GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  SCANDAL ÎN TVR

EXCLUSIV Cazul din TVR ia amploare: Jurnalista care îl acuză de violențe pe comentatorul sportiv Marian Olaianos a ajuns ea însăși în 2020 în fața instanței pentru hărțuirea altui partener » Documente, mesaje + reacții

Articol de , - Publicat luni, 21 noiembrie 2022 09:00 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2022 11:16

Angajata TVR Nadine Vlădescu a fost acuzată, în 2020, de hărțuire de un fost partener de viață. Asta reiese din documentele publice ale instanțelor bucureștene care au judecat emiterea unui ordin de protecție împotriva femeii. Inițial, ordinul a fost aprobat, însă la apel Tribunalul București l-a anulat.

  • CONTEXT:
  • În urmă cu două săptămâni, Gazeta a scris despre un scandal monstru declanșat de doi jurnaliști ai postului public de televiziune: Marian Olaianos, angajat la Secția Sport, e acuzat că a bruscat-o pe Nadine Vlădescu, jurnalistă la Secția Cultural, pe care, la rândul lui, o acuză de hărțuire sexuală.
  • Marian Olaianos, 48 de ani, este căsătorit și are doi copii. Lucrează în TVR din 1999, a fost reporter de teren, comentator și a realizat mai multe emisiuni, cea mai cunoscută fiind Replay.
  • Nadine Vlădescu e jurnalistă în domeniul cultural de peste un deceniu. A colaborat cu mai multe publicații de profil, a realizat traducerea unor opere literare și a lucrat pe post de interpretă de conferințe.

În noiembrie 2022, Nadine Vlădescu, angajată la secția culturală a televiziunii publice, l-a acuzat pe colegul său, comentatorul sportiv Marian Olaianos, de agresiune fizică la locul de muncă. Olaianos recunoaște că ”i-am pus mâna în piept și am împins-o”, ca să se apere. 

Din informațiile GSP, obținute de la oameni din TVR care au văzut înregistrările, scenele fizice surprinse pe camere sunt mai extinse decât au fost relatate ziarului de Olaianos.

La rândul lui, Olaianos i-a făcut colegei sale plângere penală pentru hărțuire și hărțuire sexuală. Conform documentelor publice ale tribunalului, e a doua oară cînd cineva depune către justiție sute de mesaje insistente pe care Nadine Vlădescu le-a trimis partenerilor săi, după ce aceștia au refuzat să mai fie împreună. Unele dintre mesajele dintre Vlădescu și Olaianos pot fi citite mai jos. 

„Intimata a generat o stare de pericol pentru integritatea psihologică a petentului”

În 9 decembrie 2020, pe numele Nadinei Vlădescu, acum jurnalistă TVR, a fost emis un ordin de protecție provizoriu, cu valabilitate două luni.

Documentul aparține Judecătoriei Sectorului 1. Plângerea a venit din partea fostului partener al jurnalistei. Conform instanței, Nadine Vlădescu trebuia să păstreze o distanță minimă de 200 de metri față de bărbat și să nu-l contacteze în nicio modalitate.

Magistratul a admis cererea bărbatului, motivând că „prin frecvența apelurilor telefonice, a mesajelor electronice și a vizitelor la domiciliul petentului, intimata a generat o stare de pericol pentru integritatea psihologică a petentului (...) în condițiile în care acesta și-a exprimat în mod ferm și constant dorința de a nu mai fi contactat”, după cum se arată în decizia judecătorească, document public aflat pe portalul instanțelor de judecată.

„Așteptat în scară, la mașină, la ușa casei”

În timpul audierilor, fostul partener (care n-avea nicio legătură cu presa) a declarat că „tot timpul este urmărit de pârâtă, așteptat în scară, la mașină, la ușa casei, vine peste acesta în casă”, se arată în același document. La dosar au fost depuse probe sub formă de înscrisuri, mesaje telefonice și înregistrări audio și video, care au fost acceptate de către instanță și luate în calcul în verdict.

Unul dintre evenimentele expuse în fața judecătorului de către fostul partener a avut loc în noiembrie 2020, „când intimata a intrat în locuința acestuia în momentul în care intimatul a deschis ușa pentru a primi comanda pe care o efectuase la un restaurant, refuzând apoi să plece”.

În timpul procesului, bărbatul a depus și probe din care „rezultă și că intimata dorește să îl contacteze insistent prin intermediul telefonului mobil și al poștei electronice”.

Femeia a susținut că dorea o discuție amiabilă

Cazul din TVR ia amploare: Jurnalista care îl acuză de violențe pe comentatorul sportiv Marian Olaianos a ajuns ea însăși în 2020 în fața instanței pentru hărțuirea altui partener » Documente, mesaje + reacții
Nadine Vlădescu

Femeia a recunoscut că a încercat să ia legătura cu fostul partener în mai multe rânduri, însă nu în maniera descrisă de acesta. Conform aceluiași document public, Nadine Vlădescu a explicat că motivul pentru care îl contacta era faptul că el „refuză să își dea acordul pentru utilizarea unor proceduri medicale cu care inițial ambii au fost de acord”.

În perioada relației cei doi au apelat la serviciile unei clinici specializate în fertilizare in vitro (FIV), a explicat Nadine Vlădescu. Aceasta a spus că procedurile rămăseseră neclarificate, iar fostul partener îi datora încă sumele de bani plătite pentru realizarea tratamentelor medicale.

Jurnalista a mai precizat în fața instanței că „a încercat în repetate rânduri, într-adevăr, o conciliere și o discuție pe cale amiabilă însă nu s-a putut”, se arată în motivarea deciziei judecătorești.

Ordin de evacuare emis în vara lui 2020

Documentul juridic emis de Judecătoria Sectorului 1 reține și că, în 10 iulie 2020, a fost dat un ordin de evacuare ce a vizat-o pe Nadine Vlădescu. Fostul partener a susținut că „a fost nevoit să apeleze la organele de poliție și la instanța de judecată pentru a determina plecarea intimatei” din casa lui, unde locuiseră împreună pe perioada relației.

Nadine Vlădescu s-a apărat în fața judecătorului spunând că a părăsit domiciliul pe 20 iunie 2020, iar cererea de evacuare a fost depusă ulterior și va face obiectul unei contestații în anulare.

A doua instanță a anulat ordinul de protecție

Nadine Vlădescu a făcut apel la decizia privind ordinul de protecție. Pe 7 ianuarie 2021, Tribunalul București i-a dat câștig de cauză. În decizia judecătorească, document public aflat pe portalul instanțelor, se arată că „reclamantului nu îi era indusă o stare de temere față de insistența apelantei (...), acesta răspunzând în mod agresiv din punct de vedere verbal față de apelantă”.

În motivare, judecătorul a subliniat că telefoanele permit blocarea persoanei care face apeluri repetate și cu care nu se mai dorește comunicarea.

În plus, instanța a considerat că cei doi trebuie să continue interacțiunile pentru a clarifica situația privind procedurile pentru fertilizare in vitro.

În prezent, există la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 un dosar de urmărire penală nr. 5088/P/2021 pe numele Nadinei Vlădescu, în care aceasta este cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals și uz de fals. Ea a fost acuzată de fostul partener că i-a falsificat semnătura la clinica FIV, conform unor surse judiciare consultate de Gazeta Sporturilor.

”Violențele nu au nicio justificare”

Într-o discuție cu reporterii Gazetei, Nadine Vlădescu a refuzat să comenteze situația ordinelor de protecție, susținând că reprezintă informații private.

A acceptat să prezinte un punct de vedere cu privire la incidentul care a avut loc recent în incinta clădirii TVR, între ea și comentatorul sportiv Marian Olaianos. Într-un răspuns transmis în scris, Nadine Vlădescu a declarat că relația cu colegul său a fost intimă și consimțită de ambele părți, iar violențele la care a fost supusă în 17 octombrie și pe care ea le-a reclamat conducerii Televiziunii publice sunt nejustificate. Din aceste motive l-a reclamat pe Olaianos superiorilor.

„După sesizare, dl Olaianos a făcut mari presiuni, atât personal, cât și prin intermediul altor persoane, ca eu să-mi retrag sesizarea și ca să se treacă totul cu vederea”, spune Nadine Vlădescu.

„Agresiunea s-a petrecut în incinta televiziunii, în timpul programului, a fost surprinsă și de camerele de luat vederi și a însemnat lovire cu palmele, pumnul, picioarele și cheile, strangulare, lovituri la cap, peste față, ochi, urechi, la sân, mâini și brațe și peste degete, cornee zgâriată, multiple traumatisme pentru care am ajuns la două spitale de Urgență în seara zilei de 17 octombrie”, adaugă jurnalista.

Nadine Vlădescu îl mai acuză pe Olaianos că a dezvăluit mai multor colegi din TVR conversațiile dintre ei „într-un mod trunchiat și scos din context”, așa că intenționează să depună în curând o plângere penală pentru violarea vieții private. Răspunsul integral în scris al jurnalistei poate fi consultat la finalul articolului.

Olaianos susține că a fost legitimă apărare

Cazul din TVR ia amploare: Jurnalista care îl acuză de violențe pe comentatorul sportiv Marian Olaianos a ajuns ea însăși în 2020 în fața instanței pentru hărțuirea altui partener » Documente, mesaje + reacții
Marian Olaianos

„Tot ce am făcut a fost să mă apăr”, a declarat pentru Gazeta Sporturilor Marian Olaianos. Într-un punct de vedere transmis comisiei de disciplină din SRTv, comentatorul sportiv susține ca nefondată sesizarea Nadinei Vlădescu.

Spune că reacția lui din 17 octombrie, pentru care a fost acuzat de colega sa, a fost una de legitimă apărare în fața agresivității femeii. În document, el povestește că în acea zi Nadine Vlădescu l-a urmărit din biroul de montaj, unde a venit de mai multe ori și a refuzat să părăsească încăperea, până în autoturismul personal al jurnalistului, unde a intrat cu forța și de unde cu greu a fost convinsă să iasă. La toate aceste incidente au existat martori din cadrul TVR, pretinde Olaianos.

„Nu am bătut-o și nu am lovit-o. Pur și simplu, i-am pus mâna în piept și am împins-o din calea mea”, a descris el evenimentul din parcare pentru Gazetă.

Plângere penală împotriva colegei din TVR

Pe 14 noiembrie, comentatorul sportiv a depus la Secția de Poliție nr. 1 București o plângere penală împotriva Nadinei Vlădescu pentru hărțuire și hărțuire sexuală. Conform documentului, jurnalistul TVR susține că abuzurile au avut loc în lunile septembrie și octombrie 2022.

Interacțiunile profesionale dintre cei doi jurnaliști au început în luna august, iar Olaianos susține în plângere că Nadine Vlădescu a început să-i facă avansuri sexuale în septembrie.

Mesaje zilnice în care femeia îi face avansuri

Olaianos susține că la sfârșit de septembrie și începutul lunii octombrie, insistențele colegei sale au devenit atât de intense încât a simțit că i se pun în pericol familia, cariera de jurnalist și reputația profesională.

El reclamă în plângere că Nadine Vlădescu îl urmărea zilnic la locul de muncă – prin curtea instituției, pe holuri și în birouri – și îi scria zilnic sute de mesaje pe WhatsApp. În conversațiile online, atașate plângerii și consultate de Gazetă, Nadine Vlădescu îi cerea bărbatului, explicit și în repetate rânduri, să accepte să întrețină raporturi sexuale.

„Sex super mișto”

De exemplu, Nadine Vlădescu i-a scris lui Marian Olaianos, în decurs de trei minute, joi, 29 septembrie, în jurul prânzului:

– „sex super misto”
– „participi sau ce faci?”
– „nu intelegi ca nu e vorba de nimic altceva acum si ca nu e nimic complicat?”
– „te vreau si vreau sa facem de toate si o sa vezi asta pe viu”

PRECIZARE: Mesajele sunt selectate din sute de conversații, unele mult mai explicite. Le-am publicat doar pe acestea ca să nu multiplicăm efectul. În același timp, am ales să le prezentăm, fie și sensibil reduse ca număr. Pentru că o simplă exprimare indirectă de genul „îi cerea, explicit și în repetate rânduri, să accepte să întrețină raporturi sexuale” nu poate oglindi, precum mesajele, ce formă ia o insistență.

TVR: „Cercetarea disciplinară este în desfăşurare”

Evenimentul din Televiziunea Română, dintre cei doi angajați, nu a fost încă lămurit de conducerea postului. Momentan, a fost demarată o anchetă, iar Olaianos a fost exclus din echipa pe care postul public a deplasat-o la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar.

„Procedura de cercetare disciplinară este în desfăşurare. O decizie referitoare la posibilele sancţiuni ale celor doi angajaţi va fi luată în momentul finalizării cercetării”, a transmis pentru Gazetă conducerea TVR.

„Domnul Marian Olaianos nu mai face parte din delegaţia care s-a deplasat la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar deoarece comisia de cercetare disciplinară i-a solicitat prezenţa fizică la audieri, la sediul SRTv, pe întreaga perioadă de desfășurare a cercetării”, explică Televiziunea publică motivul pentru care jurnalistul nu mai face deplasarea la CM.

Răspunsul integral al Nadinei Vlădescu

„În urma incidentului de agresiune deosebit de violentă a dlui Marian Olaianos asupra mea din 17 octombrie, am depus o sesizare către conducere și ulterior o plângere penală pentru loviri și alte violențe, urmând ca în zilele următoare să depun o a doua plângere penală, pentru violarea vieții private, deoarece ulterior sesizării mele, dl Olaianos a arătat multor persoane din cadrul televiziunii mesaje din conversațiile personale dintre mine și el, într-un mod trunchiat și scos din context, în scopul de a mă acuza de pretinsa hărțuire sexuală și a mă discredita în fața colegilor, lucru care a dus și la denigrarea mea în presă, inclusiv prin atacuri la persoană.

Agresiunea s-a petrecut în incinta televiziunii, în timpul programului, a fost surprinsă și de camerele de luat vederi și a însemnat lovire cu palmele, pumnul, picioarele și cheile, trangulare, lovituri la cap, peste față, ochi, urechi, la sân, mâini si brațe și peste degete, cornee zgâriată, multiple traumatisme pentru care am ajuns la două spitale de Urgență în seara zilei de 17 octombrie. În urma sesizării mele, a fost întrunită Comisia de Disciplină care anchetează cazul. Am depus în fața Comisiei toate dovezile, actele medicale, mesaje și alte mijloace de probă care dovedesc nu numai agresiunea deosebit de gravă, dar și faptul că acuzele dlui Olaianos la adresa mea, de presupusă hărțuire sexuală, sunt false. Am solicitat un certificat medico-legal de la INML care urmează să fie eliberat ulterior, deoarece încă mai am de făcut investigații neurologice și de refăcut consulturile oftalmologic și ORL și ecografia la sân.

După sesizare, dl Olaianos a făcut mari presiuni, atât personal, cât și prin intermediul altor persoane, ca eu să-mi retrag sesizarea și ca să se treacă totul cu vederea.

Deși relația cu dl Marian Olaianos a fost nu numai una profesională, ci și una personală, intimă, consimțită de ambele părți și inițiată de el, existând în acest sens dovezi și mesaje pe care am ales să nu le arăt decât Comisiei de Disciplină, nu mi-am retras sesizarea deoarece consider orice violență inacceptabilă și de nejustificat.

MediaSind, Sindicatul Român al Jurnaliștilor, din care fac parte, mă susține total și va acționa luând măsuri, după finalizarea cercetării disciplinare.”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
Cronos666
Cronos666  •  22 Noiembrie 2022, 14:12
Postat de alenb pe 21 Noiembrie 2022, 13:00

Cred ca n-ai citit articolul, agresorul este Olaianos si cica mai e si pe camere. Cat despre raspunsul lui Olaianos este unul sablon pt un agresor, incearca sa minimizeze agresiunea “doar am impins-o” si sa mute vina asupra persoanei agresate “doar m-am aparat”. Adica sa intelegem ca pe camere se vede cum domnisoara Vladescu sare la el sa-l bata si el doar se apara si o impinge un pic? Cat despre “hartuiala”, daca a fost ea a avut la baza o aventura intre cei doi ca doar nu se apuca domnisoara sa-l invite la sex asa din prima. Probabil Olaianos a vrut sa termine relatia, aia n-a acceptat, poate l-a si amenintat ca-l spune nevestei iar omul a devenit violent.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gicab
gicab  •  21 Noiembrie 2022, 16:18
Postat de sughibughi pe 21 Noiembrie 2022, 08:47

astia la tvr sunt toti numai pe pile si cumetrii

Peste tot e așa...mai ales la privat unde nici măcar nu se simulează vreun examen

gicab
gicab  •  21 Noiembrie 2022, 16:16
Postat de VanBasten pe 21 Noiembrie 2022, 13:55

Era o melodie a regretatului Petrica Cercel (care n-a crezut in Covid si s-a stins): "Platesc pentru placerea mea". Ti-a placut, Mariane, zmeura parfumata.

Lasa ca a crezut mâtu stoian

Vezi toate comentariile (17)
Comentează
Close