GSP SPECIAL  »  PARIURI SPORTIVE  »  CAMPIONATE

De unde provin jucătorii din Top 5 campionate ale Europei și de ce regula U21 nu e suficientă pentru fotbalul românesc

Articol de - Publicat luni, 04 mai 2020 19:01

În zilele noastre, cel mai iubit sport pare să-și fi concentrat valorile în campionatele din Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia, acestea fiind destinațiile inevitabile pentru jucătorii talentați din restul lumii. 

Publicația Football Observatory oferă o serie de date interesante în privința pieței transferurilor, iar noi am încercat să corelăm aceste informații pentru a înțelege dacă regula U21 din Liga 1 este, într-adevăr, șansa de care avea nevoie fotbalul nostru.

De la regula U21 și până la Ajax

Celebra regulă U21 pe care campionatul nostru a adoptat-o în urmă cu câțiva ani pare să nu fie un garant al succesului, în ciuda semifinalei de Campionat European U21 jucată de România în vara lui 2019. Dintre fotbaliștii prezenți în lotul național, niciunul nu a confirmat încă la nivel înalt. Evident, e un lucru pozitiv ce s-a întâmplat, dar se pare că și alte detalii contează, precum condițiile oferite, nivelul de profesionalism sau metodele de antrenament. 

Spre exemplu, analizând 93 de campionate și 1292 de cluburi din întreaga lume în ultimii doi ani, publicația Football Observatory a realizat un top al țărilor care au dat minute de joc tinerilor sub 21 de ani. Liga 1 din România e în prima treime, ocupând locul 27, înaintea unor nume grele precum Portugalia, Germania, Spania sau Franța, considerate ”pepiniere” pentru tinerele talente. Deci, comparativ cu ele, la noi se dă o prioritate sporită tinerilor. Dar este acesta un lucru care aduce obligatoriu succesul? Se pare că nu!

În clasamentul tinerilor U21 folosiți în întrecerile interne, înaintea locului 27 ocupat de România se află puține nume care vând bine în campionatele din Top 5 din Europa. Ies în evidență doar Olanda, Uruguay, Elveția, Danemarca, Croația și Ucraina. Liderii topului U21 sunt Slovacia, Noua Zeelandă, Irlanda, Estonia și Letonia, țări care scot doar rar jucători de valoare și care, în consecință, nici au vânzări semnificative către campionatele de top. 

Să vedem cine e sub noi. Belgia e pe locul 28, imediat după România, dar e pe locul 7 în lume în privința numărului de jucători care evoluează în Top 5 campionate din Europa, cu 71 de ”stranieri”. Portugalia e și mai jos, pe locul 63 în privința tinerilor, dar e pe locul 6 în privința exporturilor în campionatele mari, cu 74 de fotbaliști ce evoluează în cele mai importante competiții din Europa. 

Se pare că esența unui campionat tare nu e dată de vârsta la care debutează tinerii jucători, ci de felul în care acestora li se asigură condițiile necesare. Germania e pe locul 70 în lume în privința numărului de minute pe care le primesc tinerii sub 21 de ani în prima ligă, iar Spania e pe locul 83! Cu toate acestea, cele două au unele dintre cele mai puternice campionate la nivel mondial! 

Cumulat, cel mai bine stă Olanda la cele două capitole, adică la numărul de tineri sub 21 de ani folosiți în campionatul intern (locul 6) și la numărul de jucători ”exportați” în primele cinci campionate din Europa (locul 5). Batavii au două cluburi între primele 10 care exportă fotbaliști, Ajax și PSV. Ajax e chiar primul furnizor al celor cinci mari campionate, cu 22 de jucători vânduți în Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia. PSV are 15. 

De unde provin jucătorii din primele 5 campionate

Conform Football Observatory, aproximativ două treimi dintre fotbaliștii care au debutat în ultimii doi ani în primele 5 campionate din Europa (62.6%) au fost aduși din afara acestora, fiind cumpărați din alte țări decât Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia. Bundesliga germană are un procent de 73.7%, adică aproape trei sferturi! 

De unde provin jucătorii din Top 5 campionate ale Europei și de ce regula U21 nu e suficientă pentru fotbalul românesc

Asta chiar e nemaivăzută! Kieran Trippier a pariat pe transferul său de la Tottenham la Atletico Madrid!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
1514487601910049
Velea Danut  •  04 Mai 2020, 21:20

Ar mai fi ceva de observat: campionatele care au cei mai mulți jucători din ,,international" au cele mai bune echipe naționale

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close