GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOSARUL GALA BUTE

Rudel Obreja se întoarce după gratii, după verdictul de azi în dosarul Gala Bute: „Niște mizerii cei care au decis, am fost batjocorit. Nu-mi reproșez nimic”

Rudel Obreja
Rudel Obreja

Articol de GSP - Publicat joi, 07 aprilie 2022 15:32 / Actualizat joi, 07 aprilie 2022 17:07

Elena Udrea a aflat astăzi că va trebui să execute cei șase ani de închisoare pe care i-a primit în iunie 2018 pentru mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. În spatele gratiilor se va întoarce și Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box. Dosarul a pornit de la investigația Gazetei Sporturilor, în 2011.

  • Cazul de corupție din bani publici Gala Bute” a ieșit la iveală în 2011 urma unei investigații a ziariștilor de la Gazeta Sporturilor, pe când Elena Udrea era ministru.
  • Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu, trimiși în judecată de DNA în aprilie 2015, trebuie să execute pedepsele cu închisoare primite în 2018, după ce contestațiile lor în anulare au fost respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție, anunță Libertatea. 
  • Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, are de ispășit 6 ani de închisoare
  • Rudel Obreja, fost președinte FR Box, a fost condamnat la 5 ani de închisoare în 2018, din care a ispășit doar 7 luni.

Obreja era președintele FR Box în perioada Galei Bute, în care a fost acuzat de luare de mită și evaziune fiscală. Astăzi, Rudel Obreja a oferit o serie de declarații după aflarea deciziei Înaltei Curți, mărturisind că acceptă pedeapsa și că e pregătit să se întoarcă la închisoare.

DOSARUL GALA BUTE. Tribunal din Bulgaria: Elena Udrea va fi extrădată » Decizia nu e definitivă
CONDAMNARE
DOSARUL GALA BUTE. Tribunal din Bulgaria: Elena Udrea va fi extrădată » Decizia nu e definitivă

Rudel Obreja se întoarce la închisoare în același timp cu Elena Udrea: „Merg să-mi fac pedeapsa”

„Instanța Supremă are obligația să vegheze la aplicarea unitară a legii. Asta înseamnă că dăm soluții la fel în toate dosarele asemănătoare. La noi, dosarele au fost identice și s-au dat soluții contradictorii. La una a fost admitere, la noi respingere. Nu vi se pare că acest ping-pong al presupusei justiții din țara asta e prea mult? Nu mai există nicio cale de atac, la revedere! 

Trebuie să fac ce mai am de făcut din pedeapsă și să-mi văd de treaba mea, de familia mea, de copiii mei, să vin de acolo sănătos și voinic și să îmi continui viața. Așa a vrut Dumnezeu, asta este. Nu-mi pot reproșa absolut nimic, doar mă încearcă o părere de rău. Dacă ajungeam la rejudecare - dar probabil că s-a aflat asta - pregătisem surprize mari. Răsturnam tot dosarul cu făcăturile lor, cu evaziunea fiscală, moldovenii ăia. 

Rudel Obreja: „Eram pregătit să răstorn dosarul ăsta, dar probabil că s-a aflat”

Eu am fost în Moldova, m-am întâlnit cu ăia pe care nu îi văzusem în viața mea, oamenii mi-au declarații notariale. Eram pregătit să răstorn dosarul ăsta, dar probabil că s-a aflat. Asta este. Nu mai am ce face cu probele. La revedere, s-a închis. Le voi arăta copiilor mei cam cum am fost tratat, cât de batjocorit am fost pentru ce am făcut eu pentru țara asta. 

[Nu ați fi putut să duceți dovezile în instanță?] La noi nu s-a judecat nimic din acest dosar, a fost pe procedură, doar pe contestația în anulare și care era bazată pe hotărârea CCR și care trebuia admisă. Numai că au găsit subterfugiul ăsta, să vadă ce spune Curtea de Justiție Europeană. 

Știți cât a durat apelul în dosarul ăsta? Șase - opt luni. Era foarte clar că nu există niciun risc să rămânem nepedepsiți, dar asta e. În 2018 DNA-ul s-a opus aplicării deciziei CCR. Instanța a spus că trebuie aplicată, și ne-a pus liberi. În momentul în care DNA a văzut asta, au făcut și ei contestație la anulare, ca noi. Luni, la termen, au venit și au spus că își mențin contestația și că solicită admiterea ei. Ieri au trimis hârtii și au spus că nu o mai mențin! Ăsta e abuz de drept. Juridicii din țara asta înțeleg foarte bine. Nu poți juca ping-pong cu soarta oamenilor, cu legea.

- Rudel Obreja

Dar dincolo de ce a făcut DNA-ul, au fost mizerii ăștia de la Înalta Curte și cu cei care îi păpușează. Nu ajunge nimeni la Înalta Curte fără să fie agățată de toate membrele de cine trebuie. Am vorbit cu poliția, urmează să luăm legătura, să mi se comunice unde trebuie să merg. Respect procedura, merg să-mi fac pedeapsa mai departe. Vreau să-mi văd copiii între timp, apoi merg la treaba mea”, a spus Rudel Obreja, la Antena 3. 

Pedepsele definitive dictate în 2018 și menținute azi de Înalta Curte, după respingerea contestațiilor

  • Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării – 6 ani de închisoare
  • Rudel Obreja, fost președinte FR Box – 5 ani de închisoare;
  • Tudor Breazu, asistent personal al Elenei Udrea – 3 ani de închisoare;
  • Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI – 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Ştefan Lungu, fost consilier al ministrului Elena Udrea – 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare;
  • Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT – 4 ani de închisoare cu suspendare;

După investigația jurnalistică a Gazetei, procurorii au verificat modul în care au fost atribuiți două milioane de euro din fonduri publice de către ministerul condus de Elena Udrea, totul în jurul unui meci de box disputat de Lucian Bute împotriva francezului Jean-Paul Mendy, pe 9 iulie 2011. 

Tot în 2011 a început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

Rudel Obreja: "Un om din DNA mi-a spus: «Dă-o pe Udrea și scapi!». S-a întâmplat odată în toaleta de la DNA!"

BREAKING NEWS Elena Udrea, obligată să execute cei 6 ani de închisoare primiți în dosarul Gala Bute. Decizia e definitivă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
nusu_d
nusu_d  •  07 Aprilie 2022, 22:16

Răsturnai o laie măi Rudare. Ați fost niste infractori lacomi care ati crezut ca faceți si voi o furaciune si nu patiti nimic. Ați fost condamnati, atat tu cat si udrea spagagista, in unanimitate atat la fond cat si la recurs. Opt judecători au spus la unison ca sunteti vinovati. *** pușcărie ca acolo este locul vostru!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

donqhote
donqhote  •  07 Aprilie 2022, 21:12
Postat de iri_ pe 07 Aprilie 2022, 16:33

Pai asta e problema, noi ne comparam cu SUA? Pai suntem in urma cu 150 de ani fata de SUA, cum am putea sa ne comparam? In SUA aproape orice liceu are 2-3 stadioane daca nu mai multe, unul de fotbal(american), unul de baseball, unul de fotbal european. Toate liceele si scolile au zeci de echipe sportive, si lupta intre ele pe plan local, dupa care pe plan national. La noi ce e? Au facut salile alea de sport care nu puteau sa le intretina dupa, o sala amarata de sport la o scoala, si noi ne comparam cu SUA care unele licee au si piste de atletism indoor, piscine, etc, noi cred ca nu putem numara pe degetele de la o mana cate piste indoor avem in toata Romania!

mai taie din ele.

adrian_popescu
adrian_popescu  •  07 Aprilie 2022, 16:46
Postat de iri_ pe 07 Aprilie 2022, 16:33

Pai asta e problema, noi ne comparam cu SUA? Pai suntem in urma cu 150 de ani fata de SUA, cum am putea sa ne comparam? In SUA aproape orice liceu are 2-3 stadioane daca nu mai multe, unul de fotbal(american), unul de baseball, unul de fotbal european. Toate liceele si scolile au zeci de echipe sportive, si lupta intre ele pe plan local, dupa care pe plan national. La noi ce e? Au facut salile alea de sport care nu puteau sa le intretina dupa, o sala amarata de sport la o scoala, si noi ne comparam cu SUA care unele licee au si piste de atletism indoor, piscine, etc, noi cred ca nu putem numara pe degetele de la o mana cate piste indoor avem in toata Romania!

Tocmai. Daca nu ai bani sa faci 3 stadioane per liceu fa macar unul in cartier . Nu da bani la box ( gala aia putea sa fie organizata fara risipa publica, a fost sold out, drepturile TV au fost scumpe, s-a dat si pe HBO ). Clubul CSA Steaua da bani la fotbal profesionist. Nu zic sa nu existe sau sa nu promoveze dar au cum spun ei sponsori, vand bilete, unde sunt banii aia? Sau nu prea sunt? Este corect sa mai pape alte 1,4 milioane de euro anual? ( sa nu spun ca asta este buget de playoff in Liga 1 ) asta apropo de cum sunt gestionati banii la stat

Vezi toate comentariile (5)
Comentează