GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  COLECTIV

RECORDER marchează 8 ani de când dezvăluirile GSP au cutremurat societatea românească la Colectiv. „Sunt un om normal care și-a ascultat conștiința”, spune un medic

Camelia Roiu
Camelia Roiu

Articol de - Publicat marti, 31 octombrie 2023 13:16 / Actualizat marti, 31 octombrie 2023 14:45

Publicația Recorder a publicat luni, 30 octombrie 2023, un interviu cu medicul ATI Camelia Roiu, una dintre primele surse ale GSP din investigațiile din 2015-2016. Aceste dezvăluiri de presă, zecile de articole și mișcările sociale au fost urmate de creșteri masive ale salariilor personalului medical, de sporirea investițiilor publice în sănătate și de o relație diferită între români și sistemul lor medical.

”Mulți consideră că e un pic de nebunie la mijloc, dar nebunii schimbă lumea”, spune Camelia Roiu, medic ATI la Spitalul de Arși în interviul acordat ziaristei Ani Sandu de la Recorder.

Conversația filmată cu medicul ATI face parte dintr-o serie, intitulată „Voci libere”. Primele mărturii, însoțite de documente, ale Cameliei Roiu, sub anonimat, au apărut în Gazeta Sporturilor în 5 decembrie 2015. Titlul din ziar a fost chiar o afirmație a medicului: „I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi”, spunea atunci femeia medic, căreia GSP i-a protejat identitatea, până când ea a ales mai târziu, în iulie 2016, să devină publică. 

„Nu mai vreau să asist tăcut la mascarada care e vîndută oamenilor. Răniții au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești" Camelia Roiu, sub anonimat, 5 decembrie 2015 pentru GSP.

Mărturiile din decembrie 2015 au fost însoțite de documente obținute de ziar din mai multe surse. 

Camelia Roiu spune că s-a gândit mereu la familii

De-a lungul anilor, Camelia Roiu a rămas analitică, severă și vocală față de activitatea responsabililor din sănătate.  

În interviul publicat acum de Recorder, medicul își explică unele dintre motivele care au făcut-o să vorbească. Ea mărturisește că se gândea permanent „la familii, la apărținători”. La cât de greu e să audă cineva două versiuni. Medicul le spunea ”iubitul tău, copilul tău va muri pentru că nu are nicio șansă aici” și ”altcineva le spunea Ei sunt tratați perfect”. 

Asta, crede Camelia Roiu, este de neacceptat. ”Mi se părea îngrozitor ca eu să asist la așa ceva fără să spun”, explică ea în interviul filmat.

Presa? „Singurul mod în care mai poți să fii auzit”

De ce a apelat la GSP? ”Eu consideram atunci presa a patra putere în stat. Adică mi se părea singurul mod în care mai poți să fii auzit”, spune medicul ATI. 

Roiu recunoaște că s-a gândit că ziariștii de investigație ai Gazetei Sporturilor ”mă vor crede nebună, că a prea șocant să creadă adevărul”. Ziariștii au verificat ce a spus, au corelat cu alte surse, documente și au publicat. Așa a început cazul Colectiv

Roiu spune că viața i-a fost complicată din momentul în care a ales să vorbească. În spital nu i-a fost ușor, dimpotrivă. De ce a făcut-o? ”Cea mai importantă a fost conștiința mea. Am făcut-o pentru ea”. Și da, consideră că ”da, cumva, cred că am mai influența niște oameni în bine”. 

Puteți vedea interviul Cameliei Roiu din Recorder, aici.

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (12)
boierasul
boierasul  •  01 Noiembrie 2023, 08:03
Postat de mal. pe 31 Octombrie 2023, 17:32

Vă rog să mă credeți, deși pare, Dna dr. Roiu nu este o persoană onestă! Chiar este folosită, datorită aspectului și atitudinii, de anumite grupuri de interese. Cu toate acestea, nu neg că poate avea dreptate în unele situații… eu, personal, am rezerve mari față de această; chiar cu caracterul are ceva probleme… uneori, are atitudine provocatoare, după care deschide camera ascunsă și înregistrează! Știu ce spun!

Tipic #rezist))))))

MaxiP
MaxiP  •  01 Noiembrie 2023, 00:53

Am mari dubii legate de empatia medicilor ATI, dar ma rog, o fi ea o exceptie. Totusi, decesul persoanelor cu arsuri pe suprfate extinse din corp, de cauza infectioasa, nu e chiar ceva aberant, adica cam asta e marele risc, e totusi foarte greu sa izolezi complet astfel de pacienti impotriva infectiilor. Sigur ca sunt tari in care chiar au o sansa in plus, existand saloane special amenajate pentru protejarea acestora, dar totusi e o diferenta intre infectiile nosocomiale aparute la persoane cat de cat stabile dpdv imunologic si cele aparute in cazul marilor arsi. Nu cred ca exista metode de izolare 100% eficiente. Sigur, se pot face progrese la acest capitol, nu contesta nimeni. Totusi decesul majoritatii acestor oameni este totusi accidentul de la Colectiv, nu conditiile din spitale. La astfel de evenimente nici in Germania sau alte tari date exemplu nu exista o rata de supravietuire foarte ridicata.

boierasul
boierasul  •  31 Octombrie 2023, 20:27
Postat de cpt.ahab pe 31 Octombrie 2023, 18:43

În plandemie au murit enorm de mulți oameni din cauza protocoalelor OMS , în principal, dar nimeni nu are curajul să zgârme după adevăr. La capitolul ăsta e omerta!

Au murit din cauza protocolului lui Arafat. În Germania doctorii au intubat pacienții în funcție de nevoia fiecăruia de oxigen. În România toți au primit 2 atmosfere că așa a vrut un..... Cine a avut plămâni buni a scăpat cine nu.... doctorii au fost "recompensați"pentru încă un deces covid. Fără autopsie......

Vezi toate comentariile (12)
Comentează