GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  TVR

EXCLUSIV Marian Olaianos, prima reacție în scandalul din TVR: „Sunt victima unor imense și repetate abuzuri! N-am lovit-o pe domnișoară" + Comentatorul cere postului public despăgubiri de 200.000 €!

Articol de - Publicat miercuri, 15 februarie 2023 18:41 / Actualizat vineri, 17 februarie 2023 16:00

Comentatorul Marian Olaianos, cercetat disciplinar de TVR pentru agresiune împotriva colegei Nadine Vlădescu, a vorbit în premieră după izbucnirea scandalului. Mai jos, interviul acordat de Olaianos Gazetei. 

După incidentul din noiembrie, Olaianos a fost suspendat din lotul de comentatori pentru Mondialul din Qatar. Ulterior, el s-a apărat la audierile comisiei, declarându-se pe de o parte nevinovat în incidentul cu Nadine Vlădescu și pe de altă parte nedreptățit de decizia conducerii TVR de a-l elimina de la Mondial. 

În fața comisiei TVR, Olaianos a spus că Nadine Vlădescu îl hărțuia și îl amenința că îl va compromite în fața familiei. Urmărit de aceasta în curtea și pe holurile TVR, Olaianos a reacționat în acea zi: „Aflându-mă într-o stare de maximă tensiune emoțională și în încercarea de a mă apăra, am împins-o la perete, apucând-o de zona gâtului. Dar nu am lovit-o!", a explicat el comisiei. 

„Olaianos încearcă să se depărteze de Vlădescu, dar este urmărit în permanență"

Conform procesului verbal al ședinței, analiza imaginilor video arată că „Olaianos era într-o poziție de autoapărare (...) Într-un moment de tensiune maximă, gesticulează către Nadine Vlădescu, apoi își poziționează ambele mâini în zona gulerului. În cadrul următor, ei se deplasează către perete pentru aproximativ o secundă (timp în care Olaianos o scutură pe Vlădescu). În continuare se observă gesturi ample din partea ambelor persoane, descriind o ceartă. Olaianos încearcă să se depărteze de Vlădescu, dar este urmărit în permanență"

Marian Olaianos, prima reacție în scandalul din TVR: „Sunt victima unor imense și repetate abuzuri! N-am lovit-o pe domnișoară
Procesul verbal al Comisiei, din 9 decembrie

De asemenea, Olaianos invocă faptul că Nadine Vlădescu nu ar fi adus în fața comisiei niciun certificat medico-legal, prin urmare nu a putut proba agresiunea invocată. Mai mult, el susține că Nadine Vlădescu i-ar șantaja pe șefii TVR pentru că ar deține informații confidențiale despre unii dintre aceștia!

Din informațiile pe care le dețin, se pare că această atitudine vădit ostilă și abuzivă la adresa subsemnatului, în scopul concedierii mele nelegale, este determinată de o serie de presiuni exercitate prin șantaj de doamna Nadine Vlădescu, aceasta deținând o serie de informații și materiale compromițătoare în privința anumitor persoane din cadrul conducerii TVR

A pierdut contractul de 5.000 de euro lunar cu Betano

Prin avocații săi, Olaianos a notificat în repetate rânduri TVR-ul să grăbească o decizie în cazul lui. Au trecut însă mai bine de 3 luni, iar decizia finală încă nu a fost făcută publică. Comentatorul reclamă că, astfel, i s-au produs mari prejudicii, atât de natură morală (afectarea imaginii, demnității și reputației), cât și de natură materială. 

La acest ultim capitol, Olaianos pomenește despre un contract în valoare de 5.000 de euro lunar pe care îl avea cu Betano, pentru producerea unei emisiuni online, Sport Replay pe Youtube. Angajamentul a fost suspendat de casa de pariuri din cauza scandalului din TVR. 

Într-o acțiune deschisă în instanță împotriva TVR-ului, Marian Olaianos solicită despăgubiri în valoare de 1.000.000 de lei, adică aproximativ 200.000 de euro!

Marian Olaianos: „Pe imagini se vede că mă tot urmărește, dar eu n-am lovit-o! Comisia nu a judecat drept”

Într-un dialog cu Gazeta Sporturilor, comentatorul sportiv a vorbit despre incidentul cu Nadine Vlădescu, despre motivul pentru care și-a luat concediu în ultima perioadă și anunță că va da în judecată conducerea TVR dacă îi va fi desfăcut contractul.

- Domnule Olaianos, se apropie finalul anchetei. Ce știți despre asta?
- Eu sunt în concediu medical de două zile. Am o problemă la picior. Până acum am fost în concediu de odihnă. Aveam zile restante din 2021 și 2022 și încă mai am 17 sau 18 zile. Eu am lucrat și în perioada pandemiei, am lucrat și în timpul Campionatului Mondial, când am asigurat dublajul la meciuri și am stat la birou până la 1 noaptea. Am fost zi de zi la muncă. 

-Ați fost înștiințat de vreo decizie a Comisie în cazul dumneavostră? 
- Nu. Nici eu și nici avocații nu am fost înștiințați. Nu trebuie să fiu la serviciu ca să mă anunțe. Pot trimite decizia pe mail. Eu am fost mereu la dispoziția Comisiei. M-am prezentat la toate audierile.

- Dacă vi se va desface contractul de muncă, intenționați să dați în judecată conducerea TVR? 
- Îmi voi căuta dreptatea în instanță. Nu am fost înștiințat că există vreo plângere împotriva mea. Domnișoara, la o zi după incident, a fost la muncă.

- Ați făcut și plângere împotriva a doi membri ai Comisiei, inclusiv împotriva președintelui Dan Turturică. 
- Da. Nu a fost o judecată dreaptă. Eu am venit cu martori, care au fost audiați în absența mea și a avocaților mei. Doamnei Amalia Vasile, șefa departamentului juridic, i-am făcut reclamație pentru că nu a dat niciun răspuns la plângerea mea împotriva domnișoarei Vlădescu. Trebuia să-mi spună dacă va începe anchetarea sau nu. Și dacă nu începe, de ce nu începe.

-Și împotriva domnului Silviu Gologan? 
- Pentru că a încercat să influențeze martorii. E abuz în serviciu. Pe 9 decembrie a fost audiat un domn care se ocupă cu arhivarea imaginilor de pe camerele de supraveghere și a spus «Nu vreți să vedeți toate înregistrările?». Avocații mei au fost de acord, dar domnul Gologan a spus «De ce vă băgați unde nu vă fierbe oala?». Abia după insistențele noastre au fost vizionate. Pe imagini se vede că nu am lovit-o!

- Care este versiunea dumneavoastră referitoare la ce s-a întâmplat în acel incident cu Nadine Vlădescu?
- Regret ieșirea nervoasă. Dar nu am lovit-o! Mă hărțuia și am martori că am trimis colegii să cheme jandarmul din fața TVR, dar nu a dorit să-și părăsească postul. Am prezentat tot felul de probe. Chiar sunt de acord ca membrii Comisei să facă publice imaginile de pe camerele de supraveghere. În procesul verbal al audierilor, membrii Comisiei au notat că «Marian Olaianos, în autoapărare, o apucă o secundă de reverul hainei». Nu am lovit-o.

Marian Olaianos, prima reacție în scandalul din TVR: „Sunt victima unor imense și repetate abuzuri! N-am lovit-o pe domnișoară

- Dar nu considerați că ar fi trebuit să reacționați diferit? 
- Repet, regret incidentul. Trebuia să sun la 112. Sfătuiesc pe toată lumea să facă asta, dacă e cineva într-o situație similară. Eu am apelat doar la Jandarmeria de la TVR. Nu ne învață nimeni ce să facem într-un astfel de caz, ce să facem dacă o persoană se urcă în mașina noastră cu forța. Voiam să plec, iar domnișoara s-a urcat în mașina mea. 

- Ați raportat cuiva din conducerea TVR probleme pe care le aveați?
- Nu. Există preconcepția asta tâmpită «Ești bărbat. Nu te descurci?». Dar colegii știau despre tot. Le-am și zis: «Nu știu ce să fac, cum să scap». Dar trebuia să sun la 112. Acum i-am făcut domnișoarei plângere penală pentru hărțuire, avocații m-au sfătuit să urmez calea legală.

  • Marian Olaianos, 48 de ani, este căsătorit și are doi copii. El este unul dintre cei mai vechi și mai apreciați jurnaliști din departamentul Sport al postului public: lucrează în TVR din 1999, a fost reporter de teren, comentator și a realizat mai multe emisiuni, cea mai de succes fiind Replay.

Dreptul la replică trimis de Marian Olaianos pe adresa Gazetei

Marian Olaianos a trimis un drept la replică pe adresa Gazetei pentru materialul intitulat „După 24 de ani, jurnalistul Marian Olaianos e aproape să fie dat afară din TVR » Șeful postului public a primit concluziile comisiei în scandalul de agresiune asupra Nadinei Vlădescu”, publicat pe 15 februarie. În continuare, comunicatul integral:

1. Sunt profund false susținerile din articol potrivit cărora “din momentul pornirii scandalului, Olaianos a intrat în concediu de odihnă, urmat de concediu medical de două luni.” În realitate, după inițierea procedurii cercetării mele disciplinare, adică din data de 17.10.2022, subsemnatul mi-am continuat activitatea în cadrul TVR timp de peste 2 luni, participând inclusiv la 3 audieri in fața comisiei de cercetare disciplinară, în datele de 14.11.2022, 28.11.2022 și 09.12.2022.

În ce priveşte concediul de odihnă, acesta mi-a fost acordat de conducerea TVR abia anul curent, după sărbătorile de iarnă, potrivit drepturilor reglementate de lege în materie. În ce privește concediul medical, cauza acestuia a survenit în urmă cu doar câteva zile, mai exact sâmbătă, 11.02.2023, potrivit documentelor medicale pe care le-am comunicat conducerii TVR.

Or, această afirmație neadevărată din cuprinsul articolului dvs. are un evident caracter denigrator și defăimător la adresa persoanei mele, întrucât lasă să se înțeleagă faptul că aș încerca să mă sustrag în vreun fel procedurii de cercetare disciplinară, când, de fapt, lucrurile stau exact invers, dovadă fiind numeroasele mele cereri și memorii adresate comisiei de cercetare disciplinară și conducerii TVR în direcția urgentării finalizării cercetării, date fiind imensele prejudicii materiale și morale pe care aceasta mi le cauzează.

2. În prezent, subsemnatul sunt salariat al TVR, nefiindu-mi comunicată nicio eventuală decizie de concediere sau alt asemenea act vizând încetarea raporturilor de muncă.

În orice caz, chiar și in ipoteza în care știrea publicată de dumneavoastră s-ar dovedi reală, concedierea mea de către conducerea TVR ar constitui o măsură vădit nelegală, anulabilă de către instanțele de judecată, probele administrate in cadrul cercetăríi disciplinare infirmând in totalitate acuzațiile aduse subsemnatului de Nadine Vlădescu.

Sub acest aspect, astfel cum chiar comisia de cercetare disciplinară a constatat pe parcursul audierilor (a se vedea procesul verbal din data de 09.12.2023), înregistrările video efectuate in ziua respectivă (17.10.2022) de camerele de luat vederi din incinta sediului TVR contrazic de deplin susținerile doamnei Nadine Vlădescu, potrivit cărora as fi agresat-o fizic lovind-o “din senin peste fată, cap, urechi, degete, mâini și brațe (...)”. În același sens, imaginile video probează actele de hărțuire de către comisia de cercetare disciplinară.

3. Nu este adevărată nici informația din cadrul articolului durnneavoastră potrivit căreia „odată cu pornirea cercetării disciplinare a lui Olaianos, jurnalistul s-a îndreptat în instanță împotriva postului public, dar și a doi dintre membrii comisiei: Silviu Gologan și Amelia Vasile.”

În realitate, subsemnatul am fost nevoit să inițiez această acțiune în instanță abia la 4 luni de la începerea procedurii de cercetare disciplinară, mai exact în data de 02.02.2023, față de imensele și repetate abuzuri ale conducerii TVR și comisiei de cercetare disciplinară in instrumentare acestei proceduri.

De asemenea, mai important, în data de 21.12.2022, subsemnatul m-am adresat organelor de cercetare penală cu o plângere împotriva Președintelui TVR, Dan Cristian Turturică și Coordonatorului Comisiei de cercetare disciplinară, Silviu Gologan sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ABUZ ÎN SERVICIU, faptele sesizate fiind următoarele: 

- nelegala înlocuire a domnului Mircea Duca din componența comisiei de cercetare disciplinară desemnată inițial, fără absolut nicio motivare/ justificare;
- nelegala convocare a mea în fața comisiei cu doar 1 zi înainte de termenul fixat; 
- nelegala retragere a delegării mele în calitate de comentator sportiv la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, cu grava încălcare a prezumției de nevinovăție reglementate de Contractul Colectiv de Muncă al SRTv, a dispozițiilor Codului Muncii în materie, precum și a Deciziei Curții Constituționale nr. 261/05.05.2016; 
- obstrucționarea posibilității mele de a mă adresa în timp util instanțelor de judecată, prin comunicarea actelor de retragere a delegării mele abia in data de 17.11.2022, deci tocmai la 9 zile de la emiterea lor și cu doar 2 zile înainte de efectuarea deplasării în Qatar;
- imensele presiuni exercitate de Dan Cristian Turturică asupra membrilor comisiei de cercetare disciplinară în vederea nelegalei mele concedieri, în ciuda evidenței relevate de probele administrate (prin refuzul inițial al punerii la dispoziția mea a înregistrărilor video efectuate de camerele de luat vederi din incinta sediului TVR, prin încercarea ascunderii probelor, precum și prin împiedicarea mea în participarea la audierea martorilor); exemplificativ, menționez mesajele transmise către departamentul tehnic aI TVR de coordonatorul comisiei de cercetare disciplinară, Silviu Gologan, în încercarea ascunderii înregistrărilor video certificând caracterul nereal al acuzațiilor de agresiune;
- lipsa de imparțialitate manifestată cu ocazia audierilor de coordonatorul comisiei de cercetare disciplinară, Silviu Gologan, prin abordările vădit ostile subsemnatului, inclusiv prin diverse insinuări menite să mă descurajeze în formularea apărărilor (dovadă sub acest aspect fiind înregistrările audio efectuate);
- tergiversarea finalizării cercetării disciplinare, prin amânarea întocmirii raportului final, în ciuda solicitărilor mele de urgentare a procedurii (date fiind imensele prejudicii materiale și de imagine care îmi sunt cauzate de această cercetare);
- refuzul conducerii TVR de a da curs sesizării mele împotriva doamnei Nadine Vlădescu pentru o serie de fapte deosebit de grave, având rezonanță infracțională, în condițiile în care, în cazul meu, desemnarea membrilor Comisiei s-a realizat cu maximă celeritate, chiar în ziua depunerii sesizării (și în ciuda faptului că, spre deosebire de conducerea TVR, Secția 1 Poliție a procedat la deschiderea dosarului penal nr. 11321/P/2022 împotriva doamnei Nadine Vlădescu, având ca obiect cercetarea penală a infracțiunilor de HĂRȚUIRE ȘI HĂRȚUIRE SEXUALĂ);

De altfel, din informațiile pe care le dețin, se pare că această atitudine vădit ostilă și abuzivă la adresa subsemnatului, în scopul concedierii mele nelegale, este determinată de o serie de presiuni exercitate prin santaj de către doamna Nadine Vlădescu, aceasta dețiând o serie de informații și materiale compromițătoare în privința anumitor persoane din cadrul conducerii TVR.

Așadar, contrar celor susținute în cadrul articolului publicat de dvs., inițierea acestor demersuri judiciare de către subsemnatul nu a avut loc „odată cu pornirea cercetării disciplinare”, ci după o lungă perioadă de timp de la declanșarea acesteia, în contextul imenselor abuzuri săvârșite de conducerea TVR în instrumentarea procedurii în discuție.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (30)
popescu222
popescu222  •  17 Februarie 2023, 12:29

Caz clasic. Omul a vrut sa se bucure putin de viata in afara casniciei. Domnisoara l-a luat in serios. El s-a enervat. S-a enervat si ea, si foarte bine a facut, din perspectiva mea. Restul e treaba avocatilor: a fost sau nu agresiune? Cine a agresat pe cine? Pentru ca mai exista, sper, prezumtia de nevinovatie in Romania, iar cel care face o acuzatie trebuie sa o dovedeasca. Deci uman (ca barbat insurat care nu ma dau la colegele de birou) sunt de partea dansei, iar legal, asteptam. Desi sms-urile mentionate, daca exista intr-adevar, par probe destul de puternice. A, ca platitor de taxe nu sunt de partea niciunuia, pentru ca TVR aduna toate ***, incepand cu directorul general (traiasca tata).

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

forumeer
forumeer  •  17 Februarie 2023, 00:32
Postat de rav410wrc pe 16 Februarie 2023, 22:30

NU, dar tu si tov. talpan sunteti printre cele mai GRETZOASE personaje, care capuseaza STAT-ul roman(esc) !! :((((

Eu nu am lucrat niciodata la stat, prostule! Dar ii pot aprecia pe pompieri, doctori etc, chiar daca sunt bugetari, nu sunt atat de prost ca tine incat sa-i jignesc cum ai facut-o tu mai devreme. Dar tu esti atat de prost incat probabil ca nici nu stiai ca profesorii, pompierii etc sunt bugetari. La fel cum esti atat de PROST incat esti ultimul din Arad care nu stie de fratia dintre cei din galeria UTA-ei si stelisti. Cum de inca respiri, la cat de prost esti, prostule?

rav410wrc
rav410wrc  •  16 Februarie 2023, 22:30
Postat de forumeer pe 16 Februarie 2023, 18:05

Auzi si pe gigistul asta prost (pleonasm). Ba bulica, profesorii, pompierii, doctorii sunt tot gretosi? Cand iti ia foc casa, sa nu suni la pompieri, ca-s gretosi... prost esti...

NU, dar tu si tov. talpan sunteti printre cele mai GRETZOASE personaje, care capuseaza STAT-ul roman(esc) !! :((((

Vezi toate comentariile (30)
Comentează