive din ţară au ajuns rînd pe rînd după gratii.

Startul a fost dat de Gheorghe Ştefan, preşedintele de onoare al Clubului Sportiv Piatra Neamţ. Primarul suspendat al oraşului Piatra Neamţ a fost reţinut cu primul lot de inculpaţi din dosarul " Microsoft" şi din noiembrie se află sub arest preventiv. A fost urmat de Sorin Strutinsky. Omul de afaceri şi preşedintele CVM Tomis Constanţa a fost arestat şi trimis în instanţă pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Tot în februarie şi-a primit condamnarea definitivă patronul clubului de fotbal Oţelul Galaţi, pe care l-a devalizat şi băgat în insolvenţă. Cînd s-a declanşat începerea urmării penale asupra sa, Sebastian Ghiţă, principalul finanţator al campioanei României la baschet masculin, a anunţat că rupe legăturile cu sportul. Concomitent, primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a fost şi el reţinut şi arestat preventiv pentru finanţare ilegală a echipei de fotbal Petrolul.

De situaţia de arestat la domiciliu a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa depinde şi soarta echipei de handbal masculin din oraş, finanţarea HCM Constanţa fiind direct legată de deciziile baronului de pe Litoral, Nicuşor Constantinescu.

Echipă fără stăpîn
Trofeul de campioană a României la baschet masculin a plecat din Ploieşti doar o singură dată în ultimii 11 ani. S-a întîmplat în sezonul 2011-2011, cînd echipa finanţată de Sebastian Ghiţă, CSU Asesoft, a pierdut finala în faţa celor de la Mobitelco Cluj.

Cît timp Ghiţă a băgat cîte 1,5 milioane de euro pe sezon, Asesoft Ploieşti a mai cîştigat şase cupe ale României (2003-2009), iar în 2005, echipa a cîştigat şi primul trofeu internaţional FIBA Europe Cup, fiind singura din România care a reuşit o astfel de performanţă.

Ghiţă a anunţat că se retrage din sport în urmă cu trei săptămîni, după ce DNA a declanşat procedura de urmărire penală asupra sa, fiind considerat suspect de sprijinirea unui grup infracţional organizat în dosarul în care este implicat şi cumnatul premierului Victor Ponta.

Lovituri pentru campioanele de pe Litoral
Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost reţinut de procurorii DNA în februarie, într-un dosar în care este suspectat de dare de mită şi trafic de influenţă, iar în martie a şi fost trimis în instanţă. Arestarea lui Strutinsky a reprezentat o lovitură dură şi pentru clubul sportiv CV Tomis Constanţa, al cărui preşedinte este.

Strutinsky a contribuit decisiv la ascensiunea echipei de volei masculin în ultimul deceniu, omul de afaceri fiind principalul finanţator al acesteia. CV Tomis are în palmares 5 titluri de campioană a României, 8 Cupe şi 3 participări în Liga Campionilor.

Aceeaşi soartă va avea şi campioana de la handbal masculin, finanţarea echipei HCM Constanţa depinzînd pînă acum de decizia preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, preşedintele clubului aflîndu-se sub arest la domiciliu.

Lăcomia lui Adamescu
Miliardarul Dan Adamescu a preluat clubul Oţelul Galaţi într-un moment foarte bun, după ce echipa cîştigase campionatul şi participase în Champions League, competiţie care a adus în conturi peste 18 milioane de euro. În locul prosperităţii clubului, Adamescu a forţat intrarea în insolvenţă a echipei, deşi nu era cazul, prin mituirea judecătorilor pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în dosarul de insolvenţă. În prezent, Oţelul se află într-o criză financiară acută. În februarie, Dan Adamescu a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de închisoare.

Petrolul, banii şi arestul
Principalul finanţator al echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Dan Capră, a ajuns în spatele gratiilor după ce a fost reţinut în noiembrie 2014 pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro. Concret, fostul patron a fost acuzat de nereguli în relaţia dintre Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni", un ONG condus de fraţii Capră, şi clubul Petrolul, jucătorii urmînd să fie plătiţi prin acea Asociaţie.

În arest se află de cîteva zile şi Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului, acesta fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Primarul Ploieştiului este acuzat că i-ar fi fost întors un procent de 10% din banii distribuiţi de municipalitate pentru club prin ONG-ul amintit.

Din cauza acestor probleme, echipa a intrat în insolvenţă acum o lună şi duce lipsă de finanţare. Din vară, se pune problema foarte serioasă dacă Petrolul va mai exista sau nu.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  11 Martie 2015, 16:39

Doamna/domnisoara Neag, cum curata DNA "la propriu"? Cu mop, galeata, cu vreun detergent special, ce face? Sau ce intelegeti dumneavoastra prin a curata "la propriu"?

cezar_patru
cezar_patru  •  11 Martie 2015, 09:39

Baschetbaliştii de la Energia au câştigat surprinzător la 24 de puncte în faţa celor de la Le Mans (Franţa). Scorul final a fost de 84-60, acest rezultat aducându-le oltenilor avantajul la general în duelul cu francezii. Joi seara va avea loc meciul doi, în Franţa, iar dacă adversarii Energiei vor câştiga atunci se va mai juca un meci, marţea viitoare la Tg Jiu.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează