GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  FOTBAL AMERICAN

Just do it sau Just don't: politică, publicitate, sport » Nike a creat un val de proteste în SUA printr-o campanie controversată: fanii au început să rupă și chiar să ardă hainele gigantului american!

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 septembrie 2018 10:19

Producătorul american de materiale sportive Nike a pornit o campanie controversată cu fostul jucător de fotbal american Colin Kaepernick, iar o parte din fani nu sunt deloc mulțumiți. Acțiunile Nike de la bursă au scăzut cu 3% într-o singură zi.

Există o linie fină între politică și sport, pe care Nike a ales să o încalce.

Gigantul american i-a dat un contract lui Colin Kaepernick, 30 de ani, fostul jucător de fotbal american devenit celebru pentru protestul său împotriva violenței poliției americane și a ceea ce el spune că sunt atacuri rasiste repetate din partea autorităților față de cetățenii afro-americani.

În 2016, Kaepernick, quarterback la San Francisco 49ers, a îngenuncheat în timp ce se cânta imnul Statelor Unite la startul unui meci, un gest ce s-a propagat la alte echipe din NFL, dar care a fost condamnat cu tărie de președintele Donald Trump și de alte voci din spațiul public pentru lipsă de respect.

Între timp jucătorul a rămas fără contract profesionist, însă a fost cooptat ca noua imagine a campaniei "Just do it", a celor de la Nike, care aniversează 30 de ani. "Believe in something, even if it means sacrificing everything" este sloganul celor de la Nike, în traducere: "Crede în ceva, chiar dacă asta înseamnă să sacrifici totul".

"Just don't"

Totuși, decizia celor de la Nike a fost primită cu destulă răceală în rândul fanilor care consideră că Kaepernick a fost lipsit de respect la adresa simbolurilor americane. Mai mulți fani ai brandului american au postat imagini pe rețelele de socializare în care și-au rupt hainele cu sigla producătorului american sau chiar au dat foc unora dintre materialele sportive. Unii au vorbit despre trecerea la branduri precum Adidas sau Brooks, scrie washingtonpost.com.

Pe Twitter a început să fie foarte popular hashtagul #NikeBoycott, în timp ce președintele Donald Trump s-a implicat direct în dezbatere și a încercat să dezamorseze conflictul: "Nike transmite un mesaj teribil. Dar oricât de mult nu sunt de acord cu implicarea lui Colin Kaepernick, despre asta e vorba în țara asta: ai anumite libertăți, de a gândi, a face lucruri despre care alții cred că nu ar trebui să le faci. Eu sunt, totuși, de cealaltă parte a conflictului în cazul lui".

Campania Nike și-a arătat efectele și la bursă, acolo unde acțiunile au scăzut cu 3% într-o singură zi, cea mai mare cădere din aprilie încoace.

În schimb, decizia a provocat publicitate pozitivă de 19 milioane de dolari în mediul online, publicitate negativă de 11 milioane și 14 milioane neutră, conform unui raport Bloomberg.

Citește și: "Eu zic că e foarte periculos ca femeia să muncească!" » Cine a zis-o: Gigi Becali sau Donald Trump? Alege autorul următoarelor 10 citate

Citește și:

Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Euro 2024
Imaginile pe care televiziunile și UEFA le-au vrut interzise! Ce s-a întâmplat pe teren, în prelungirile de la Italia - Albania
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Tenis
Tenis de poveste, cu 32 de titluri de Grand Slam pe teren » Cele mai tari momente de la Cluj: „sosia” lui Agassi și propunerea americanului
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat
Superliga
Fundaș din Italia la Dinamo. Tratativele au intrat în linie dreaptă, urmează să fie prezentat

„Îmi fac testamentul!” » Cornel Dinu, izbucnire teribilă, după o decizie pe care o numește „TÂLHĂRIE”: „M-au nenorocit minciuna și nedreptatea”

Veste cutremurătoare în a doua zi de Euro: s-a stins la numai 26 de ani, după ce jucase admirabil în Belgia - Muntenegru!


Comentarii (3)
bazileon
bazileon  •  05 Septembrie 2018, 16:14

Bravo Nike!

planetfun
planetfun  •  05 Septembrie 2018, 14:49

dupa sloganul cu credinta, sper sa se aleaga praful de firmele care fac politica !

bazinga
bazinga  •  05 Septembrie 2018, 12:05

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează