GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  CLASAMENT INTERNAŢIONAL

Care sînt cele mai tari filme sportive din istoria cinematografiei? » Taurul furios cu Robert De Niro ocupă primul loc!

Un moment de pauză în timpul filmărilor din 1979, cu Rober De Niro în rolul principal +48   FOTO
Un moment de pauză în timpul filmărilor din 1979, cu Rober De Niro în rolul principal

Articol de - Publicat joi, 29 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 28 decembrie 2011 18:57

Numărul din ianuarie 2012 al revistei americane Sports Illustrated a realizat topul celor mai tari filme sportive. Raging Bull din 1980, în regia lui Martin Scorsese, este numărul 1


Fotbaliştii preferă să meargă la cinematograf sau să se uite la film pe DVD sau pe calculator atunci cînd nu au antrenamente şi nici meciuri. La ce filme se uită ei? Comedii, animaţii sau filme de acţiune. "Mi-au plăcut foarte mult «Naşul» şi «Avocatul diavolului». În general filmele cu Robert de Niro sau Al Pacino", spunea într-un interviu pentru GSP mijlocaşul rapidist Dan Alexa. Sports Illustrated oferă o alternativă celor pasionaţi de sport, printr-un Top 50 al celor mai tari filme sportive din cinematografie.

LOCUL 1
RAGING BULL (TAURUL FURIOS)
Filmat în mai puţin de opt luni, în 1979, filmul a avut ca buget 18 milioane de dolari şi-a fost lansat pe 19 decembrie 1980. Scenariul în forma sa originală conţinea mai mult box decît s-ar fi dorit. Cea mai bună producţie cinematografică din istorie este povestea pugilistului Jake LaMotta (acum în vîrstă de 90 de ani) care în momentul în care intră în scenă îşi distruge efectiv adversarul. Cu 106 meciuri în întreaga carieră, 83 cîştigate dintre care 30 prin KO, Jake LaMotta devine eroul unui film despre masculinitate. Acest film biografic a fost un proiect personal al lui Robert De Niro, cel care l-a convins pe regizorul Martin Scorsese să se apuce de treabă şi nu a regretat niciodată acest lucru. Cîştigător al Premiului Oscar şi al Globului de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal, Robert De Niro face rolul vieţii lui în opinia criticilor.

LOCUL 2
CADDYSHACK (PĂDUREA SNOBILOR)
Filmul a apărut tot în 1980, de această dată în regia americanului Harold Ramis. Producţia prezintă caractere diferite, acestea avînd nevoie de un teren de golf pentru a se împrieteni. Lungmetrajul este considerat un exponent sportiv de comedie pentru începutul anilor '80. "Chiar dacă este produs acum mai bine de 30 ani pot spune că este unul dintre filmele mele preferate, la care mă uit de fiecare dată atunci cînd am ocazia", spune cel mai mare jucător de golf din lume, Tiger Woods.

LOCUL 3
THE NATURAL (NĂSCUT ÎNVINGĂTOR)
Lansat în 1984, filmul ocupă locul 3 în clasamentul Sports Illustrated. După box şi golf, a venit rîndul unui film în care basseball-ul este la putere. Filmul a fost nominalizat la patru categorii ale premiilor Oscar şi este considerat cel mai bun film despre baseball care a fost realizat vreodată! Povestea e simplă, un bărbat jucat impecabil de Robert Redford, preia conducerea unei echipe de baseball de la coada clasamentului şi reuşeşte să o ducă pe primul loc.

LOCUL 4
ROCKY
Recompensat cu Premiul Oscar în 1977 pentru cel mai bun film, "Rocky I" este considerată cea mai valoroasă ecranizare dintre cele cinci realizate care spun povestea celui mai faimos boxer din istoria cinematografiei. Sylvester Stallone îl interpretează pe Rocky Balboa, un boxer promiţător, dar pe care o accidentare îl obligă să stea departe de ring. Pe scurt, o poveste de viaţă a unui sportiv anonim, care prin calităţile lui ajunge în vîrful piramidei boxului profesionist.

LOCUL 5
ENTER THE DRAGON (INTRAREA DRAGONULUI)
Filmul care ocupă locul 5 al topului a fost lansat pe marile ecrane în 1973, avîndu-l în rolul principal pe Bruce Lee. Se spune despre această peliculă că este unul dintre cele mai tari filme de arte marţiale. Este primul film cu arte marţiale produs la Hollywood şi ultimul al lui Bruce Lee. Chinezul a murit la numai 33 de ani, cu chiar trei săptămîni înainte de premiera pe marile ecrane.

** restul topului în galeria foto de mai jos

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
nicky
nicky  •  29 Decembrie 2011, 13:26

Chariots of Fire, indiscutabil, un film impresionant despre ceea ce ar trebui sa reprezinte spiritul olimpic. Pacat ca in top sunt multe filme despre box. Nu spun ca nu sunt povesti interesante, dar prezenta lor sus arata ca americanii sunt setati mai mult spre sporturile de contact...unde exista violenta, exista si audienta!

danieb
danieb  •  29 Decembrie 2011, 10:46

Ati uitat "Nascut invingator" cu Robert Redford, "Tin Cup" cu Kevin Costner, "Remember the Titans" cu Denyel Washington, "The Gridiron Gang" cu Dwayne Johnson.....si as putea continua si cu alte titluri.Intrebati si oamenii fratilor. As adauga si comedia "The Match"....:)

cristiblulov
cristiblulov  •  29 Decembrie 2011, 10:23

bine ca au pus in top mizeria aia indiana dar Days of Thunder din '90 cu Tom Cruise nu l-au pus, toti am vazut filmul, e cel despre cursele Nascar. Topul este cam prost facut.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează