Articol de GSP - Publicat luni, 26 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 26 noiembrie 2012 17:37

Gazeta Sporturilor a anunţat pe 12 noiembrie că a suspendat rubrica jurnalistului Andrei Niculescu în urma suspiciunilor de plagiat semnalate de cititori în două articole ale acestuia.

Ziarul a adăugat că va studia textele de pe un interval mai lung de timp, că va lua o decizie şi că o va aduce la cunoştinţa cititorilor.
Vreme de două săptămîni, Gazeta Sporturilor a folosit mai multe resurse externe redacţiei, obiective şi calificate în a compara textele apărute în ziar cu cele de pe mai multe bloguri sau siteuri din străinătate. Cercetarea a vizat perioada 1 noiembrie 2011 – 12 noiembrie 2012.

Din păcate, am constatat că, în perioada studiată, Andrei Niculescu a publicat şi semnat în ziar şi pe blogul său afiliat gsp un număr substanţial de articole de fotbal internaţional care conţin citate neatribuite, idei sau expresii din articole ale altor autori. Sursele au fost bloguri şi siteuri, cu predilecţie din Spania.

Concluzia este de neocolit. În mod repetat, ziaristul a încălcat normele de documentare din surse externe, folosind idei şi figuri de stil ale unor jurnalişti străini şi prezentîndu-le ca aparţinîndu-i.

Gazeta Sporturilor a hotărît să rezilieze contractul cu Andrei Niculescu. Prin scrisori punctuale, vom cere scuze surselor externe a căror muncă a fost folosită fără a fi citată. De asemenea, ne cerem scuze cititorilor şi ne asumăm eroarea de a nu fi activat filtre mai bune de verificare.

Este un moment dificil, am lucrat cu Andrei Niculescu vreme de aproape 20 de ani şi efortul lui a fost o bună perioadă de timp unul remarcabil, îi apreciem calităţile de ziarist, dar n-am avut altă soluţie.

Erorile sînt omeneşti, însă încălcările repetate sînt altceva şi ne-au pus în situaţia de a lua decizia rezilierii contractului, din respect pentru public şi pentru munca pe care o presupune această meserie unde originalitatea ideilor şi a exprimării presupune un efort ce merită reîmprospătat de la capăt.


32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion