GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  COMUNICAT

Decizia jurnaliștilor: ediția de azi a Libertății va găzdui un ultim semnal tipărit al Gazetei Sporturilor, realizat special pentru ca publicul să-și poată lua „la revedere” de la cel mai vechi ziar al sportului românesc

Articol de GSP - Publicat joi, 02 noiembrie 2023 09:56 / Actualizat vineri, 03 noiembrie 2023 01:02

Tirajul Libertății va fi suplimentat la toate chioșcurile de difuzare din țară.

Miercuri, după ce s-a anunțat pe site că ziarul tipărit Gazeta Sporturilor nu va mai apărea, în multe locuri din România oamenii s-au dus la chioșc ca să cumpere ediția. Dintr-odată devenise ultima ediție, fără ca nimeni să fie prevenit. Conform informațiilor furnizate de difuzorii de presă, ziarul s-a epuizat repede. 

Cititorii, supărați că nu și-au luat „la revedere” de la ziar

Nici noi în redacție n-am știut. Începea o nouă zi de muncă. Colegii noștri tehnoredactori veniseră la redacție și se apucaseră de numărul de a doua zi. La prânz a sosit comunicarea oficială a trustului Ringier. Nu mai exista niciun număr a doua zi. Rămânem doar pe online. 

Sute de mesaje au curs către redacție, în scurt timp. Unele de încurajare, unele de critică la adresa ziariștilor, dar aproape toate conțineau supărarea pentru că oamenii n-au apucat să-și ia ”la revedere” de la ziar.

Ultimul semnal

De aceea, redacțiile Libertatea și GSP au decis ca mâine, vineri, 3 noiembrie, ziarul Libertatea să publice și știrile de actualitate, dar să ofere și spațiu pentru istoria Gazetei Sporturilor. 

Va fi o ediție specială a Libertății, o dedicație și reverență pentru istoria Gazetei, gândită în timpul scurt pe care-l avem la dispoziție. Multe ziare s-au închis în lume mai ales în ultimul deceniu. 

Dar nu cunoaștem niciun caz în care un ziar important, care să fi avut un impact în viața țării sale, a comunității profesionale și să fie admirat pe plan internațional, cum a fost Gazeta Sporturilor, să fie închis peste noapte. La propriu, peste noapte.  

De regulă, oprirea unei publicații, mai ales una care la anul ar fi împlinit 100 de ani, este un moment aparte. El reprezintă o ruptură față de o tradiție, anunțul unui nou drum, proaspăt, și o celebrare a continuității unei comunități, cu eroii și amintirile ei de neșters. 

Ziarul Nadiei înainte ca să fie Nadia

Gazeta Sporturilor a fost ziarul care a scris despre Nadia, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Gică Hagi, Elisabeta Lipă, Ion Țiriac, Cristi Chivu sau Gică Popescu și despre alți și alți mari campioni încă de când aceștia erau juniori. 

Gazeta Sporturilor a fost ziarul care a însoțit, printr-un trimis special, echipa națională a României în 1930, în Uruguay, la prima ediție a Campionatului Mondial de fotbal. Și ziarul a fost pe transatlanticul Conte Verde, alături de „tricolori”, așa cum a scris, într-una dintre cărțile sale, Ioan Chirilă. 

Ediție după ediție, zeci și zeci de ani, Gazeta a însoțit lotul olimpic al României, în numele publicului, la cele mai mari evenimente ale planetei: Jocurile Olimpice. 

Gazeta Sporturilor a fost, în 2015, după tragedia Colectiv, ziarul despre care și acum oamenii spun că a reușit să salveze vieți, prin investigațiile jurnaliștilor săi. 

Azi, la toate chioșcurile de ziare

În orice domeniu, România are puține branduri de 100 de ani și atât de cunoscute mondial. Presa și sportul au dreptul la respect. 

Într-o țară unde spunem adeseori că „nimic nu se poate”, ziarul Gazeta Sporturilor nu doar că a fost unul dintre cele mai vechi, dar a fost și unul dintre cele mai bune din Europa, după cum scria admirativ L’Equipe. 

Ziarul românesc „a putut” pentru că dumneavoastră „ați putut”. Credem că Gazeta nu poate dispărea pur și simplu, fără o strângere de mână dedicată cititorilor. 

Aceasta este decizia noastră editorială. Pentru că acționarii sunt proprietarii brandului, dar proprietarii conținutului unei publicații au fost și sunt cititorii. Iubitorii de sport din România, după 99 de ani, vreme în care au însemnat temelia și menirea apariției acestui ziar, merită respectul și iubirea noastră.

Mâine, la toate chioșcurile de ziare, în Libertatea apare numărul de ”adio” al Gazetei Sporturilor. Vă mulțumim!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (116)
betino1995
betino1995  •  08 Noiembrie 2023, 08:04

"De la A la Infinit, totul are un sfârșit" a spus Cristian Topescu în urmă cu 40 de ani după ce a fost scos de la TVR ! Acum dacă nu mai avem sport, ce ne mai trebuie ziar, ce să mai scrie în el, despre politică și războaie ? Unde-s gimnastele, handbaliștii, atleții și fotbaliștii de altă dată ? E drept că Gazeta pe hârtie a murit tocmai când am ajuns cei mai mari în fotbalul mic sau mini în premieră, acolo unde un Bourceanu e campion mondial la 39 de ani. E bine și așa, decât codași în fotbalul mare, mai bine campioni în fotbalul mini !

Fradika07
Fradika07  •  07 Noiembrie 2023, 13:16

De 50 de ani citeam ziarul..In copilarie abia asteptam ca Tata sa termina de citit.Acum (fiind si bolnav) era programul meu preferat in fiecare zi . Era altfel ca in format electronic.Ziarul avea parca si un miros specific linga cafeaua de dimineata..Dupa ce citeam dadeam mai departe la prietenul meu Iosif Vigu, fostul jucator de la Steaua...Pe urma faceam cu el.."Procesul etapei"???? Imi pare foarte rau ca ptr unii doar banii conteaza ..Va doresc sanatate si succes la noul loc de munca.. Cu respect...Olimpistul.

johny2003
johny2003  •  05 Noiembrie 2023, 17:15
Postat de tictictic pe 02 Noiembrie 2023, 22:01

Gazeta Sporturilor a ramas singurul ziar de sport care mai exista astazi in Romania. Cine are interes, gaseste zilnic in paginile acestuia articole din toate sporturile si de la toate competitiile din lume. Acum, nu e vina ziaristului ca pe nimeni nu intereseaza de niciunele din astea; daca nu e rost de vreo hatereala de bombardier de coltul blocului, nimeni nu deschide articole despre scrima, natatie, baschet, polo, atletism, gimnastica sau volei. Altfel, fapt constatat, daca maine s-ar scrie 40 de articole cu si despre Dan Sucu, n-ar interesa pe nimeni, nici macar pe rapidisti, ar fi un fel de "moartea pasiunii"... in timp ce daca se publica doar 4 articole cu si despre Gigi Becali, dau navala cu sutele, de la troli si pana la hateri, de la frustrati si pana la neimpliniti social si emotional. La fel si cu "dezbracatele": intra lumea pe articol, il citeste, rasfoieste pictorialul, isi clateste ochii, si gata! Adica, il ia ca atare, ca fapt divers; in timp ce puritanii site-ului se revolta din rarunchi postand (evident, dupa ce au citit si au vizionat imaginile) ca "asa ceva nu se exista!" :))) Si, coincidenta sau nu, sunt EXACT tot aia care urasc si hateresc la greu p-aici! Sa ne intelegem: Gazeta Sporturilor este un ziar care se adreseaza iubitorilor de sport, NU haterilor si nici trolilor jalnici ce au impresia ca si-au gasit terenul prielnic unde sa-si vomite frustrarile vietilor lor...

Da frustrat mai esti mai tic-tiric, iubitor de sport!))))

Vezi toate comentariile (116)
Comentează