GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  DECES

Mesajul prin care Bogdan Socol își anunța retragerea forțată: „Nu este o moarte bună, ci cauzată de unele forțe din exteriorul meu”

Articol de GSP - Publicat sambata, 11 februarie 2023 08:36 / Actualizat sambata, 11 februarie 2023 10:26

Bogdan Socol, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi din România, a murit vineri la vârsta de 42 de ani. El practica înotul în ape înghețate și, în timpul unui antrenament, a intrat sub stratul de gheață, unde a rămas blocat. Nu a mai reușit să găsească ieșirea la suprafață și nu a mai putut fi salvat la timp.

Devenit celebru în rândul fanilor pentru stilul său inconfundabil, Bogdan Socol publica recent, pe 31 ianuarie, o scrisoare pe blogul său în care vorbea despre retragerea din presa sportivă, în care a activat în ultimii 20 ani:

“Se încheie un capitol major al existenței mele.  Tristă sau cum o mai fi ea, asta e realitatea. Sunt în fața unei morți. A uneia din propriile mele morți. Pentru că mai bine de două decenii, asta a fost viața mea, căreia i-am dedicat tot ce am avut mai bun. Nu este o moarte bună, naturală, ci cauzată de unele forțe din exteriorul meu”.

Visul lui Bogdan Socol a fost să devină comentator sportiv și a ajuns cunoscut publicului din România comentând meciuri de fotbal și rugby la posturile Digi Sport, peste 2.500 de evenimente, după cum preciza chiar el pe site-ul personal. 

În 2017 a plecat, în urma unor divergențe cu cei din conducerea postului DigiSport.

„Din păcate, unele mentalități din vremuri nu chiar de foarte mult apuse nu pot fi schimbate și cum unele ierarhii nu au la bază criterii de performanță, ci doar interese personale, cel mai bine este să mergi mai departe pe drumul tău, luând cu tine doar amintirile frumoase și lăsând în urma momentele neplăcute. Consider că demnitatea, talentul și onoarea sunt lucruri pe care nimeni nu are dreptul să le ia nimănui și, de aceea, este important să iei atitudine când se încearcă încălcarea unor principii de viață și profesionale pe care tu le consideri fundamentale”, scria atunci Bogdan Socol.

Marele regret al lui Bogdan Socol

Ulterior, Bogdan Socol a ales o carieră pe cont propriu, explicând în ultima postare pe blog că a încercat fără succes să găsească un loc la o televiziune de sport, spre marea lui dezamăgirea.

„Conjunctura m-a împins spre un asemenea pas. Cineva îmi spunea că dacă aș fi fost într-o altă țară, mai civilizată, unde valorile sunt apreciate cu adevărat, nu marginalizate, dacă mi s-ar fi închis cumva vreo ușă, alte zece mi s-ar fi deschis instantaneu. 

Aici, am bătut la mai multe uși, dar fără zgomot, doar întrebând timid cumva dacă nu ar fi nevoie cumva și de experiența mea sau de serviciile mele. Am scris chiar unor directori și oameni cu putere mare de decizie , dar fie mi s-a răspuns evaziv, fie nu am primit vreo replică. Ca să il parafrazez pe Isus, spunând că mai ușor va fi cămilei să treacă prin urechile acului decât mie să mai comentez fotbal la TV”, scria Socol.

După ieșirea din televiziune, Bogdan Socol a predat mai multe cursuri de comentator sportiv, a avut o emisiune de pronosticuri la postul B1, iar în paralel, a scris mai multe cărți cu temă sportivă, „100 de fotbaliști legendari”, „Jurnalul unui iubitor de fotbal”, „Jurnalul Cupei Mondiale 2018” sau „O sută de sportivi legendari”.

În perioada recentă a lucrat la un nou proiect, analiza și comentariul meciurilor pentru aplicația Flashscore, dar s-a retras pentru a se dedica înotului în ape înghețate.

„Bogdan ar fi trebuit să comenteze Botoșani - Petrolul, etapa trecută. M-a sunat să îmi mulțumească pentru că a făcut parte din echipa Flashscore, dar că a ales să se retragă din presa sportivă. Am înțeles că dorea să se dedice totalmente înotului în apele înghețate, să își depășească limitele fizice și să ajungă în lotul național”, a povestit în această dimineață jurnalistul Cristian Frisk.

2.358 de meciuria comentat Bogdan Socol, ultimul fiind Tunisia - Franța, scor 1-0, de la Campionatul Mondial din Qatar, pentru Flashscore

Chiar dacă nu este ieșirea pe care mi-o doream și, în mod clar, nu atât de rapid, totuși ies cu demnitate și capul sus pentru ca „am luptat lupta cea bună, mi-am isprăvit alergarea, am păzit credința”. 

Nu vreau ca această scrisoare de despărțire de presa sportivă să aibă accente dramatice pentru că viața merge înainte. Am vrut doar să îi anunț pe toți cei care au fost alături de mine de-a lungul carierei că, pentru o perioadă mai mare sau mai mică, voi dispărea din peisaj și să le mulțumesc pentru mesajele lor de încurajare

- Bogdan Socol, pe blogul său

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (27)
balderis
balderis  •  11 Februarie 2023, 20:30
Postat de garybusy pe 11 Februarie 2023, 19:40

rapid s-a desfiintat definitivi si irevocabil in 2016,deci nu stiu ce vorbesti de luna trecuta.

Sa desființat sau nu sa desființat, *** la ficat !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

moshu_shukaru
moshu_shukaru  •  11 Februarie 2023, 19:59
Postat de digitalmasacrer pe 11 Februarie 2023, 18:42

In cazul asta te rog sa *** la alt copac, sau iti ceri scuze si putem avea o discutie civilizata, "domnu' doctor docent preafericit".

Când îmi spui să *** (la alt copac), acest îndemn numai la categoria „discuție civilizată” nu se încadrează! Vai de capul tău de urât, ai (foarte) mare noroc cu moderatorii!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

garybusy
garybusy  •  11 Februarie 2023, 19:40
Postat de balderis pe 11 Februarie 2023, 17:19

De-oi muri, să-mi porți căciula, de-oi trăi.... cît despre rapidist bătut de stelist , eu n-am auzit în viața mea, poate în visele tale umede , invers slavă domnului ... acum vre-o lună, un singur rapidist, a luat poziție de luptă în fața a vre-o trei sute de steliști... nu la mai atacat nici unul!!! Cazul a fost dat la tv !!! Așa că *** . *** !

rapid s-a desfiintat definitivi si irevocabil in 2016,deci nu stiu ce vorbesti de luna trecuta.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează