GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Gazeta a pus mîna pe dosarul depus de Gică Popescu pentru a obține eliberarea condiționată: "Lăsați-mă să stau cu copiii mei în vacanță!"

Hotărîrea eliberării lui Gică Popescu nu e definitivă +5   FOTO
Hotărîrea eliberării lui Gică Popescu nu e definitivă

Articol de , - Publicat marti, 06 octombrie 2015 00:00

Fostul căpitan al "naţionalei", Gică Popescu, a cerut devansarea cu două săptămîni a termenului de judecată, pe motiv că nu doreşte să rateze vacanţa copiilor de la sfîrşitul lunii octombrie. Procurorii DNA vor să verifice cele 4 cărţi ştiinţifice scrise de Popescu.

Judecătoria Sectorului 4 a decis ieri, la prînz, eliberarea condiţionată a lui Gică Popescu, dar el nu poate pleca încă acasă, decizia nefiind definitivă.

Procurorul DNA, care a şi anunţat că va face contestaţie, a solicitat în sala de judecată amînarea procesului pentru că la dosar nu există şi nici măcar nu sînt enumerate titlurile cărţilor scrise şi în baza cărora comisia de la Penitenciarul Jilava a făcut caracterizările în cazul lui Gheorghe Popescu. Cererea DNA a fost însă respinsă de judecător, pe motiv că nu poate stabili dacă o lucrare este științifică sau nu.

La dosar există şi o cerere a fostului fotbalist prin care acesta a cerut devansarea termenului de judecată cu două săptămîni. "Motivez această cerere prin faptul că, în eventualitatea în care cererea de eliberare condiţionată va fi admisă, voi avea posibilitatea de a petrece vacanţa împreună cu copiii mei minori", a scris Gică Popescu în solicitarea către magistrat (facsimil).

Preşcolarii şi elevii din clasa 0-IV primesc o minivacanţă în perioada 31 octombrie -8 noiembrie.

DNA are termen de cinci zile pentru a depune contestaţia în care procurorul va invoca din nou lipsa cărţilor scrise de Popescu în închisoare. Judecătorii ar putea să programeze recursul săptămîna viitoare.

"Stăruitor în muncă, dovezi temeinice de îndreptare"

Aceasta este concluzia scrisă în procesul verbal întocmit de comisia Penitenciarului Jilava privind eliberarea condiţionată a fostului fotbalist.

Dosar de bună purtare: 570 zile efectuate, 211 zile cîştigate prin participarea la 88 de activităţi, 0 zile în evadare.

Din cele 1.137 de zile de detenţie primite în " Dosarul Transferurilor", Gică Popescu a executat 570 de zile, adică jumătate din pedeapsă. Conform procesului verbal depus la dosar, comisia Penitenciarului Jilava i-a mai calculat 211 de zile ca urmare a muncii prestate în închisoare. Popescu a îndeplinit astfel fracţia de 2/3 din pedeapsă necesară pentru eliberarea condiţionată.

Cum a obţinut fostul căpitan al "naţionalei" cele 211 zile în plus? "Prin comportamentul foarte bun" evidenţiat prin participarea la mai multe activităţi artistice, educative, religioase.

Mai exact, Gică Popescu a luat parte la, conform caracterizării, la 88 de concursuri tematice, dezbateri, cercuri de lectură, recenzii de carte, redactare de reviste, module de "Iniţiere IT", "Marii imperii", "Educaţie economică", "Literatura română", dar şi la programele "Educaţie prin sport", "Cuvîntul care zideşte", "Lăudaţi pe Domnul", "Biserica Ortodoxă Română", "Forţă şi culturism".

A trecut cu bine examenul psihologic, fiind evaluat ca o "personalitate structurată, comportament axat prosocial, sociabil şi comunicativ, conduită echilibrată, cu abilităţi de a se adapta unui grup stabil".

Din documentele depuse se mai arată faptul că Popescu a elaborat şi publicat patru lucrări ştiinţifice, în perioada septembrie 2014 - martie 2015, nefiind amintite şi titlurile acestor cărţi, "iar în prezent, redactează o nouă lucrare ştiinţifică".

La dosar se specifică şi faptul că Gică Popescu are zero zile state în evadare şi zero zile de arest preventiv.

Concluzia, luată cu unanimitate de către cei 6 membri ai comisiei Penitenciarului Jilava, este următoarea: "Poate fi eliberat condiţionat. Stăruitor în muncă, dovezi temeinice de îndreptare".

 687187 cerere gica popescu page 2

11 recompensea primit Gică Popescu în închisoare care s-au cosntituit în 7 învoiri ce au totalizat 26 de zile

13 aprilie 2017este data la care îi expiră lui Gică Popescu executarea pedeapsei de trei ani, o lună şi 10 zile de închisoare

Dramele din afară

Pe lîngă condamnarea în sine, "Baciul" a avut de pătimit în ultimul timp în viața personală, dar și-n afaceri. După ce în mai 2014 Popescu era zguduit de pierderea tatălui, școala de fotbal a fostului internațional cunoștea falimentul la finele aceluiași an.

Intrată în insolvență în luna iulie, societatea lui Popescu a fost închisă cinci luni mai tîrziu de către Tribunalul Dolj. Gruparea care a produs mai mulți jucători de Liga 1 acumulase datorii de aproape un milion de lei, provenite din taxe și impozite neplătite.

Dorit de Iordănescu și Becali

"Am nevoie de experiența lui Ia națională", spune Iordănescu. "Vine Popescu şi se ocupă", exclamă Gigi Becali.

Atît selecționerul, cît și patronul Stelei îl vor alături pe "Baci" după eliberare, deși acesta a răspuns din spatele gratiilor: "În fotbal voi reveni doar alături de Hagi".

Problema destinației fostului căpitan al Barcelonei e pusă prematur în discuție, acesta fiind condiționat în urma sentinței privind activarea în domeniu.

Popescu va putea fi implicat în fotbal abia la un an distanță de la încheierea condamnării inițiale, indiferent dacă acesta va fi sau nu eliberat săptămîna viitoare. Astfel, fostul internațional ar putea reveni în fotbal de pe 14 aprilie 2017.

Au parte și fără carte

În procesul verbal întocmit de comisia penitenciarului se regăsește o frază contestată de procurori: "A elaborat și publicat 4 lucrări științifice în perioada septembrie 2014 - martie 2015". Acuzînd că cele patru volume nu se regăsesc în dosar, procurorii au cerut amînarea procesului de ieri pentru verificarea autenticității științifice a volumelor, cerere respinsă de judecători. Popescu nu e singurul!

Cei opt condamnați în "Dosarul Transferurilor" au scris în total 35 de cărți! Primul dintre cei cu probleme referitoare la operele semnate a fost George Copos, imediat după eliberarea condiționată. Lucrarea acestuia, "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țară Românescă și Moldova în secolele XIV-XVI", a fost contestată de istoricul Cătălin Parfene, care l-a acuzat pe Copos de plagiat. Și un volum al lui Gigi Nețoiu ridică semne de întrebare, după ce omul de afaceri a copiat un întreg capitol de pe site-ul Ministerului Agriculturii.

2015. Mai mult de jumătate liberi

Popescu ar urma să fie al treilea eliberat, încă doi sînt pe lista de așteptare.

În decembrie, la un an și zece luni de la primirea sentinței, mai mult de jumătate dintre cei condamnați în ”Dosarul Transferurilor” s-ar putea afla în libertate.

Opt oameni din fotbal au fost trimiși în martie 2014 după gratii în urma transferurilor ilegale ale mai multor fotbaliști din Liga I.

Condamnat pentru vînzarea în străinătate a doi jucători, Sînmărtean și Florin Bratu, Gică Popescu ar fi al treilea eliberat, după George Copos și Jean Pădureanu. Cei doi au devenit primii eligibili pentru eliberare condiționată, ultimul dintre ei datorită vîrstei înaintate.  

Alți doi condamnați ar putea fi eliberați pînă la finele anului! Fostul manager al Stelei, Mihai Stoica, devine eligibil în luna decembrie, în urma a două volume publicate și a muncii prestate în atelierul de tîmplărie al penitenciarului. Gigi Nețoiu se află în aceeași situație, autor și el a trei volume în perioada petrecută după gratii.

Frații Becali primesc undă verde la eliberare abia anul viitor, în timp ce Cristi Borcea, codaș, poate părăsi închisoarea abia la jumătatea lui 2017.

PEDEPSELE PRIMITE PE 4 MARTIE 2014

Nume Condamnare Cînd poate ieși
Cristian Borcea 6 ani şi 4 luni vara/toamna lui 2017
Ioan Becali 6 ani şi 4 luni martie 2016
Victor Becali 4 ani şi 8 luni iulie 2016
George Copos 3 ani şi 8 luni eliberat pe 7 aprilie 2015
Mihai Stoica 3 ani şi 6 luni decembrie 2015
Jean Pădureanu 3 ani şi 4 luni eliberat pe 18 iunie 2015
Gigi Neţoiu 3 ani şi 4 luni decembrie 2015
Gică Popescu 3 ani, o lună şi 10 zile octombrie 2015

67de termene a avut "Dosarul Transferurilor"

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (26)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  06 Octombrie 2015, 14:13

Te crucesti ce sa mai...Auzi ....” vreau sa stau cu copiii in vacanta ..” !!!!! Parca nu el , ci altcineva a facut evaziune si s-a constituit in grup infractional ! Stai acolo si fa-ti pedeapsa si tu si ailalti ! Si am o intrebare pentru ei si pentru Justitie ?! DE CE niciunul din ei nu a scris inainte de a fi arestat nici macar o brosura de patru pagini, iar acum au devenit toti ...scriitori ?! Pentru ca e o modalitate tot de ....a pacali ! Stati acolo hotilor ! Unii fac doi ani de puscarie ca si-au insusit cateva zeci de mii de lei la un inventar , iar voi vreti sa scapati cu fraude de milioane de euro !

ottobraun
ottobraun  •  06 Octombrie 2015, 13:40

no comment....."jiovani si victor vor ramane fratii mei" declareatie din puscarie al penalului infractor gheorghe popescu !

alexbarosanu
alexbarosanu  •  06 Octombrie 2015, 12:54

la puscarie cu el! a furat ,sa stea la bulau! ca nu e vreun savant sa i se duca lipsa! un anagramat,un *** de fotbalist care a facut avere jucand sport! sunt oameni care in 40 de ani de munca nu au facut cat el intr-un an! *** *** pe fotbalisti! niste *** *** ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează