GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOPAJ

Președintele Societății Române de Ozonoterapie e șocat de practicile folosite de Clara Pătrugan: ”Prostie și lăcomie”

Doctorul Ștefan Tiron lucrează în mod constant pe practici permise din ozonoterapie cu sportivi de top din România // Foto: Facebook
Doctorul Ștefan Tiron lucrează în mod constant pe practici permise din ozonoterapie cu sportivi de top din România // Foto: Facebook

Articol de - Publicat miercuri, 11 ianuarie 2017 00:00

Președintele Societății Române de Ozonoterapie, Ștefan Tiron, spune că a fost șocat de practicile de manipulare a sângelui operate la lotul de kaiac de fosta sa elevă, Clara Pătrugan: ”Le spun de 5-6 ori la cursuri să nu facă autohemoterapie la sportivi, că e doping!”

Suspendată pe viață din activitatea sportivă de către ANAD pentru transfuziile de sânge operate la lotul olimpic de kaiac, doctorița Clara Pătrugan preferă în continuare postura tăcerii. "Sfatul avocaților e de a păstra liniște până la hotărârea instanței" e unicul mesaj transmis către Gazeta Sporturilor de medicul în vârstă de 39 de ani.

Pe site-ul cabinetului, ea se recomandă drept membră a "Societății Științifice Române de Oxigen - Ozono - Terapie", numai că în evidențele asociației ea nu mai apare activă pentru că nu și-a mai plătit cotizația din 2014, după cum spun șefii SSROOT.

Președintele Ștefan Tiron, prin cabinetul căruia "a trecut și trece tot sportul românesc de top", se declară siderat de acțiunile Clarei Pătrugan, care s-a calificat pentru a practica ozonoterapia ca urmare a cursurilor organizate de SSROOT: "La fiecare generație precizez și repet de cinci-șase ori același lucru. «Nu faceți autohemoterapie la sportivi! E o procedură interzisă, pentru că înseamnă manipularea sângelui». Cu atât mai mult am fost uimit când am văzut ce a întreprins fata asta la kaiac. Presupun că a fost la mijloc un amestec de prostie, lăcomie și entuziasm. Mai mult, există niște formulare pe care le-am recomandat să le folosească pentru orice pacient, fiindcă n-ai de unde să știi dacă, la un moment dat, un pacient care-ți intră pe ușă e sau nu e sportiv de performanță".

"Voi propune sancțiuni severe"

Tiron spune că "la următoarea reuniune a Adunării Generale, chiar vreau să deschid discuția despre doctorița Pătrugan, să vedem dacă avem la îndemână vreo modalitate de a sancționa sever ce a făcut la lotul de kaiac, mai ales că există deocamdată și această suspendare pe viață dictată de ANAD. E un caz care pune, în mod nedrept, într-o lumină nefericită ozonoterapia. Îi afectează indirect pe toți cei aproape 400 de doctori practicanți ai acestei laturi a medicinei, dar și pe oamenii care ar intenționa să apeleze la astfel de tratamente pentru diferite afecțiuni".

Lombalgia lui Georgievski și umărul tenismenului

Tiron spune că "ozonoterapia are efecte extraordinare la nivel de sportivi dacă o practici cu onestitate și pricepere. Practic, în afara autohemoterapiei, toate celelalte proceduri nu au nicio legătură cu dopajul. De exemplu, a venit într-o zi la mine Georgievski, fostul fundaș dreapta al Stelei. Era marți. Avea o lombalgie severă, aproape că nici nu putea merge. În mod normal, ar fi trebuit să stea pe ușă trei-patru săptămâni. L-am băgat însă pe tratament cu ozon, iar duminică mă bucuram când l-am văzut printre cei mai buni de pe teren. Am avut și un tenismen care nu mai juca de câteva luni bune din cauza unei dureri la umăr. Și-l mișca însă deja după prima ședință cervicală de se mira și el. «Ce miracol mi-ați făcut?». Aflați că o cură cu ozon echivalează pentru sportivi cu o săptămână de pregătire la munte, la 2.000 de metri!".

"Am fost recent la un congres în America de Sud, unde un medic vorbea foarte senin despre cum făcuse el autohemoterapie la niște maratoniști. La final, l-am tras discret de mânecă și i-am spus că e o metodă interzisă în sport. Așa că se întâmplă și prin alte case!"
Ștefan Tiron, medic, președinte Societatea de Ozonoterapie

Citește și celelalte episoade ale investigației:

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ilinca01
ilinca01  •  17 Iulie 2020, 00:08

Despre doping cu ozonoterapie nu stiu sa fi existat multe cazuri sau cel putin nu le cunosc eu. Dar stiu ca terapia aceasta are efecte benefice in cazul sportivilor, deoarece creste capacitatea de efort, trateaza durerile si disconfortul cauzate de febra musculara, reface rapid muschii, articulatiile, tendoanele, ligamentele dupa un efort intens, dar si reduce semnificativ oboseala. www.ozonoterapie.ro In acest caz se considera doping?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează