GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  CAZUL ARBITRILOR DEGHIZAȚI PENTRU PARIURI

Investigație GSP » Gazeta a discutat cu cel mai cunoscut aranjor de meciuri din lume. Singaporezul Wilson Raj Perumal: “Cu românii e ușor! Nu au integritate”. Cum funcționează sistemul din Antalya și Cipru

Articol de , , - Publicat marti, 31 ianuarie 2017 07:00

Din episoadele anterioare:

- 8 arbitri români s-au dat drept străini la meciurile amicale susținute de echipe românești în Antalya și Cipru
- Meciurile arbitrate de rețeaua din Dâmbovița sunt suspecte de aranjament la pariuri, potrivit agenției mondiale de monitorizare Federbet
- Unul dintre ei a fost în Singapore, altul și-a schimbat lookul de două ori, altul este primar PNL și a refuzat o vizită la Parlamentul European ca să meargă în Antalya

În august 2014, un singaporez acorda un interviu în exclusivitate postului de știri CNN, povestind că a aranjat între 80 și 100 de meciuri din întreaga lume. Cu un an în urmă, fusese eliberat din închisoare. Bărbatul, pe numele său Wilson Raj Perumal, este cel mai important membru al mafiei asiatice a pariurilor capturat vreodată de autorități.

În urma implicării sale în fotbal, zeci de jucători și arbitri de pe mai multe continente au fost suspendați. Conform mărturiilor sale, Perumal a aranjat meciuri de la Jocurile Olimpice, Cupa Africii, preliminariile Campionatului Mondial și în varianta feminină a Cupei Mondiale. “Rata mea de succes a fost de 70-80 la sută”, le-a spus asiaticul jurnaliștilor de la CNN.

Prins în Finlanda, unde mituise 11 jucători cu suma totală de 470.000 de euro, Perumal a stat în detenție un an, apoi a fost extrădat în Ungaria.

După alte 12 luni petrecute după gratii în Ungaria, singaporezul a început să coopereze cu autoritățile europene. Eliberat, Perumal s-a căsătorit și s-a stabilit la Debrecen. A scris și o carte, “Kelong Kings”, în care și-a descris o parte din experiențe.

Cum aranja Perumal în Antalya: multe penaltyuri

Reporterii Gazetei au stabilit un contact cu Wilson Raj Perumal în urmă cu mai multe luni.

Vineri, după ce Gazeta Sporturilor a publicat primul episod din investigația “Arbitri deghizați pentru pariuri” și după traducerea în engleză făcută de blogul Futbolgrad, fostul aranjor de meciuri a primit linkul articolului. L-a citit, a urmărit rezumatele jocurilor, apoi a discutat câteva minute despre subiect.

Tema amicalelor din Antalya îi este extrem de familiară.

În cariera sa, Perumal a acționat deseori ca agent de meciuri, organizând partide amicale, inclusiv în Antalya. Prin două companii-paravan, FootyMedia și Football4U, Perumal a adus arbitri și a mituit oficiali pentru a aranja jocurile Bolivia - Letonia și Estonia - Bulgaria.

Disputate în februarie 2011, cele două meciuri interțări conțin evenimente care seamănă izbitor cu cu ce s-a petrecut în cele patru partide suspecte, jucate de echipele românești în această iarnă și arbitrate de rețeaua din Dâmbovița!

În meciurile trucate de Perumal și asociații săi, toate cele 7 goluri au fost marcate din penaltyuri, iar o lovitură de la 11 metri a fost repetată, după ce executantul ratase.

În 2017, centralii Cristian Catană și Dan Petre au inventat șapte penaltyuri în 4 meciuri. Trei dintre ele, la Astra - Pogon 1-3, FC Botoșani - Amkar 3-0 și CFR Cluj - FC Ufa 2-0, au fost repetate. Primul, de Catană. Celelalte două, de Dan Petre. În plus, în meciurile sale, Petre a prelungit nejustificat prima repriză cu câte 6 minute.

Cine e în spatele acestor arbitri români care iau pe teren decizii incredibile?


Brigada românească înaintea partidei Astra - Pogon 1-3

De ce nu vor finlandezii jucători români

Răspunsul lui Wilson Raj Perumal la această întrebare adresată de reporterii Gazetei a fost: “Sindicatele de crimă organizată”.

Reporter: Cum sunt contactați de respectivele sindicate?
Perumal: Oamenii au metodele lor…

Reporter: Unul dintre arbitri a fost în decembrie în Singapore…
Perumal: Cu românii e foarte ușor!

Reporter: De ce spui asta?
Perumal: E criză economică.

Reporter: E singura cauză?
Perumal: În unele țări, precum Finlanda, jucătorii români nu sunt angajați.

Reporter: De ce? Le e frică?
Perumal: Da, le e frică să nu trucheze meciuri. Românilor le lipsește integritatea. Îmi pare rău să-ți spun asta, dar asta este opinia în fotbal.

Lista agenților care i-⁠au dus pe dâmbovițeni

Arbitrii din Dâmbovița au mers în Antalya în grup și au fost distribuiți de agenții de meciuri, rol pe care îl juca în trecut și Perumal.

Gazeta a identificat mai mulți agenți responsabili cu plasarea arbitrilor dâmbovițeni la partidele echipelor românești. Ei sunt cipriotul Antonis Antoniou (prieten cu frații Becali și cu Dan Petrescu), moldoveanul Anatolii Șarpe și misteriosul turc “Yusuf”. Alți agenți care duc arbitri în cantonamente sunt Cristian Voicu, finul familiei Reghecampf, și asociatul său, turcul Ilengiz Gurel.

Ultimii doi și-au pasat între ei responsabilitatea aducerii în Antalya, în 2014, a unor arbitri macedoneni care sunt nominalizați de procurorii din Singapore într-un proces legat de trucarea meciurilor Steaua - Sturm Graz, Steaua - Dinamo Moscova și Charleroi - Venlo.

Singapore, locul unde s-a născut Perumal, este un nod important al mafiei pariurilor. Acolo a mers și Dan Petre, centralul din Târgoviște care nu e la primul cantonament în Antalya.

După patru zile în care a refuzat să discute cu presa, Petre a răspuns luni la apelurile Gazetei și le-a cerut ziariștilor să-i divulge sursele: “Sunt denigrat și vrea să dau sursele în judecată. Sunt profesor de meserie și nu-mi convine să mă denigreze ziarul dumneavoastră. Dacă nu îmi spuneți sursele, vă dau pe voi în judecată”.

Petre este singurul dintre arbitrii implicați în caz care și-a angajat un avocat. Tot el a dat un comunicat pe care-l puteți citi AICI.

Ironia lui Petre: “Poate am moșteniri”

Întrebat de reporteri dacă a fost în Singapore, Petre a răspuns, vexat: “Eu vizitez foarte multe țări. E treaba mea unde mă duc în timpul meu liber”.

Petre a stat în Asia doar 4 zile. A plecat pe 20 decembrie 2016 și s-a întors pe 24, chiar în ajunul Crăciunului. Zborul, cu escală la Doha, durează 15 ore.

Practic, Singapore a însemnat pentru instructorul de înot din Târgoviște doar o escală mai lungă între două zboruri dinspre și înspre București.

Cel mai ieftin bilet de avion este 650 de euro.

Potrivit surselor Gazetei, arbitrul județean Dan Petre are două surse de venit știute. Baremul de arbitraj, 110 lei pe meci, și banii proveniți din lecțiile de înot, aproximativ 1.200 de lei pe lună.

“Poate am mai multe moșteniri. Poate familia mea are alte surse de venit”, a răspuns Petre, zeflemitor, atunci când a fost întrebat despre drumul în Singapore.

Este același Petre care, anul trecut, le-a mărturisit unor apropiați că a făcut 6.000 de euro în doar câteva zile, atunci când se afla în cantonament în Antalya.

Centralul neagă, însă, orice implicare în lucruri necurate: “Eu nu am treabă cu așa ceva…”.


Arbitrul Dan Petre, centru, înaintea mecuiului Botoșani - Amkar Perm 3-0

S-⁠au scumpit aranjamentele

Gazeta l-a întrebat pe Wilson Raj Perumal câți bani poate câștiga un arbitru care merge pentru două săptămâni în Antalya. “Face între 3.000 și 5.000 de euro”, spune fostul aranjor de meciuri.

E posibil ca Perumal să fi rămas în urmă cu prețurile, din vremea când activa. În cazul meciurilor Stelei din 2014, cei trei arbitri macedoneni implicați au primit în total 42.000 de euro. Adică 14.000 de euro fiecare. Banii au fost aduși în Antalya de un intermediar singaporez și dați arbitrilor în hotelul în care stăteau.

“Dacă mergeți în Antalya în cantonament, vă speriați de fauna din hoteluri. Sunt acolo tot felul de arbitri care vin să-și ofere serviciile, de jucători care se oferă cluburilor, vezi tot felul de indivizi dubioși, femei ușoare. Este ca un târg, doar că totul se întâmplă în hoteluri de cinci stele. Arbitrii merg acolo pe banii unor agenți de meciuri și sunt folosiți la diferite partide”, a povestit pentru Gazetă un fost investitor din Liga 1, sub protecția anonimatului.

O parte din mărturia de mai sus este confirmată de Răzvan Nedelcu, unul dintre asistenții implicați. “Cazarea și toate costurile au fost suportate de ei. Am avut totul asigurat”.

Cine sunt ei?

“Nu cunosc. Nu m-am băgat în detalii”, a răspuns arbitrul în vârstă de doar 21 de ani pe un ton temător.

În zilele următoare, Gazeta Sporturilor va oferi noi nume de arbitri implicați în rețeaua dâmbovițeană și noi dovezi privind implicarea unor persoane care au negat vehement orice legătură cu meciurile suspecte din Antalya.

 

Episoadele investigației: 

1 - Rețeaua românilor în amicale: arbitrii români se dau turci și bulgari și sunt suspectați că truchează meciuri la pariuri!
2 - Rețeaua se extinde! Încă două nume în scandalul "fluierașilor" care se dau turci și bulgari. Fost arbitru FIFA, considerat "capul" » Cum se desfășura totul
3 - Arbitrul român care s-a dat sloven și turc a fost luna trecută în Singapore! Sume incredibile scoase după fiecare meci » Polonezii: "Bizar, grotesc"
4 - A refuzat Parlamentul European ca să arbitreze în Turcia! Primar PNL în Dâmbovița, arbitru deghizat în Antalya
5 - VIDEO EXCLUSIV "Ia vezi, bă, cât e? 1.80?" » Reacția lui Șumudică după ce arbitrul deghizat a dat penalty pentru Astra

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
titiduru22
titiduru22  •  31 Ianuarie 2017, 19:51
Postat de Robert Andries pe 31 Ianuarie 2017, 15:09

Bai,ești prost? Bai,ești nebun? Pai *** asta e încă liber???Și da interviuri asa despre cum făcea el șmecheriile?

Idy , daca citeai articolul ai fi vazut ca omul a facut doi ani de puscarie in Fiinlanda si Ungaria.

1170070769732284
Robert Andries  •  31 Ianuarie 2017, 15:09

Bai,ești prost? Bai,ești nebun? Pai *** asta e încă liber???Și da interviuri asa despre cum făcea el șmecheriile?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

balauru48
balauru48  •  31 Ianuarie 2017, 14:36

Normal ca romanii nu au integritate, uitati-va la fecesebisti si o sa va dati seama.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează